Spaning: Flickor och bilar

flickorochbilar-copy.jpg

Formexmässan presenterade Mairo och Elin Cavallin den nya textilien Fartdårar. Tyget presenteras som något för tuffa tjejer och killar som tröttnat på pastellfärger. Den röda bilen rattas av formgivaren själv med en hästsvans som viner i fartvinden. Produktbilden från Mairo är mycket intressant. De leeende flickorna med tofsar har inga typiska flickkläder på sig, utan här är det praktiska snickarbyxor som gäller. Kritiken mot hur leksaker marknadsförs brukar rikta in sig på passiva flickor och aktiva pojkar. Pojkar porträtteras som vanligt med fläkt och fart, medan flickorna håller till i hemmets lugna vrå. Mairos kampanj är vid första anblicken modern och något nytt. Vid andra anblicken kommer frågorna. Har man inte gjort flickorna mer “pojkiga” med klädvalet? Är inte flickorna som vanligt leende objekt som inte leker med de utplacerade leksakerna, utan snarare håller dem i ett tämligen distanserat grepp? Anledningen till att man väljer flickor i kampanjen måste vara att man vill utmana schabloner och att visa att man tänker nytt. Frågan är om det hade blivit samma bild med två pojkar? Och hade man då grymtat om det traditionella i bilden? Intressanta frågor som tål att tänkas på!

Andra tecken i tiden: Händiga Hanna är Titti Knutssons författardebut. Boken kom 2005 och handlar om driftiga Hanna som tycker om att skruva på saker. Med stort självförtroende griper hon sig an olika tekniska utmaningar. När boken kom bemöttes den mycket positivt just ur ett genusperspektiv. Jag kan bara hålla med om att det känns befriande med en flicka som är intresserad av teknik. De flesta småttisar har säkert en klassisk plastbil från anrika Viking Toys. Även här har flickorna letat sig in i produktbilderna. Ovan syns också tavlan Tut från Isa Form som finns i en “flickvariant”. Och vi minns väl alla den mycket uppmärksammade kvinnobilen från Volvo?

Bilen får väl anses som ett av de mest klassiska manliga attributen och därför reagerar man fortfarande över flickor i produktbilder med bilmönster. Företaget blir nyskapande i sina produkter och vi som gillar att man tänjer på gränserna klappar händerna. Frågan är vem som får Fartdårar i sina rum? Intressant att höra era tankar kring detta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.