Genus i barnböckernas värld

I går presenterade Lina Kalmeteg en intressant artikel i Svenska Dagbladet om Ombytta roller i nya barnböcker. Två nya förlag har lanserats med inriktning på genusfrågor i litteraturen – Olika Förlag samt Vilda Förlag. Båda förlagen har en tydlig ambition att utmana normer kring genus samt att visa på alternativ. Onekligen en intressant utveckling och något som ligger i tiden. Jag har tidigare uppmärksammat Pija Lindenbaums kommande bok om en pojke som vill leka med tjejerna istället. I september kommer Kenta och barbisarna på Raben & Sjögren.

genusbarnböcker copy

Starka flickor har varit i ropet ett tag inom barnlitteraturen. I våran bokhylla finns exempelvis de geniala böckerna om katten Snurran, den alternativa prinsessan i Per Gustavssons tappning, Rakel på äventyr, Händiga Hanna och coola Olga. De försynta pojkarna som leker med dockor har länge saknats i barnböckerna, men kanske är en vändning på gång nu?

Som författare vill man berätta en god historia, men syftet torde även vara att synliggöra det icke sedda samt att väcka frågor kring normer. I går hade jag tidningen med barnboksartikeln uppslagen vid datorn. Anna fick syn på Lindenbaums Kenta i stor prinsesskjol. – Men mamma, så konstig han ser ut! Pojkar kan väl inte vara prinsessor! -Det kan de väl visst det om de vill. Henrik brukar ju vara det ibland när ni leker. – Henrik ja, men inga andra pojkar! Jag välkomnar dessa nya initativ på förlagsmarknaden och ser fram emot Lindenbaums bok. Dessa böcker behövs. Barn behöver tillgång till mångfaciterad litteratur som vågar utmana den vanliga blicken. Barn behöver också få förlora sig i traditionella böcker om prinsessor som går på bal. Jag är mycket för att erbjuda en varierad kompott. Ibland blir det lite litteratursnobberi kring frågor om barnlitteratur. Under en period slukade jag kiosklitteraturens okrönta deckargudinna Kitty, men jag läste litteraturvetenskap på universitetet i alla fall. Läs för barnen! Gå till biblioteket och låna hem en varierad bunt med böcker. Ibland blir man riktigt förvånad över vilka böcker som blir favoriter.

(Bilder: Här kommer UppfinnarJohanna av Ann-Christine Magnusson från Olika Förlag, Vilda förlags logga samt pressbild från Raben & Sjögren Kenta och Barbisarna av Pija Lindenbaum).

Leave a Reply

Your email address will not be published.