Ja, sluta dagiskäbbla!

Terri Herrera Eriksson manar till att vi skall sluta dagiskäbbla i sin senaste krönika i Aftonbladet. Hon hyllar förskolegudinnorna och antar att sommaren kommer att bli mycket lång utan dagis. Ja, men det är väl just det. Låt oss i så fall just sluta käbbla om dagis! För det är väl märkligt att det inte kan skrivas en krönika i ämnet utan att det skall sparkas åt något håll. Mammor som är hemma är bullbakande sådana och hur skall hela långa sommaren gå utan förskolans alla aktiviteter. Att “bara” vara hemma utan stora samlingar är ju lika med stentrist. Fine – förskolans personal behöver nog sina hyllningar i hårt pressade tider med stora barngrupper – men måste man problematisera det andra då? Kan man inte nöja sig med att det är bra på förskolan utan att för den sakens skull sparka lite på hemmatillvaron med barnen? Och att normen skulle vara att dagis är dåligt – nej, det upplevde jag inte alls när jag var hemma med mina barn. En lagom dos av förskola skall alla barn ha, annars är det något skumt i görningen.  Som sagt, låt oss sluta käbbla då!

7 comments

  1. Jag har själv aldrig gått på daigs och såg inte fram emot den dagen då mina barn skulle börja dagis. Men som jag fick omvärdera min inställning till dagis! Dagis erbjuder en så social stimulans som hemmaföräldrar inte kan erbjuda.Det finns ju massor av saker att göra, förutom att bara vara hemma. En aktivitet om dagen räcker, som att åka och plocka majskolvar, åka till en annan del av stranden, åka tåg eller hälsa på gammelmoster med en bukett blommor.Jag undrar vad som är “normal hämtningstid” runtom i landet. Kommer jag kvart över fyra, då har mer än hälften redan gått hem, viket ger mig dåligt lite samvete. Men å andra sidan så lämnas de inte förrän halv nio på morgonen.Klockan fyra idag ska jag på första utvecklingssamtalet…. spännande.

  2. Ja vi skippar dagiskäbbleri tycker jag också. Alla blir visa på sin egen tro brukar det ju heta, men att totalt förkasta vare sig det är dagis eller hemmavaro utan att själv ha provat på är att vara ut på djupt okänt vatten.Vi har ett kanonbra litet dagis som ligger granne med vårt hus! August tycker att det är jättekul att leka med andra barn, men jag tror säkert att han kommer att tycka att det är mysigt att vara hemma i sommar också!Normal hämtningstid undrar jag också över. Vi är pendlare och hinner knappt till jobbet innan det är dags att åka hem igen. Hur kan alla föräldrar hämta så otroligt tidigt? Dottern hämtades 1630, absolut bland de sista kvar. Sonen hämtas 16, större delen har redan gått hem. //M

  3. Håller helt med!! Mina barn har gått på ett dagis där alla mammor jobbade halv eller deltid – hämtade jag efter 15.30 så var mina några av de sista – sånt gav småpanne -men med nu 4 barn orkar man till slut inte bry sig – huvudsaken är att alla e nöjda med sin situation – om någon blänger över axeln på mina tider – struntar jag i nuförtiden!

  4. Jessika: Tack!Caroline, Minks och Jess: Jag tycker ju att det är fullt möjligt att hylla förskolan, utan att sänka hemmatillvaron och tvärtom. Det blir nästan alltid låsta positioner där förespråkarna står i varsitt hörn. Båda delarna har mycket att ge barnen tycker jag. Och sedan är det denna lagomnorm som finns. När jag var hemma med barnen tyckte en del att det var aningen skumt. När de väl började heltid nu i våras, kom istället reaktioner om “skall de gå så länge?”. Det klara idealet tycks vara en deltidsarbetande (mamma) som hämtar lagom efter mellis vid tretiden. Landet lagom som vanligt! Det som är bra med att vara trygg i föräldraskapet är som sagt att man inte bryr sig så mycket längre :-)!

  5. Huvudsaken är väl att det är bra på dagis. Eller hos dagmamman som vi började med för vår äldste. Men när dagisverksamheten inte håller måttet med t ex stora grupper och liten personaltäthet är det väl ofrånkomligt att man kommer in i en värderingsdiskussion som handlar om det är bra eller inte. För vem gör man det? För sig själv, för samhället, för jämställdheten eller för barnen? Hur kan du sätta din lilla på barn när de inte bli sedda? Hur kan du stanna hemma med ungarna utan de får någon stimulans?Bäst vore att alla dagis var toppen. Mera bamseklubb till barnen: http://idepappan.blogspot.com/2007/06/gr-dagis-till-bamseklubben_18.html

  6. Idépappan: Helt klart bör fokus vara på att barnen har det bra! Ibland tycker jag kanske att den frågan kommer i bakgrunden för ideologiska diskussioner. Värdering visst, frågan är som sagt för vem i linje med de frågor som du ställer ovan. Idén om Bamseklubb – tja varför inte ibland? Bamseklubbar finns ju på många ställen utomlands! Tål att tänkas vidare på ;-)!

Leave a Reply

Your email address will not be published.