Utvalt: Stekgryta

koksnostalgi.jpg

Med funktionsmaterialens intåg i köket tillsammans med aningen fettpanik, har det gamla hederliga gjutjärnet kommit i bakgrunden. När jag flyttade hemifrån fick jag en stekgryta från anrika Skeppshult av min mamma. För henne var en sådan gryta en nödvändighet i köket.  Ett av mina första köksminnen efter flytten blev istället när jag gjorde stora repor i min blivande makes teflonkastrull…

Min mamma använder fortfarande sin väl instekta variant från 70-talet. Ikeas stekgryta i serien Senior ger de rätta retrovibbarna och manar till långkok med smakrika grytor. Vackert!

5 comments

  1. Ja, grytor och framförallt grytstekar är vad jag förknippar med en sån gryta. Min mamma gör sällan en stek i ugnen, det blir i grytan i stället där den puttras saftig. Likaså fläskkotletterna puttras alltid i gryta så de blir härligt saftiga jämfört med de som steks färdigt i panna. Det har aldrig serverats en torr köttbit hemma hos mina föräldrar vad jag kan minnas. Mamma har fått en gåva när det gäller matlagning, det och erfarenhet.Julens revbensspjäll puttras också i mammas gryta *mums*Sägs ju vara nyttigt att lag mat i gjutjärnskärl också eftersom det fälls ut lite extra järn i all mat.

  2. Ett tillägg till min inköpslista. Har aldrig haft någon, men saknar en och VILL ha en.IKEA here I come! 🙂

  3. Ingrid: Precis! Mina barn, liksom jag själv, älskar mormors kött med sås och potatis. Och stekarna tillreds precis som i din mammas fall! Jag skall plocka fram min gryta och använda den oftare – bot och bättring som i så många andra fall :-)!Tina: Det gör du rätt i! Riktigt vacker är denna variant som lockar till många goda kok framöver!

  4. Linnéa: Jag kör mest med funktionsmaterial i köket, men nu påmindes jag om det gamla hederliga gjutjärnet. Man glömmer bort en del bra saker på vägen. Bot och bättring som sagt :-)!

Leave a Reply

Your email address will not be published.