Tidlös form

oteglas-copy.jpg

När glasen Ote av Aleksi Perälä lanserades av Iittala förra året, väcktes mitt intresse. Jag tycker mycket om klassisk vardagsdesign i tidlös form, vilket bland annat manifesteras i de Iittalaglas som vi redan har och använder varje dag. I år firar klassikern Kartio femtio år. Iittala lanserar samtidigt Peräläs Ote som en arvtagare inom genren allglas under sloganen Bestående design mot slit-och-släng. Ett budskap som är högaktuellt i dessa tider och som jag sympatiserar mycket med.

När Family Living nu kör ett erbjudande med butiken Inneonline, passade jag på att beställa några vin- och vattenglas. De kommer snart att ingå i varjedag-bordet som även innehåller Sassabrassas urbra underlägg med vändbar Virrvarr, Genses Ranka-bestick och tallriken ur Ostindia från Rörstrand. Jag gillar mötet mellan den utsmyckade tallriken och de mer moderna uttrycken i de andra tillbehören. Dagens lärdom – mixa istället för att matcha : )!

Min käre make lyfter oftast inte ur soffan när det gäller inredningsdetaljer som jag visar på dataskärmen. I går gällde saken vilken storlek vi skulle ha på Ote-glasen. Mm, hördes det hummande från soffan. Precis innan jag skulle somna i går, kom han in och sade – Vi tar 29 cl. Det är true love det – eller något i den stilen :-).

7 comments

  1. Håller med dig, visst ska man mixa och låta intressanta möten gå före slätstrukna vänskaper… 🙂 I mitt tidigare liv dukades måltiderna upp på “ditt” porslin och kartioglasen har jag behållit även i detta liv. Vardag behöver ju inte betyda att dukningen är vardaglig, en blodpudding ser så mycket aptitligare ut om den serveras på ett blått blomhav. Jag tycker inte om blodpudding, men skulle gärna äta den vid ditt bord! :)Kram

  2. Som du kanske vet går vi i giftas tankar, eller tankar och tankar, datum är bestämt och det är inga många månader kvar! Vi ska in på DUKA och påbörja önskelistan inom kort. Det är dags att förnya porslinet helt klart. Min gamla trotjänare Gröna Anna sjunger på sista versen.Men vad Vad VAD ska vi välja?? Jag vill ha någonting som är klassiskt och håller i 20 år, typ. Ostindia är mycket fin, men den har svärmor, och vi vill inte ha samma. Hilfe?!Har du dessutom tips på vackra stilrena vinglas tar jag tacksamt emot även det 😉 (tror dock att det lutar åt Merlot som svärmor OCKSÅ har….) Jag skulle så gärna vilja ha Iittalas lite kantiga glas i 50-tals look men blivande mannen vägrar.//M

  3. Deras idé om tidlös oh miljövänlig design har jag funderat på att skriva om på bloggen: bra att det uppmärksammas!Jag kan inte annat än le igenkännande om hur det låter från soffan när jag hittat något fint!

  4. Lina: Vid blodpudding går nog dock gränsen 😉 Man skall använda sina vackra ting tycker jag. Alltför många gömmer undan saker i skåpen och plockar bara fram dem vid speciella tillfällen. Nej, fram med tingen i vardagen. KramMinks: Önskelista – spännande grejer! Vi har även delar ur Rörstands klassiker Swedish Grace och den tycker jag jättemycket om. Den är ett hett tips som står sig genom allt. Jag gillar även Gustavsbergs enkla basporslin. Vinglas finns hur mycket som helst. Jag gillar Lagerbielkes design för Orrefors. Klicka in dig på både Orrefors och Kosta Boda så radar de upp sig :-)Caroline: Det ser jag fram emot att läsa om! Jag är så allmänt trött på slit och släng och föredrar alltid saker som varar. Haha! Makar med inredningsgalna fruar – typ ;-)Jellon: Tack! Kram

  5. Hej Weronica! Vilken härlig kombination, jag blev både inspirerad och glad av den. Din blogg är alltid lika underhållande och snygg! Hälsningar Emmie

Leave a Reply

Your email address will not be published.