Ett hus i ugnen

vibyggerhusfasad-copy.jpg

Jo då. Jag är både med bebis och hus – i alla fall enligt Henrik. En pojke på förskolan skall bli storebror och då kunde inte min son vara sämre såklart. Mamma har också en bebis i magen, hade han stolt deklarerat vid samlingen. Vet mamma om det? hade de luttrade fröknarna frågat. Nej, var det lika solklara svaret från sonen.

Det är lite som den där bullen i ugnen. Stundtals känns det hela mycket overkligt. Jag surfar runt och försöker hitta andra i liknande situation. Jag gör småinköp. Jag planerar. Ibland känner jag att jag har läget under kontroll, ibland fladdrar allt omkring. Ibland kan jag visualisera hur det kommer att bli, ibland inte. Ibland tänker jag inte så mycket på det, medans jag andra stunder ägnar massor av tid för att undersöka små detaljer. Men det skall väl bli ett hus (sorry Henrik) till slut.

I går var det husbyggande på Hjärnkontoret på Bolibompa. Och jag fick en konstig distanserad känsla. Jaha, där kom taket ja. Där satte de upp en vägg. Det kändes sådär. Kan man verkligen bli så upphetsad över en takstol? Egentligen har vi ju inte drivits av någon stort “bygga-nytt-hus-dröm” utan det råkade bara bli ett nytt hus. Det känns lite som om vi ramlade in i nybyggarbranschen, medan andra har ägnat många år åt att klura kring detaljer. Jag har ju läst massor av husbloggar sedan vi kom in i detta och det är ju de där takstolsbilderna. Det är ungefär som ens egen lilla bebis. Högintressant för en själv, aningen mindre intressant för andra. Men jag kommer förmodligen – som alla andra – att stå där med kameran i högsta hugg och presentera våra ytterväggar som de första som rest i denna värld.

Så jag fick lite dåligt samvete över det lite insomnade husprojektet och började surfa fasader för glatta livet. Framsidan på vårt hus påminner en hel del om huset ovan, vilket förmodligen är en anledning till att ögat fastnade. Huset kommer att ha lockläktpanel, precis som Mästergården. Huset kommer att vara vitmålat från fabrik. Vi har sagt ljusgrått hus, men när jag ser bilden ovan lockas jag av det vita med grå detaljer. Klura, klura. Jag lär återkomma i ärendet.

11 comments

 1. Vit panel med gröna detaljer har vi. Vitt med gråa detaljer låter som en snygg lösning. Risken med ett helgrått hus är att när det blir grått ute så ser huset väldigt grått ut. Och när det blir ljust kan det se “smutsigt” ut. Det gäller att hitta den rätta nyansen och det är nte det enklaste.Kul att ha ett hus i ugnen. 🙂

 2. Vi gick från att ha haft gult hus med vita knutar till rött med vita knutar. Men vitt med grått som du visade på bilden är ovan var snyggt.

 3. Vilket härligt ljust hus det blir om ni väljer den färgsättningen. Vad härligt att få gå och vänta och att drömhuset ligger i startgroparna! Vi har ju väntat i drygt ett halvt år på att en husprocess (att hyra ett hus från början av 1900-talet) där vi varit en av tre familjer som varit med hela tiden. I söndags fick vi erbjudandet om att hyra det då vi varit med längst utav de tre familjerna och i måndags tackade vi ja. Nu är kontraktet skrivet och vi ska flytta den 1 april det har varit en lång väg dit med många ups and downs. Skriver mer om det i min husblogg: http://huslangtan.blogspot.com/Kram

 4. Lox: Ja, grått är lite av en svår nyans, där det gäller att träffa rätt om man skall gå den vägen. Det finns ju olika nyanser av vitt också, men den skalan är väl lite mindre. Jag har inte riktigt kunnat få ihop det vita, men med ovanstående fasadfärgställning så kanske ändå. Japp, här gräddas det hus ja ;-)Mamma C: Rött och vitt är alltid en riktigt klassiker som är vacker. På vårt hus tror jag inte att det passar dock. Men annars gillar jag det mycket!Nettan: Spännande! Då måste jag in och kika på din husblogg. Det var ett tag sedan jag var där. Kram

 5. Vitt och ljusa färger är underbart men det finns en stor nackdel, mögel!Talar av egen erfarenhet, men får erkänna att vårat hus också blir ljust igen trotts utförandet av x-antal mögel tvättar.//Jenny

 6. Jättefin färgsttning på exempelhuset.Och jag vill jättegärna se bilder på era takstolar så småningom!Och till Henrik får du väl köpa en docka…. som dinosarna kan äta upp!

 7. Jenny: Mögel ja. Alltid är det något 😉 Det finns då sannerligen för och nackdelar med allting. Tack för påpekandet!Görel: Ja, visst är det snyggt! Och bilder på takstolar lär det nog bli som sagt 😉 Dinosarna har inte angripit dockorna ännu, men det är möjligen bara en tidsfråga.

 8. Självklart kan man bli upphetsad av takstolar! Jag är jätteexalterad över att snart lägga på taket på mitt första bygge på jobbet. Det kommer nog bli ett hejdundrande takstolskalas 🙂 Färgval är svårt, speciellt stora ytor utomhus gör inte saken lättare. Men grått eller vitt är aldrig fel!

 9. Ha, ha… ja de hittar på mycket härligt de där små! Färgsättningen på bilden är mycket fin! Och du… vi är ju några i samma sits som kommer tycka att det är jättespännande att följa husbygget i bild framöver 😉

 10. Malin: Haha! Jag lär nog bli till mig i trasorna när våra takstolar reses också 😉 Mamma Mia: Du skall få se våra ytterväggar – lovar 😉

 11. Hej!Vad kul att du såg husresningen på Hjärnkontoret, det var nämligen VÅRAT hus!!! 🙂 Vi bygger inte själva, utan köper ett nyckelfärdigt hus av en totalentreprenör. Vi har ju inte lika många val som ni som bygger själva, men änvå våndas jag över alla beslut som vi måste ta. Jag förstår att det är lätt att tappa bort sig i en djungel av strömbrytare! Lycka till med Villa Ro! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.