Färgsättning

fargsattningnedreplan.jpg

Nu behöver jag lite nya tankar. Det är lätt att fastna. Efter sommaren skall vi ha bestämt oss för alla tapeter och färger, liksom kakel och klinker. Jag böljar lite fram och tillbaka när det gäller färgsättningen av huset. Jag trodde att jag hade bestämt mig för vitt i de gemensamma utrymmena och mina tapeter i de mer slutna rummen. På nedre våningen blir det i så fall vitt överallt utan i mitt arbetsrum. Flexibelt eller utslätat? Det finns ju visserligen ett antal nyanser av vitt och man kan gå mot gråskalor eller mer beigetonade kulörer. Min första tanke med huset var att ha tapeten Krysantemer i matrumsdelen, men de har hamnat i vårt sovrum just nu. Men kanske att man skulle tänka det ursprungliga igen? Eller någon annan tapet där? Och hallen – hur göra med den?

Min största knäckfråga är den klassiska – neutrala väggar och färgstarka accenter som gardiner eller färg- och mönsterrika väggar och mer neutraler runtom. Jag ser bilder med vita väggar och gardiner från Svenskt Tenn och tänker ja- så vill jag ha det. Sedan faller jag för mönstervärldar som breder ut sig på väggarna. Det finns för- och nackdelar med båda kan jag tycka. Får Ni några tankar, så tar jag tacksamt emot dem! Hur får man till en bra sammansättning i huset? Hur skulle Ni tänka?

11 comments

  1. Jag skulle nog föredra “kontorstapeten” i sovrummet, tycker den är skön och vilsam, tror man sover gott till den. Krysantemer känns pigg och den skulle jag välja i ett annat rum. Jag är vit-vit och det är den enda färgen på väggarna här( av de vi hunnit gjort om), jag gillar den basen och så mycket färg på inredning/tyg, mycket blått o rött. När det gäller vit färg föredrar jag bruten vit mot äggskal, eller kall vit färg. Om jag skulle göra färgsättningen i ert hus så skulle jag nog sätta krysantemer som fondvägg i vardagsrum ( mot arbetsrummet till) och ta upp ngn av färgerna i tapeten på väggarna i matsalen kombinerat med vitt på resten av nederplan, då tycker jag det hänger ihop.

  2. Helena: Kul att få någon annas ögon på det hela. Man fastnar ibland. Fondvägg säger du – nja säger jag. Konceptet fondvägg i vårt hus tilltalar mig föga om jag säger så 😉 Så här blir det antingen hela rummet tapetserat eller målat i en färg. Jag klurar mycket på den vita färgen. Våra vänner har målat sitt hus i Nordsjövit, vilket är en riktigt vit färg. Risken med brutna vita i ett nybyggt hus är möjligen att det ser lite smutsigt ut. Kanske bättre då att köra mer åt det beiga eller det grå hållet eller köra en riktigt vit färg. Det är svårt! Nu har innerväggarna kommit upp i huset, men jag har inte varit på bottenvåningen ännu. Möjligen blir det lite lättare att se saker och ting framför sig då. Jag hoppas det i alla fall 🙂 Tack för dina tankar!

  3. Så som du visar på denna ritning, blir det både “symmetriskt” och spännande, tycker jag. Det kan ju hända dörren till kontoret kommer at stå öppen ibland för att få en smygtitt på den vackra tapeten. I vardagsrummet där finns en mer neutral bas med möjlighet att knyta ihop “tapetrummens” färger i kuddar eller andra detaljer. Du och dina gäster får väl mer glädje av Krysantemer i matsalen skulle jag tro… Med så mycket ljusinsläpp som finns, så blir det varmt och ombonat, inbillar jag mej =) Men hur tänker du på tex julen, och dukning osv. Kanske inte så lätt att kombinera med klassiskt julrött?

  4. Hej Weronica!Jag håller med Ulrika, jag fastnade också för symmetrin i att ha rejält mönstrat i de “små” rummen på nedervåningen, matrum och arbetsrum. Här hemma hos mig har jag obrutet vitt överallt och förstår inte pratet om att det känns kallt och kalt. Så min röst ligger på det i vardagsrummet och hallen! Tror det kan bli toppen – och akta dig för fondväggar! ;)Sen har jag några tips. På sidan 143 i nya numret (nr 5) av Residence finns Krysantemer-tapeten uppsatt. Och “Palmbladstapeten” (minns inte vad den heter) kan du nog få till ett bra pris på sandersonfabrics.co.uk!

  5. Ulrika: Symmetri är jag mycket för som synes bland annat på vår fasad 🙂 Vi kommer att ha en glasdörr in till mitt arbetsrum, så tanken hela tiden har varit att mina pilblad skall “växa” in i mittenrummet. Om man sätter en tapet i matdelen så kommer den att bilda fond när man blickar bort i linje mot vardagsrum och arbetsrum. Om jag satsar på Krysantemerna så kommer den även att bli väldigt tongivande för köket. Jag har även kollat på andra Wiliam Morris-tapeter till matrummet. Haha! Även jag är ju detaljnörd. Jag har noga övervägt dukningen av bordet kontra en tapet, liksom en utemöbel och trädgården i relief till den. Konstigt nog tycker jag nog att tomterött passar till 😉 Jag tänker vidare! Stort tack för dina tankar!Linnea: Kan ligga något i det! Fördelen med vitt är ju att man är helt fri att färgsätta allt annat som man behagar. Jag klurar även på hur man upplever rummen med mönstrad tapet plus vita linnegardiner kontra vita väggar med mastiga gardiner. Förmodligen blir det olika perspektiv. Fondväggar – nej det är inte jag 😉 Jag har noga läst detta nummer av Residence (för övrigt ett riktigt bra nummer), där det bland annat finns ett snyggt skånskt hem med vita väggar och Frank en masse (lite för mycket och utstuderat där för min smak – men ändå inspirerande) och kollat blommig tapet från Furåsa 🙂 Tack för dina tankar och länktips!

  6. Njaaa, jag skulle nog inte lägga Krysantem-tapeten i matrummet, åtminstone jag skulle tröttna för fort, vill ju hellre byta mönster och färg på accenterna… Men en randig tapet kanske skulle passa…? Däremot tycker jag att den blommiga skulle passa bra i sovrummet, lite romantisk 😉

  7. Anki: Jag är inte ett dugg orolig för att jag skulle tröttna på tapeten – jag tillhör dem som sätter upp en gardin och tio år senare hänger samma kvar – typ 😉 Det är mer intrycket som den ger som jag klurar kring. Jag springer runt med mitt tapetprov i olika ljus och lägen. Just nu vet jag inte om jag blir så mycket klokare av det, men det kanske kommer en insikt snart 🙂 Kanske en Morristapet i matrummet också? Tack för tankar!

  8. Jag ångrar fortfarande i smyg att jag lät maken få sin vilja fram och ha en klassisk, förvisso jättefin och i huset passande, ganska småblommig tapet. Gardiner är svåra att matcha, porslinet ser inte så fint ut, borddukar… äh, ser man i detaljer så är det väl bra, men när man vill kunna variera sin dukning (porslinssamlare) så blir man sjösjuk. = jag röstar på ganska neutralt i köket (själv hade jag nog velat ha en varm blågrå färg).

  9. Vitt är aldrig fel, är helt inne på obruten vitt och tycker inte det är kalt och jobbigt. Men om man “jobbar” med många olika toner av vitt är det också helt underbart. Vad har ni för färg på snickerierna? Lister, dörrar etc.Krysatemerna skulle jag i första hand ha i sovrummet, och sen vitt i köket. I ett kök, eller i ert fall matrum blir det mycket rörelse ändå och då kan det vara skönt med att vila ögonen på något “neutralt”. Fast jag tycker å andra sidan att ditt val av krysatemerna är väldans vackert…men i ett sovrum =) där vill jag vila ögonen på något lugnt innan jag somnar. Ska bli spännande och se hur det blir.Kram

  10. Skaffa dig en inspirations anteckningsbok om du inte redan har en sådan. I denna förvarar du förutom dina tankar och ideer färgprover, små tapetbitar, inspirationsbilder mm. Bär med dig denna i handväskan jämt :-), utan undantag…Varför detta knasiga råd? Jo, för att det är hur lätt som helst att bli “carried away” av tex en duktig säljare och föras bort från sin ursprungliga tankebana. I övrigt tycker jag att du skall satsa på neutrala färger i ditt matrum. Ta upp Krysantemtapetens färger om du gillar dem men kör i sådana fall på enfärgat alt svagt mönstrat.Tapeten sitter nog toppenfint i sovrummet 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.