Fasaden

husmedtak2-copy.jpg

Euforin över husresningen har lagt sig lite. Jag är fortfarande förvånad över hur pass färdigt huset känns när jag tar på mig mina “tänk när” glasögon. Visst kommer det att bli hur häftigt som helst att följa tillblivelsen av allt, och nog kommer det att bli lite lättare när det händer mer i huset – men ändå. Nu står det där och jag kan nog se oss där också.

husmedtak1-copy.jpg

Huset har fått tak och väntar nu på takpannorna. De kommer att bli klassiskt tegelröda, eftersom alla nybyggda hus i kommunen skall ha sådana pannor. På bilden ovan syns även vår lockläktpanel tydligt. Och nu till en stor fråga som vi skall besluta den närmaste tiden. Vad skall fasaden ha för färg?

husfasad1-copy.jpg

Från början var jag helt inne på ett grått hus, men det spåret har jag nästan lämnat. Eller är det fortfarande ett alternativ? I går var vi på besök hos vänner som bygger hus. I deras område byggs även ett Skagerrak som påminner lite om vårt hus. De målar sitt hus vitt i en nyans som heter trägrå från Nordsjö. Huset blir som hus 2 ovan där allt är vitt – vindskivor, fönsterinramning och fasad. Man börjar se fler och fler helvita hus nu. Bu eller bä?

Jag tycker även om färgsättningen på hus 1, där man har målat huset i en lite mer “smutsig” nyans från Alcro som heter Näver. Även här har man målat hela fasaden med samma färg, med lite vit brytning på några fönster.

husfasad2-copy.jpg

Den klassiska färgsammansättningen på fasader representeras kanske framförallt av stilen på Mästergården ovan. Huset är målat i en vit nyans med detaljer i en annan färg. Här blir fönstren mycket markerade i fasaden och det finns det estetiska för- och nackdelar med kan jag tycka.

Våra fönster är vita, liksom dörr och kommande stuprännor.

Alla tankar kring fasadfärg är varmt välkomna! Nyanser? Färgsammansättning? Färgtyp? Vad skall man tänka på? Tack på förhand!

22 comments

 1. Mitt förslag på fasadfärg måste bli varmgrå! Mitt gamla hus påminner om erat i stil med rött tak och varmgrått till är bara så vackert. Den är inte för mörk och så skiftar den lite efter årstid och ljus. På sommaren en riktigt strålande dag ser den vit ut, mot kvällen lite beige ut. På vintern ser den väldigt grå ut mot snön. Jag älskade det så mycket att jag målade nya huset i samma nyans =) Med vita fönster och andra detaljer till blir det så klassiskt. Vi hittade färgen på en gammal prästgård här i Norge.

 2. Stämningsfullt: Vitt är tjusigt ja och passar väl med lockläkten. Fortsättning följer :-)Ulrika: Varmgrå säger Du. Detaljer tack 🙂 Vad har Ni använt för färg? Jag surfar in och kollar på de stora färgfirmorna för att se om jag får något napp. Det låter vackert med skiftningar med årstiderna. Tack för svar!

 3. Vad kul att få tycka!Personligen kan jag tycka att det blir lite “platt” med bara en färg på fasaden, det krävs massor med detaljer (som på översta huset du visar) för att ge liv – då kan helvitt vara jättevackert. Men jag gillar ju när saker och ting har mycket karaktär och skulle jag färgsätta ett hus här och nu skulle det bli vitt och engelskt rött eller grönt. Fast är man osäker kan man ju börja med en färg och så är det bara att komplettera med mer om man inte är nöjd…Hej hopp,Speja

 4. Av ovan tre tycker jag att alternativ 3 är vackrast. En vit ton som bryts mot grått och med en mellangrå ram runt fönstren är jättefint. Ha sedan fönsterfoder och karm i en färg, exempelvis vitt – för förr eller senare ska de målas om och att blanda färger mellan karm och foder är ett oskick och jobbigt för den stackare som ska måla (säger jag av egen erfarenhet)

 5. Här där jag bor är nästan alla gamla hus helvita och jättestora och jag måste säga att det tog andan ur mig med all sin skönhet första gången jag besökte orten Vårt hus var också helvitt när vi köpte det men får nu undan för undan grå foder och gröna fönster för att bryta av lite. Men version 3 gillade jag bäst av de du visade upp.

 6. Vitt. Såklart. Bara vitt. Om det går bort är jag av den bestämda uppfattningen att färgen runt fönstrena aldrig får vara mörkare än huset i övrigt. Om inte vitt – en kompis till mig har en mycket vacker färg som är liksom lite havrefärgat. Du vet – ljust, ljust beigegrå i en snygg nyans. Mycket fint. De har dessutom ett hus i samma stil som ditt. Ska kolla färgkoden och återkomma…

 7. Visst känns det häftigt att bli med hus!!! Vi fick upp takstolarna igår, men eftersom guuben gör allt själv gissar jag det kommer att ta ett bra tag innan vi bor där. Av de bilder du visar tycker jag bäst om färgsättningen på hus nr3, det blir lite liv med det gråa mot det vita. Du skriver också om grått, och jag har sett kombinationen mörkgrått hus/röda foder, och det var snyggt. Annars är jag rätt traditionsbunden när det gäller färg. Se dig runt, hur ser husen i grannskapet ut enligt tradition? Detta tänkande resulterar i att vi kommer att få ett rött hus, fast vi väljer nyansen Italienrött som inte är så vanliga, med vita knutar och tegelrött tak. Däremot funderar vi på att “chocka” med en gråblå dörr… :o)

 8. Jag tycker en ljust grå nyans på fasaden, kanske lite mörkare grå fönsterfoder och vita fönsterkarmar. Varför jag tycker grått och inte vitt? Vi har en massa vita detaljer på vårt lantställe och med rådande försurningar i vårt land som gör att allt det vita blir grönt och svart och årligen måste tvättas… Behöver jag säga mer…

 9. Alla nyanser som är lite “smutsiga” och pastelliga skulle passa bra. Vitt på fasaden blir otroligt opraktiskt om ni inte gillar målartvätt och att måla om. Havrebeige som någon föreslog är snyggt. Om ni väljer grått så se till att det är en dämpad och lite varmare grå färg. Annars är jag otroligt svag för grågrönt med detaljer i mjukvitt och engelskt rött! Har du läst här? http://www.alcro.se/fargsattningsrad.aspx

 10. Speja: Kul att Ni tycker till 🙂 Vi beställde fönster och dörrar utan att riktigt ha bestämt oss för fasadfärg. Annars kunde man kanske ha tänkt sig en annan färg på t ex dörren än vit. Engelskt rött är snyggt, men jag undrar jag om det är riktigt mitt hus det. Tack för tankar!Marie: Vi är ju än så länge lyckligt ovetandes om målning och underhåll, men om det går att fixa till så att det är mer praktiskt sedan, så låter det fint 🙂 Nackdelen med trean tycker jag är att fönstren liksom sticker ut ur fasaden som små korpgluggar eller något i den stilen. Då känner jag någonstans i magen att det kanske är bättre med aningen mörkare fasad och ljusare kring fönstren. Tack för att Du delade med dig!Birka: Det vita är onekligen maffigt, men verkar vara något av en modern företeelse. Traditionellt är det vitt kombinerat med brytning på foder och vindskivor. Det är svårt och en rejäl utmaning. Men kul samtidigt! Tack!Sofie: Jag känner lite samma med färgsättningen fasad kontra foder, men jag kan ha fel 🙂 Färgkoder låter mycket intressant! Det finns ju liksom några vita brutna nyanser att välja mellan!Tiina: Åh! Grattis! Visst är det kul! Er färgsättning låter mycket spännande. Här blir det mest nybyggda hus, så det lär bli en blandning av färger 🙂 Vårt hus går lite åt det marina stucket med lockläkt-panelen och de är av tradition i vitt. Nu vill jag inte understryka det alltför mycket genom att köra fullt utvecklad New England, men det är en del att väga in. Tack!Lo: Jo, så är det ju det där också. Att det finns färger med olika beständighet mot mögel, blekning och allt annat som kommer att inträffa. Visst är det värt lite pyssel att få som man vill, men att tvätta varje år. Vet inte det ja… Tack för påpekandet! Nog så viktigt att väga in!Monica: Jag har kollat på Alcro en del ja – en riktigt bra sida. Sedan känner jag att det finns för- och nackdelar med det mesta i vanlig ordning. Vi har ingen huserfarenhet, så det är mycket värt att få tankar kring färg i praktiken. Nu blir det mest estetik, men sedan får man ju stå där med sin målartvätt då 🙂 Tack!

 11. Jag satsar på helvitt, tycker att det är mycket snyggt! Grått skulle jag avstå från om det gällde hela huset men som detalj kanske, fast som sagt hellre helvitt. Det ser så fräsht ut, kanske olika vita nyanser??

 12. Hej!Grattis till ert fina hus förresten! Vi har målat vårt hus hela helgen och för vår del blev det varmgrått med mörka grå foder. Vårt hus var tidigare blågrått med vita knutar. Men eftersom vi bor nära skogen så var fönstern inte vita särskillt länge. De blev grå,gröna av alger,mossa och smuts. Därför valde jag en färg så att huset blir fint en lång tid framöver för så roligt var det inte att måla vill jag lova. Hade vi bott inne i stan hade jag gärna haft ett vitt hus för jag tyvker de är så fina!!Må så gott!QramarSonja

 13. Jag tycker det känns som att vitt skulle vara väldigt vackert till ert hus, allt i vitt. En något bruten vit kanske, för att det inte ska kännas “kallt”? Alternativ 3 med avikande färg på foder, tror jag är snyggast om man har foder man vill visa upp särskilt. Det var väl vanligt förr, med vacker snickarglädje och sånt kan ju vara fint att betona på ett hus. Moderna foder, tror jag gör sig bäst i samma färg, eller väldigt snarlik, som övriga huset. Fint ser det ut!

 14. Jag är själv inne på vitt nu när vi har bestämt oss för träfasad. OM det blir liggande panel så får vi foder som ej passar så bra till, och i så fall blir det samma vita färg på dem så att de blir så osynliga som möjligt. Men till ert hus tycker jag det är snyggt både med helvitt och kanske en annan ton på fodren. Bild 1 tilltalade mig mycket, men det beror nog mest på huset. Bild 2 är också mycket fint – väldigt vitt och kanske relaterar jag det mest till Västkusten. Bild 3 som du visat tidigare på bloggen tycker jag mycket om. Oj, oj vilken bra hjälp jag är nu ;)Ja, vitt finns ju i en sån mängd variationer – själv har jag inte kommit längre än “vitt”. Det som bekymrar mig är om dörrar och garageport, som är vita, kommer att bidra till att huset kommer att upplevas som gult eller…ja allt annat än vitt. Kanske kommer vi därför att välja annan färg på dörrar så att vårt hus ändå upplevs som vitt. Hualigen, hur många “vitt” fick jag in i mitt svar… nästan 10! Ooops!

 15. WOW, vad det har gått snabbt. Jag har inte varit inne på ett tag och det har ju hänt HUR MYCKET SOM HELST!Så jättefint det blir, och så himla kul att följa någon annans bygge! Ska jag tycka något om fasadfärg, kommer jag ändå bara att tycka att du ska ha lite smutsvit, som på Humlebacken, och det beror mest på att min hjärna för tillfället har stängt av för nya tankar. Jag har fattat så många beslut att hjärnan inte orkar tycka mer… Lika bra det kanske..:)Lycka till med valet och tänk på att en träfasad är lätt att måla om ifall man inte blir nöjd..kram

 16. Jag är själv väldigt svag för vita hus, men jag gillar grått också. Men eftersom ert hus (som för övrigt verkar bli hur fint som helst) är symetriskt så skulle jag nog ändå gå på vitt. Det passar så bra mot teglet och så ser jag framför mig blommande äppel- och körsbärsträd på tomten. mmmmm, underbart….

 17. Vad härligt att kunna välja färg, och dessutom kunna ändra den i framtiden, om så önskas. Bor själv i tegelhus, men drömmer ibland om trähusets fördelar!Mitt tycke faller på alternativ 3. Rent och klassiskt! Tycker det är mycket tjusigt när fönstren ramas in och markeras i färg som bryter av.Att välja en basfärg på de stora ytorna är nog det viktigaste? Markerade fönster eller ej, kräver inte lika många penseldrag som hela huset 🙂 Vad du än väljer, kommer det garanterat att bli bra, det här med stil verkar falla sig väldigt naturligt för dig!Tack för att få tycka till!

 18. Hej hej! Här i min del av dalarna väljer kommunen och länsantikvarien hur huset ska se ut… Så det är BARA falurött och tegelpannor som gäller… MEN jag tänker nog fightas lite om att få ha fönster etc “falugrönt”, istf vitt när vårt nya hus ska målas i höst.Ang ditt hus så gillar jag bättre det brytna vita – en varmare vit / beige. Ha det!

 19. Så fint huset blir! Föräldrarna körde förbi och tittade på det på väg från Klockrike förra veckan.Jag röstar också för något varmare än vitt eller grått, så att det händer något med huset. Något vaniljigt, typ.

 20. Alla: Tack, tack! Vi skall åka till färgaffären och förmodligen köpa små färgburkar och testa lite på garaget för att få någon susning. Det är svårt, nu när man kan välja.

 21. Åh vilket underbart hus, vilken dröm att få flytta in där! Vitt jag är så vit av mig så det liknar inget annat. varför har jag inte varit här innan, mysig blogg ju =)

Leave a Reply

Your email address will not be published.