Temavecka: Närbilder av prylar

temaveckaprylar-copy.jpg

Jag har skrivit om det tidigare – Tingens tid – som har lett till en viss saktrötthet hos mig. 

I masskonsumtionens tidevarv med en alltmer högljudd miljödebatt gör vi förmodligen klokt i att tänka långsiktigt när vi närmar oss allt det nya som erbjuds. Trender är ack så roligt, men problemet med det uppskruvade tempot är att ögat tröttnar fort. Den gamla hederliga devisen A thing of beauty is a joy forever manar till eftertanke om tingen. Man skall inte stagnera, men det skadar inte att tänka sig för.

Mitt senaste tillskott i hemmet är tämligen signifikativt för mig. Jag satsar gärna på god vardagsdesign i bra material som varar länge. Jag har länge stått och grävt i vår besticklåda efter provstickan när det kokas potatis. Nu ligger potatisstickan från Iris Hantverk framme istället. På fotografiet är den omgiven av mina skärbrädor i oljad al från sommarens hantverksmarknad. Vardagsvackert.

Fotografi: Weronica – En mammas dag. Nillas Temavecka handlar i dag om närbilder på prylar.

7 comments

  1. Jag håller så med dig! Efter att tidigare försökt “köpa mycket billigt och ofta byta” känns det som att jag i mångt och mycket ändrat inriktning. Ur ett miljöperspektiv otroligt viktigt men också viktigt för något så aktuellt som tidsbesparande i vardagen. Det tar tid att byta ut de billiga prylarna som går sönder! Lycka kan ju verkligen vara materiell men för mig handlar den lyckan inte längre om att handla så mycket som möjligt till ett billigt pris (även om fynd är jättekul!) utan känslan av att äga det där genuina, äkta och vackra som jag tänker mig ska finnas kvar hos mig för alltid… Vacker bild och tänkvärt inlägg.Hälsningar Anna

  2. Jag håller med och mycket bra uttryckt! Jag vill alltmer satsa på hållbar design, för såväl ögat som vad gäller slitage. Trender och “slit och släng” känns bara ointressant och tråkigt. Bara av att ha tittat på olika företags hemsidor inför jul är jag trött på renar i alla former… Ny design är roligt, men när det massproduceras trendiga prylar som bara håller en säsong, på sin höjd, innan folk tröttnar, då känner jag mig mest uppgiven.

  3. Anna: Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Jag skriver under på dina ord helt och fullt. Jag hoppas att din helg har varit bra!Nilla: Ett vardagsfint föremål för 45 riksdaler. Värt vartenda öre :-)Pethra: Tack för kommentar och mejl. Jag skall klura vidare om jag kan bidraga med något!Scaniatjejen: Tack!

  4. Detta hade jag helt missat! Tack för detta inlägg. Jag hoppas och önskar att fler anammar denna tanke och börjar handla mera långsiktigt. Vi försöker hålla så många produkter som möjligt där miljö och långsiktigthet finns med som en del i tillverkningen, men tyvärr är det plånboken som styr för de flesta. NÄr det kommer till kritan köper man hellre 10 billiga saker än 1 dyr.Jättefin bild, du kanske skulle börja extraknäcka som fotograf åt Cosas? 🙂

  5. Anneli: Ja, det är trist att lusten att konsumera står i vägen för långsiktighet och kvalitét. Förhoppningsvis ser vi en förskjutning i beteendet, men det verkar sannerligen trögt… Du, jag ligger i lä när det gäller fotograferingen om man säger så 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.