Kalksten

kalksten-copy.jpg

Det finns endast en begränsad tid för varje sak som skall fixas till huset. I helgen var det fasadfärg. Och att vissa anser det idiotiskt att måla vitt får man liksom räkna med :-). Nu får vi raskt hoppa vidare till annat – som exempelvis kalksten. Vi har valt bort de standardfönsterbänkar som ingår i huset och även de i ek som vi senare valde till som jag skrev om här. Vi (mest jag då i vanlig ordning) har landat i kalksten. Jag tycker att det är vackert. Vi tänker oss kalksten till fönsterbrädor samt till en bit innanför entrén.

Maken var ute på en stenfirma i går och lånade hem lite provbitar. Det fanns tydligen många olika varianter där också, som i allt annat. Jag blickar ned mot tre bitar – en portugisisk kalksten (billigare – samma kvalité som den svenska?), en svensk kalkstensbit (längst upp i bild – jag gillar den bäst av de här) samt kalksten från Kinnekulle (mer struktur och variation i stenen – sådär?).

Erfarenheter och tankar kring kalksten mottages tacksamt!

Sedan måste jag beställa tapetprover från Sandbergs också. Den nya barnkollektionen Kaspar och Saga II har precis lanserats. Men hallå? Scrollar på sidan – har de tagit bort alla tapeter från Kaspar och Saga I?!! Det var ju en av de tapeterna som vi hade bestämt till Annas rum. Suck – förklara det för en tweenie…

13 comments

 1. Hej hej… jag säger bara superfint med vitt hus tycker jag (vi ska ha det med;) sen tycker jag den översta plattan på bilden med kalkstenen var kanonsnygg, jag lägger min röst på den:)Jo och jag pratade pricis med Sandbergs tapeter, vissa från Kaspar & Saga I kollektionen kommer följa med till kollektionen II så den vi ska ha från den första följer med till den andra kollektionen nu.. det som skiljer tapeterna är att de nya är non woven:) Har du tur kan du kanske kolla om den finns med i katalogen för alla bilder låg inte ute på nätet sa tjejen jag pratade med…Kram M

 2. Tycker den översta stenen är vackrast! Vi har själva mörkgrå (nästan svarta med inslag av vitt i) fönsterbrädor hemma. Blir lite mörkt. Skulle med glädje byta ut dem mot den översta kalkstenen 🙂 Den är ljus, men fortfarande mycket levande, med de olika skiftningarna!

 3. Jag skulle satsa på den översta. Tycker att den är betydligt vackrare och stilrenare än den undre. Hoppas för er, och Annas, skull att tapeterna ni bestämt finns kvar!

 4. Jag bloggar ju inte längre, men läser idag här över kvällskoppen med te innan det är dags att åter fokusera på avhandlingen. Och vad skådar mitt öga? Jo, du diskuterar ett av mina favoritämnen nämligen kalksten. ;)Här är mina erfarenheter:* Kalksten från Gotland. Ahhhh…. Ljuvligt vacker och exakt lika smärtsam för plånboken.*Kalksten från Kinnekulle. Nu landar vi i mitt specialområde då jag kommer från trakten och borde således vara patriotisk. Men samtidigt som det finns plus existerar icke signifikanta minus. Den finns i två, båda snygga, nyanser (icke att förakta). Mina föräldrar har en i sitt badrum (dels golv, dels på delar av vägg) och min bror la in andra varianten i sin gäst-toalett. Nackdel: fula fula fläckar efter vatten…. . Man måste alltså torka torrt efteråt. På små ytor kan mönstret i stenen vara för plottrigt.*’Övrig svensk kalksten’. Jo då… och kanske mer förnuftig, men hjärtat klappar ändå fortare för den gotländska. Varför vet jag inte, men jag tror att det har att göra med nyansen av grå.*Kalksten från portugal. Den ska man inte avfärda för det beror helt och hållet på var den ska placeras. Min bror (igen) la för inte så länge sedan in ett större golv av detta material och det passade perfekt i deras hall med det ljusläget. Summa summarum: lägg provbitarna där de ska vara. Kolla hur de förändras över dagen och med ljusets gång. Nu är teet uppdrucket och jag ska jobba vidare.

 5. Fint, fint, fint med kalksten! Av de olika sorter du visar i bild röstar jag för den som ligger överst. Själv har vi funderat över Gotlandskalksten, men har ännu inga prover, utan har bara sett den på en bild lite vagt. Funderar på att ta mig en tur till Slite Stenhuggeri i sommar för att dels se kalkstenen, dels bara ordna ett ärende så att jag kommer till Gotland 😉 Säg mig, vad är priserna på de olika varianterna på bild? Vill du, så kan jag vidarebefordra lite prisuppgifter som jag har inhämtat från Slite Stenhuggeri.

 6. Kalksten är så fint , och den övre skulle jag rösta för!! Vitt hus blir såå fint !

 7. Som flera av de övriga röstar jag på den övre av de två på bilden, men helst någon annan grå. Det jag hört om kalksten (vet inte om det är allmänt eller beror på ursprung) som bänkskiva är att den är känslig och inte tål vad som helst. Samtidigt så väljer ni ju kalksten i hallen för att det är “levande”, och att det förändras av vatten och skor är en del av åldrandet av stenen. Hur som helst blir det nog snyggare än de standardfönsterbrädor som vi har (även om de är tillräckligt diskreta för att jag ska tycka att de är helt ok).

 8. Mia: Det blir till att tvätta fasader i framtiden då :-). Åh, får hoppas på att den tapet som är aktuell flyttar över då. Kul med en ny kollektion, men trist när man fastnat för något ur den gamla. Veronica: Jag tycker ju om kalksten just för att det känns levande och att det skiftar lite i sitt uttryck. Jag lär inspektera fler stenbitar när jag följer med till firman :-)Jennie: På firman sade de att just Kinnekullestenen är mer varierad och att det kan skilja rätt mycket mellan bitarna. Jag föredrar kanske en mer likartad sten, även om det alltid skiftar. Vi får se vad det blir!LoX: Hej! Kul att se dig här! En riktig kalkstensexpert tackar jag för 🙂 Gotlandsstenen är riktigt vacker – jag håller med. En ljusare sten som det riktigt skimrar om. Jag är dock lyckligt omedveten om priset där. Den här stenen som vi har på prov är ju inte direkt gratis heller… Stort tack för din genomgång som var klargörande! Fortsättning lär följa!Mamma Mia: Den svenska kalkstenen låg på ca 6500 kr per kvadratmeter till fönsterbrädor och på ca 1500 kvm för golvplattor. Den portugisiska kalkstenen till golv var ca hälften av priset. Jag är väldigt nyfiken på dina priser – dela gärna med dig! Helena: Tack för hejarop :-)Anette: Jag blickar ut mot tre bitar som sagt, men det lär finnas fler på plats 🙂 Och visst finns det för- och nackdelar med alla material. Jag gillar ju naturmaterial av den anledningen att det lever och åldras. Det är lite känsligt för repor också. Och angående val i huset – att bygga hus är ett enda stort prioriterande – som vi båda är plågsamt medvetna om ;-)Lisa: Ja, jag gillar den!

 9. Ville också ha kalkstensfönsterbräden, men vi fick hejda oss någonstans och det blev just där så nu har vi standardbräden i beigeaktig marmor istället.

 10. Hanna-Sofia: Visst är det så! Det gäller att prioritera och vissa grejer får man helt enkelt välja bort. Jag har valt bort annat, men vill väldigt gärna ha liknande fönsterbrädor.Charlotte: Japp, det skall kollas! Jag har läst om de som ångrar sig när de har lagt in kalksten som köksbänkar. I en hall blir det ju en del blöta skor. Jag undersöker vidare 🙂

 11. Vi har kinnekullekalksten i alla fönsterbrädor (standard i Götenehus) och de är i en snygg grå nyans, Jag gillar dem skarpt! Om det inte vore för att äldsta grabben tagit med min kamera till österrike så hade jag bums fotat närmsta fönsterbräda!:-)Nu får jag vänta tills 15-åringen vaknar så får han fota den åt mig med sin hyfsat bra mobilkamera. Jag lägger ut en bild på bloggen lite senare!/B

Leave a Reply

Your email address will not be published.