Läsvärt: Om könsroller

Här känner jag igen mig mycket. Before baby är det lätt med ideal och en liten flickbebis är det lätt att klä i marinblå kläder.  Även om jag kämpar fortfarande, så är det en annan verklighet med större barn. Man lär sig saker och ting på vägen. Man finner mer ro i sitt föräldraskap. Man får mer respekt för barnens egen förmåga till uttryck. En glittertröja (vars tryck förintas i tvättmaskinen) är ingen katastrof – typ.

Belinda Olsson “Jag köper Barbie ibland” från Allt om barn.

4 comments

  1. Fotbollsnördar: Japp, så är det. Tuffa pojkflickor är ok, men icke flickiga pojkar. Jag tycker ändå att det pratas en hel del om problematiken nu, inte minst med utgångspunkt från Pija Lindenbaums nya bok. Men det är ack så långt från teori till praktik.

  2. Haha jag skulle just skriva en kommentar om att det ok just att klä flickorna i ”pojkiga” kläder men inte tvärtom, och så är ni redan innen på det spåret. Visst pratas det om detta, men i praktiken känns det som att det är en backlash snarare än att det görs framsteg och fortfarande är det mycket bättre att vara en ”pojkflicka” än tvärtom. Men hemma hos oss har vi en liten pojke på fyra år som älskar sina spindelmannentröjor och som också vill ha baddräkt som storasystrana. Det tycker vi är ok, men visst höjs det en del ögonbryn när en liten pojke plaskar runt i baddräkt.

  3. Moderna: Visst är det så! De traditionellt manliga egenskaperna är så mycket mer uppvärderade i samhället än “flickkulturen”. Och så alla dessa människor som i diskussioner om t ex genus i förskolan är rädda för att deras barn skall bli homosexuella. Suck… Jag har också en liten kille som gärna leker ballerina, samtidigt som han deklarerar att dinosaurierna alltid slåss – inget annat. Omgivningen är så inrutad, så jag kan tänka mig att din kille väcker uppmärksamhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.