Ljus

romeo-copy.jpg

Nu är friden gällande huset slut. Det har på sitt sätt varit skönt att tänka på lite annat ett tag.  I dag ringde byggledaren och meddelade att det stod en elektriker vid huset. Jag visste att elen var på gång, men trodde nog att det var nästa vecka som gällde. Så elritningar it is och lite gulp. Det känns långtifrån klart med placering av alla lampor. Jag har inte sett innerväggarna på nedre botten ännu, men nu gäller det att inspektera ritningar in i minsta detalj. I morgon förmiddag skall vi vara ute vid huset och gå runt med elektrikern. Det är självklart väldigt roligt att det händer saker snabbt nu, men det känns aldrig som att man är riktigt redo när det är dags för beslut. Men det kanske man aldrig blir :-)?!

Goda råd om el i stort och smått mottages tacksamt!

Jag vill ha en klassisk Romeo Moon av Starck för Flos över matbordet. Gillar!

12 comments

  1. Se till att gödsla ordentligt med eluttag så kan du vara lugn för framtida ommöbleringar.:-)

  2. Håller med Charlotte, fast jag vill ha ett uttag vid ingången till rummet också (vid dörren) ett sk städuttag och ett vid fönstret, för lampor. Själv har jag just kopplat upp mig för första gången på nya Cosaskontoret 🙂 Här är det full rulle med ihopsättande av diverse kontorsmöbler och installerande av skrivare mm. Känns nästan som när man flyttade hemifrån.Det står Cosas på tavlan i entrén och vi får post till en egen brevlåda. Mycket jobb, men roligt! (Så tillbringar jag min semester ; )

  3. Ingen hajare på el och lampor, men håller med om att uttag aldrig är fel att ha för många av. Hatar när man måste dra en kabel längst en hel vägg bara för att det inte fanns utag där man behövde. Kanske planera in utagen så alla kablarna göms undan fint med,där tvbänken ska stå, för sängbelysning, bakom soffan.

  4. Jag håller med de andra att elttdrag kan man inte har för många av: vid varje dörr, vid varje hörn och vid varje element! Jag kommer ihåg min första lägenhet, där fanns det ett dubbeluttag i rummet och gissa vad som låg över golvet – en härva av sladdar!

  5. Sätt gärna elurtag på lite knäppa ställen – t.ex. i skafferiet, städskåpet, klädkammare. Mycket trevligt om man har laddbara grejer. Och MÅNGA urtag under skåpen!Glöm inte utsidan av huset, nån så att man når att dammsuga bilen, ett par för jul/utebelysning.Hälsar gör – EL haha

  6. Det som sagts om eluttag måste jag hålla med om. Speciellt om ni har ett arbetsrum, eller där TV med tillbehör ska stå – det är nog inte fel med dubbla uttag heller. (Alternativet när allt ska kopplas in är ju skarvsladdsdosor)För vår del har vi såhär i efterhand upptäckt att vi missat lamputtag i taket på något ställe.Uttag för fönsterlampor har vi vid varje fönster, bra t.ex. för all julbelysning.En sak som vi också missade (eller nåja tycker kanske elektriken kunde tänkt på det… :-), är spotten som sitter precis ovanför duschen där vi valt en lite större takdusch. Takduschen skymmer delar av ljuset från spotten, väldigt irriterande när man tänker på det. Hade den placerats lite vid sidan hade det inte varit några problem.Oj, nu blev det väldigt mycket skrivet. Lycka till i alla fall!

  7. Hoj!Lite kul – vi gjorde precis samma sak igår!! Elektrikern ringde söndag kväll, och bokade möte vid huset måndag morgon.Det tog oss två och en halv timma att gå igenom huset. Tips: Bekväma skor på betongplattan! (kaffekorg hade jag önskat…)Vi hade snabbt gått igenom hemma vad vi tyckte verkade bra, och hoppades sen att el-gubben skulle komma med tips och idéer – men icke!!Han sa hela tiden: Ni bestämmer, Ni ska bo här.. inte ett enda kryss på väggen för att markera uttag gjorde karln. Han ville inte ge några råd eller tankar om hur andra gjort. (fast iofs så gör han ju rätt)Så – var förberedd! Vi körde efter vår snabba hemmaskiss, men ökade ut antal taklampor i vardagsrummet på plats. plus att vi satte dimmers på lamporna i kök, v-rum och badrummet efter snack i huset.I vår offert på el (78000) ingår ju bara ett fåtal uttag i varje rum, plus två TV uttag etc – så det drar snabbt iväg i tillägg… men jag tror man ska “gödsla” med uttag, för som alla skriver innan mig – det blir dyrare att göra det sen… ( ett uttag kostar lite drygt 400kr/st för oss)Spotlights som är poppis kostar ca 800kr st. El-gubben berättade om ett hus han varit i nyss och dragit el mm, dom hade satt in 40 st. Häpp!Tänk på att be dom dra ytterbelysning samt en dosa för “lampa på stolpe” ute, till garage och kanske 3-fas – om du ska såga ved med klinga, till kaminen…Jag åkte ut till kåken med en kompis idag på em, och då var alla dosor på plats. Kul – nu börjar det verkligen ta form!!Lycka till i morgon!// S

  8. Något man kan göra är att dra rör/förbereda för el på ställen där man kanske i framtiden vill ha någonting, men man har inte bestämt sig till hundra ännu. Om den dagen kommer, blir det en enkel installation för elektrikern att göra och man slipper fortfarande utanpåliggande sladdar. Det har vi gjort på många ställen i vårt hus nu och det känns bra!Hur kul som helst att ha dig tillbaka i rutan!Kram

  9. ojoj…fin, men jädrans vad dyr…får hoppas att ikea kopierar för 4000 vore rena döden för den här läsarens ekonomi. fin blogg! kram.

Leave a Reply

Your email address will not be published.