Barnrum

Jag vet inte om andras barn föds med god smak. Mina har dock inte gjort det. I inredningstidningarna är det det ena snygga barnrummet efter det andra. När barnen var pyttisar gick det finemang att inreda efter eget behag med designade leksaker och mammatittgodis. Sedan kom den egna smaken – och väl är väl det i och för sig. Anna skulle helst tapetsera sitt kommande rum med tamagotchis och prinsessor. Henriks val är Spindelmannen och Dinos. Jag är ambivalent i frågan. Det är självklart att de skall få inreda efter hur de vill ha det, samtidigt skiftar intressena snabbt ibland. Visst kliar det i mina inredarfingrar även när det kommer till barnrummen. Men jag vill inte vara militant mama som bara låter dem ha en enda affisch med hjälten, precis som det står i en brittisk bok om barnrumsinredning. Om barnen älskar Babar (han är ju i alla fall snygg att titta på…) låt dem ha en tavla med elefanten på och inte hela rummet. Men som barn är man ju alldeles för mycket i perioder. Jag minns mitt rum som nioårig nybliven Carolafan. Det var tapetserat med affischer – och ser man på, det blev ju en estet av mig till slut i alla fall :-). När det gäller rummets grundelement och planering behövs nog mammas tankar, men utsmyckningen blir nog à la more is more i barnens rum. Hur ser Ni på barnrumsinredning? Dela gärna med er!

cromolampa-copy.jpg

Föga förvånande är rosa färgen i Annas värld. Vi tittar på tapeter på nätet och jag försöker att scrolla förbi de med ballerinaskor på… Rosa lär det dock bli i någon form. Cosas kör lite storstädning och dagens superfynd blev två vackra Cromolampor till barnens kommande rum. Jag tycker mycket om de klassiska lamporna. Dessa kvalar nog definitivt in i kategorin mamma-väljer, men med den där tuggummirosa färgen så kan det nog uppstå gemensamt tycke.

Bild från Cosas.

18 comments

 1. Jag har en pojke som glädjande nog har blicken för fina saker. Han gillar att se inredningsprogram och kommenterar gärna bilderna i de otaliga inredningstidningarna som ligger framme. Sen gör han oförklarliga avstickare till att vilja ha Star Wars-överkast och Spindelmannenplanscher. Känns i och för sig bara sunt.Lillasystern säger bara “ja gilla ju josa”. Kan bli intressant om några år när hon ska börja lägga sig i hur det ser ut på hennes rum.

 2. Sofie: Ack, du kan skatta dig lycklig 🙂 Det är ju det där med den egna smaken också. Barnen är i en mycket formbar period, där det gäller att hitta sin egen stil. Just nu är det mycket identifikation och vilja att ha det andra har. Och det råder ju inga direkta tveksamheter vad som är gångbart för respektive kön då. Aningen trist och lite förutsägbart kanske, men de måste ju få leta sig fram själva och gå igenom spindelmannenfasen 🙂 Miss Marie: Jag skulle gärna haft den i vårt sovrum, men det fanns bara en vit kvar, så den fick Henrik ta 🙂 Jättesnygg är den där klassikern!

 3. Men stora tjejen 8,5 får för det mesta bestämma själv. Hon har, precis som jag när jag var liten, en mkt bestämd åsikt hur hon vill göra det mysigt på sitt rum, och detta går kanske inte alltid i min smak. Men, hon får ha som hon vill och jag tycker det är jätteviktigt. Det som jag tycker är skoj är att jag ser att hon har ett intresse av att göra det fint och mysigt. Sen känner jag igen det där kliet i fingrarna om att vilja vara med och påverka, men man får helt enkelt släppa det. Det är en period när de är små och då ska det få vara färgrikt och “massupplaga” på rummet om de själva vill det. Sen är det klart att man inte kan tex tapetsera om hela tiden utan att de får ha det i några år, men mkt annat är det ju inget problem att ändra på efter hand.Vi har det ljust och rätt avskalat i resten av huset men i barnens rum gillar jag att det syns att det är barnrum.Nu får snart vår minsta tjej sitt första rum, och hon är så liten (1,5)så att det blir jag som får bestämma ett tag framöver, ska också bli roligt det med =).

 4. Min dotter som nyligen fyllt nio år är såååå TRÖTT,TRÖTT,TRÖTT på sitt rosa rum, som hon fullkomligen älskade för några år sedan när vi gjorde om allt. En vägg målades så där tuggirosa med de övriga vita. Alla detaljer i rummet var rosa eller röda. Hittade en underbar skrivbordsstol med små rosa blomknoppar på tyget som passade så bra i hennes rum, och hon blev jätteglad. Nu vill hon ha bort ALLT rosa. Färgerna som diskuteras nu är turkos alternativt grönt. Det innebär att hela rummet får sig en total make-over igen för nästan inga detaljer passar in i det färgschemat. Ett par lampor har redan åkt iväg så nya ska inhandlas. En ny matta måste också hittas (den tidigare från IKEA:s serie med rosaröda rosor gillas inte alls längre), de stora kuddarna i sängen måste få nya överdrag, och sist men inte minst, måste det bli en annan färg på väggen (för hon ståååår inte uuuut längre med rosa *ler*).Härligt ändå att se hur smaken och inredningsstilen i barnrummet ändras med åldern. När hon var runt ett år inredde jag hela hennes rum i rött och vitt, vilket jag tyckte var väldigt snyggt och fräscht. Det gick bra ett tag, tills hon kom upp i prinsessåldern för då var det bara en färg som gällde – ROSA!!! Och nu, några år senare, är det den sista färgen på jorden som hon vill ha..barnslig är utlåtandet om den färgen i dagsläget. Lycka till med dina barnrumsinredningar, och kom ihåg att det är inte sååå lång tid innan man får en möjlighet att göra om allt igen – vilket iofs är lycka för en inredningstokig mamma!!! 🙂

 5. Johanna som nu fyllt 10 år har börjat sätta upp lite plancher, men hon gör det mesta med måtta så hon får hållas. Det som börjar anas är att hon inte längre vill ha ett “barnrum” utan mer tonårsrum. Bort med den barnsliga tapeten och in med enfärgade väggar. Jag förstår henne och håller med, men det ska finnas tid att göra det också!!Lillebror bor i sitt rum som är ett tydligt barnrum och får så förbli. Han är ju bara två år så bård med nallebjörnar fungerar ett tag till :)(men nej, ett rum fullt med Supermannen skulle inte tilltala mig heller!)//Marie

 6. Karin: Ja, alla åldrar har helt klart sin charm. Det man känner är kanske att det är bra om större grejer kan hålla ett tag och sedan kan accenterna förändras över tid. Samtidigt känns det som om det blir svårt att undvika det rosa nu, även om charmen med det kommer att dala efter hand. Jag blir alltid så faschinerad över de perfekt inredda retrobarnrummen eller de vita i lantlig stil. Men det kanske ser annorlunda ut när inte kameran är där 🙂 Kul att ta del av dina tankar!Ansi: Haha! Jag kan tänka mig att det svänger ja. Sant – kul med förändringar, då jag inte är så ombytlig gällande resten av hemmet. Som mamma vill man ju tänka klokt, men samtidigt måste ju de små få leva ut sina drömmar också. Vi får se var vi landar. Nu har vi en rosa lampa i alla fall :-)Minks: Jag var då inte ett dugg måttfull i mitt planschuppsättande i snedtaket 🙂 Det var Carola i alla möjliga vinklar och jag älskade det. Jo precis, det lär bli en brytpunkt där det blir andra stilideal. Det händer mycket under tiden i ett barnrum. Två år – ja då finns det hopp för mammas stilideal ett tag till 😉

 7. Hej!Känner igen mig 🙂 Min dotter vill ha ett disco- rum. Jag känner bara ÅH NEJ!! Så långt kan jag bara inte sträcka mig,haha. Men det är klart att de måste få vara med och välja….man kan ju kompromissa.Snygg lampa!Kram.

 8. Min syn på barnrum har du nog redan lite koll på! 😉 Barnrum är det jag allra helst inreder och snart ska jag inreda ett för tidningen Inspiration – det ser jag fram emotl! Min son bryr sig inte så mycket om hur det ser ut i hans sovrum – ännu! Han skulle med glädje ge upp det och sova hos oss för all framtid, om han fick välja! 🙂 Mitt tips är att skapa en lugn bas – om man inte vill göra om ofta – i sovrummet. Sätt in planscherna i snygga ramar. Det blir mycket finare och de är lätta att byta ut! Ha detaljer i färg – också lätt att byta ut. En bokhylla rymmer många prylar. Då får man lite mer ordning. Leksakerna sätter ju sin prägel på rummet vare sig man vill eller inte! 🙂

 9. Ja den där biten är jobbig. Samtidigt är det kul att de har sina egna idéer. “Less is more” tillhör ju inte barnens värld direkt (och inte vuxnas heller så ofta). Det gäller att hitta en gyllene medelväg. Själv hoppas jag att vi hinner inreda barnrummen innan viljan blir alltför stark på det här området. Än så länge funkar “vill du ha den eller den” (och då har jag valt ut två fina saker som 4-åringen får välja mellan). Undrar just hur länge det funkar???

 10. Ja, nu har ju inte våra barn något som helst estetiskt sinne att ärva, så frågan kanske inte passar hos oss:-) Men vad gäller inredning så flyttade vi in 2001 i ett hus som var nytapetserat i barnens rum och de har fått förbli i samma skick, oavsett barnens preferenser i färger. Vi har låtit dem välja detaljer, dvs vilka planscher som ska upp, men gardiner, mattor och täcken har vi valt, med viss hänsyn till deras smak.Dottern, som nu är 8, hade en intensiv prinsessperiod där rosa var det enda som dög (lila var nästbäst) och det gällde kläder och allt annat. Den tog slut för ett år sedan och nu tycker hon alls inte om rosa, vill helst undvika det. Jag skulle nog ta det lite lugnt med det rosa, om ni inte planerar att tapetsera om ganska snart. När jag var 9 skulle jag välja tapeter till vårt nya hus, och jag hade valt en mörkgrön med små rosa blommor. Min mamma o platspappa avstyrde detta, och jag kan lova att det var hysteriska utbrott och gråt. Till slut fick jag EN tapetrulle;-) Som aldrig sattes upp. De valde en ljus vit-blå tapet. Och så här i efterhand är jag tacksam! Det hade aldrig funkat, hade blivit katastrofalt ett helt rum i den tapeten. Med det i färskt minne så kommer jag även vid nästa omtapetsering försöka styra en del…Jag tror sällan att barn föds med samma intresse som de vuxna:-)

 11. Jag har en som som är snart 7 år och en stor samlare. Han samlar allt från kassakvitton till halogenballonger. Utmaningen är att hitta förvaring till alla grejorna…Mitt tips får bli att låta dem hållas. Dessutom så skapar de ju sin egen personliga stil genom att prova sig fram precis som man själv gjort. Learning by doing 🙂

 12. Ja du, det är inte mycket man får bestämma i barnrummen längre… De har mycket bestämda åsikter om allt. Sonen är dessutom en väldigt kreativ kille som kommer hem från dagis med olika skokartongs och toappappers kreationer nästan dagligen. Bara påskpysslet fyllde upp en hel plastpåse… Mycket smyger jag iväg med till pappersåtervinningen men mycket lagras i hans rum….Måste även passa på att tacka för ett gott biscottirecept, jag testade dem med mörk choklad i. Är nog ordentligt fast i bicottiträsket nu….Ha det bra!//Anna

 13. Jag var inne på Cosas i morse och fingrade på de där lamporna men kunde inte bestämma mig och sen var de borta…Min stora tjej på dryga 6 vet precis vad hon vill och dekorerar gärna med klistermärken och små prylar överallt, men hon brukar faktiskt fråga mig i bland vad jag tycker. Och idag sa hon innan hon skulle lägga sig: jag måste nog byta täcke, det här matchar inte min kudde. Jag undrar om hon är präglad av sin omgivning?

 14. Nu sitter min dotter och jag och gör ett collage på hur hennes rum ska se ut de närmaste åren (orkar inte måla och göra om för ofta), och vi är inne på en fondvägg i mörkblå enligt hennes önskemål (de övriga väggarn är just nu vita). Då hon har ett stor rum med en stor öppen golvyta i mitten har vi tankar på en stor grå ryamatta för att det ska bli mjukt och varmt att sitta och leka och spela Tv-spel på. Som accentfärg är hon inne på limegrönt och turkos, vilket blir på en pläd, kuddöverdrag och någon liten skål alternativt förvaringsbox.Vad tror ni om det?? Kan det bli bra, och gärna funka när hon närmar sig tonåren (är 9 år nu)????Tar tacksamt emot kommentarer, och förslag för nu kliar det i fingrarna att göra om det gamla barnrummet som hon har haft de senaste 5-6 åren. En del möbler skall säljas, och andra inhandlas också. Möblerna är vita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.