Last

tisdagstemalast-copy.jpg

Last är inget av mina favoritord. Jag tycker att det betydelsebärande elementet om en viss skuld, är att förringa lusten som följer med företeelsen. Vad är en last egentligen? Något fult och lite förbjudet som egentligen skulle kunna avvaras om vi fick mer kontroll över oss själva? Eller något lustfyllt som förgyller? Det är symptomatiskt mest kvinnor som talar om sina laster och för det mesta är det i samma andetag som livets goda. Visst, allt i livet bör ske med en viss måtta. Allt kan gå till överdrift och bli till något som inte är sunt på sikt. Jag tror att de flesta skulle tjäna på att frikoppla det lustfyllda intaget från så många känslor. Det är att unna sig. Det är att vara värd det. Det är att trösta sig. Det är att fira. Det är förströelse. Det är mycket som det egentligen inte alls är. En chokladbit är en chokladbit eller hur var det nu… Vad har Ni för förhållande till laster?

I mitt skafferi finns numera alltid Renée Voltaires Lakrits. Naturligt gott och en av mina många ickelaster :-).

Tisdagstema: Last

33 comments

 1. Ett skepp kommer LASTat? Olidligt fyndigt.Det viktigaste att komma ihåg är att summan av alla laster ändå är konstant. Den enda rimliga slutsatsen man kan dra av det, är väl att man i så fall gärna kan mumsa på så mycket man kan. 😀

 2. Jag håller helt med dig. Last låter så negativt. Låt oss kalla det favorit istället. Jag tycker om choklad, jag tycker om saltgurka, jag tycker om rött vin, men inget av dem är nån last! Ett av mina favoritord är ju: Lagom. Äta lagom, träna lagom osv. Idag ska jag banne mig gå förbi Hemköp på Åhlens och leta efter fiberlakrits!!(min endaste lilla last skulle ev kunna vara datorn….men den får numera alltid sova på helgerna så jag tycker mig bemästra även detta 😉 )//M

 3. Rana: Haha! Du får tänka på att jag har varit inne i nästan en vecka och då blir ordlekarna så fyndiga ja 😉 Summan är nog konstant – sant.

  Annika: Tack! Kram
  Minks: Jamen, visst är det så. Jag tycker att kvinnor är experter på att lägga för mycket skuld på sig själva och att koppla ihop känslor med livets basala ting. Det utskrattade lagom mellanmjölk är i dessa sammanhang inte helt fel nej. Lakritsen är god och det är häftigt hur man riktigt kan se fibren på bilden. Se till att få dig en påse till livs 🙂
  Malin: Nej, det är inget vackert ord. Det bär med sig så mycket skuld, istället för lust.

 4. Last!? Jag föredrar uttrycket att det är något lustfyllt som förgyller vardagen, som t.ex. god choklad. Dock har jag aldrig provat fiberlakrits, det låter inte så lustfyllt men är kanske gott!

 5. Pia: Goda och trevliga att fotografera :-)Lo: Precis. Det lustfyllda med fiberlakrits? Jodå, det är ganska trevligt att tugga på dem trots allt 😉 Min choklad är nästan slut, annars är möjligheten stor att det hade blivit en och annat mycket lustfylld pralin här 🙂

 6. Håller med dig, last är något fult och nästan skamligt… Fast eg handlar det ju mer om ett intresse, en favorit, en hobby… Jag ska avslöja min last senare idag har jag tänkt.

 7. Har spanat på fiberlakritsen ett tag men eftersom jag är motståndare till allt som hör GI-hysterin till har jag inte testat – än.Ska nog göra det ändå. De ser ju smaskiga ut och är ju trots allt godis. Eller hur?Tack för peppet, det behövdes. Nu är jag tokladdad med energi, även om jag har en analkande förkylning. Precis lagom till sportlovet. Typiskt.Ha en bra dag. Här skiner i alla fall solen!

 8. Åh nu frestar du med den där lakritsen igen. :)Jag älskar lakrits så det får bli mitt svar. Och så choklad. Det är suveränt om de tå möts; jag hittade i Sigtuna RC choklad som har en chokladpralin som är lakritstryffel. Den var jättegod! Och i Edinburgh hittade jag en kola doppad i choklad med salt ovanpå. Ljuvligt!Jag får testa Renee när mitt köpstopp är över.

 9. Mamma C: Choklad är ett livselexir och smått omöjligt att klara sig förutan. Vanligt lösgodis däremot lämnar jag dock numera åt de små. Alldeles för sötsliskigt för mamma ;-)nnika: Tack! Hoppas att även Din dag är bra!Johi: Visst är det så. Lust istället för last tycker jag :-)Sofie: Jag lovar, ingen GI-hysteri här alls, men fiberlakritsen däremot – en helt annan femma – tycker jag då 🙂 Jag körde någon slags GI-light för några år sedan och den stora förtjänsten därifrån var att jag vande mig av helt med vitt socker. Råsocker är mumma däremot och den här fiberlakritsen smakar naturligt sött. Krya på dig! och heja igen ;-)Charlotte: Den här lakritsen gillar jag i alla fall. Påskhare låter trevligt. Den kommer inte till mammor, enligt Henrik :-)Linda: Tack! Den här laritsen är mer söt som en klassisk pingvinlakrits men med mycket mer tuggmotstånd och naturligare smak. Jag gillar mycket :-)Lox: Jag köpte en Åre strut med lakritskola med chokladöverdrag, men den var för söt för mig så den passade jag till maken som mumsade belåtet. Lakritstryffel har jag dock smakat några gånger och den är delikat ja. Köpstopp? Men fiberlakrits är nästan mat ju 😉

 10. Weronika, har funderat ett tag på att köpa fiberlakrits – sen jag hört om det på din blogg. Men har du någon aning om de finns till salu någonstans utanför webben?

 11. Enkom i egenskap av att vara en trogen läsare av din blogg blev jag lockad att testa den här fiberlakritsen. Tyvärr var den slut i affären så nu får jag bara sukta efter den i väntan på nästa handling!

 12. Anne: Visst är det så :-)Elena: Jag köper min lakrits på Hemköp som har tagit in delar av sortimentet. Det kanske finns en återförsäljarlista på Voltaires hemsida? Lycka till i jakten :-)Jennie: Haha! Det känns ju bra att var fiberlakritsens ansikte 🙂 Jag gillar den mycket. Den är framförallt mycket bra som sugdämpare. Två till tre bitar är absolut max för min del, sedan blir det som en liten boll i magen. Sött som gör gott eller något i den stilen 😉

 13. Ojsan!Jag skulle dela med mig av ett gottisrecept för er alla som är sugen på choklad/lakrits men den råkade hamna under kommentarerna här nedanför.In å kika!

 14. jeg så ditt innlegg og tenkte med en gang på at jeg skulle ha laget et innlegg jeg også om laster… og mitt skulle bare være et photoshop elements collage med ordet mat mat mat mat mat mat i forskjellige farger og størrelser… der har du min last:matmatmatmat matmatog litt godis 😉

 15. Nämen, är det bara jag som associerar till kattbajs? Säger nog mer om mig – jag är inte som alla andra… :0) Bra blog, jag läser regelbundet.

 16. Kalle: Jo, en och annan Bestlite ser jag gärna i mitt hem. Inte ännu, men förhoppningsvis till nya huset sedan :-)Scaniatjejen: Man tackar :-)Ingela: Noterat! Receptet låter mycket smaskigt. Jag brukar tycka att det är lite pilligt att hålla på med eget godis, men det låter som om det är mödan värt i detta fall.Koselig: Haha! Mat behöver vi alla ;-)Nilla: Det skall vara just denna fiberlakrits – om jag får bestämma då 🙂 Tack!Lissen: Ja, så gott man kan är en bra utgångspunkt. Såklart att det finns dåliga saker att göra mot sig själv, men det mesta förtjänar lite mer lättsamhet.Anne: Haha! Kan så vara 🙂 Cattis: Sant. Passion låter så mycket trevligare 🙂

 17. Fin bild! Och kloka funderingar. För mig finns det ett uns av negativt i ordet last, kanske att man har svårt att låta bli något som inte är nyttigt för hälsan tex. Jag ser inte min bit mörk choklad till teet som en last… den gör mig inget ont det är barta njutning. Men mitt frosseri i lösviktsgodis är verkligen en last… jag köper för mycket och har svårt att sluta äta trots att jag inte är sugen längre.

 18. Hej igen Weronica!Vem är Henrik? Jag kan både vara tomte och påskhare för snälla mammor som gör mycket snygga bloggar (fråga Helena, hi hi).Mvh Charlotte

 19. Soffy: Där ser man :-)Emma: Ja, det finns ju grader i lastandet helt klart, det har du rätt i. En passion kan ju även bli något som blir för mycket. Min väg från den stora påsen lösgodis bestod i att bli snobb när det gällde mitt intag av mat (bara riktigt bra grejer i magen – tja det var ambitionen i alla fall 🙂 plus att vänja mig av vid vitt socker. Nu får barnen definitivt ha sitt lördagsgodis i fred.Charlotte: Henrik är min fyraårige son som vet hur saker och ting fungerar här i världen 😉 Vi mammor kan nog behöva både en tomte och en påskhare!

 20. Do not money to buy a house? Do not worry, just because that is real to receive the loans to work out such problems. Thus take a college loan to buy everything you require.

Leave a Reply

Your email address will not be published.