Till kokbokssamlingen?

När det gäller utländska fixstjärnor på kockhimlen som fått genomslag i Sverige  står Jamie Oliver (trebarnsfar i vår tillsammans med tålmodiga hustrun Jools) och Nigella Lawson (aktuell i höst med Nigella Express) i en klass för sig. I nya Elle mat & vin som kom på hallmattan i går – ett riktigt bra och inspirerande nummer – finns ett stort porträtt av irländska Rachel Allen. Allen (mamma till Joshua och Lucca) är en stjärna på uppgående med egna tv-shower  på BBC i Storbritannien. Filosofin om den enkla matlagningen med bra ingredienser tilltalar mig, liksom tanken att vara i fas med årstiderna i köket. Jag blir nyfiken på hennes böcker  som ävven finns att tillgå hos de svenska nätbokhandlarna. Jag gillar tanken på en bok som följer året och som inspirerar just där och då. Det vete sjutton om jag skulle föra egna matanteckningar i en sådan bok, men jag är mycket inne på säsongskänsla just nu. Nyfiken på!

signature

5 comments

  1. Åsa: Jag hyser ofta stora planer i köket, men hamnar ändå med lite platt fall i vardagsmaten ;). Och så är det barnen med sitt unisona bläande av nyheter. Men hoppet lever där någonstans ändå :). Ha en fin helg du också! Kram

  2. Åh, hennes program har jag sett på BBC Food (bra day-time tv när man är mammaledig). Hennes recept verkar vara på rätt nivå för en hemma-kock. Har inte vetat mer om henne än förnamnet, som figurerar i programtitlarna, men nu får jag nog gå och köpa Elle Mat & Vin för att stilla min nyfikenhet! 🙂

  3. Cecilia: Aha! Vi har inte den kanalen, så det har jag missat. Kan tänka mig att det är trevlig dagunderhållning ja :). Klicka in dig på hennes hemsida också, där finns det mycket information och recept. Och tidningen var riktigt bra detta nummer – bland annat chokladspecial. Ha en fin helg!

  4. Vet inte om du missat den här: Hemma hos Jamie : fyra årstider i köket? Har den hemma och I luv it! My heart belongs to Jamie säger jag bara ;)Apropå säsongsbaserad mat.Kunde inte länka till Bokus, då blev spamfiltret argt på mig men skriv in titeln på Bokus!Så här står det förresten:”Den här boken ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det är inget nonsens utan enkel matlagning med härliga smaker, året runt. När jag började skriva hade jag ingen aning om vad det skulle bli för slags recept, men jag blev snabbt mycket inspirerad av … mitt grönsaksland.Förra året insåg jag att man inte alltid behöver ge sig ut i världen för att få inspiration. Genom att vara hemma och öppen för nya intryck kan man också få nya ideer. Jag gillar att vara hemma i byn där jag växte upp och arbeta med chefen – Moder Natur – i min trädgård och se alla vackra grönsaker komma upp ur jorden. I boken hittar du över hundra recept, en del fakta om plantering och tips om du också funderar på att börja odla!” JamieJamie har flyttat ut på landet! I Hemma hos Jamie utgår han från vad naturen för tillfället har att bjuda på. Här finns recept av alla de slag: Vad sags om carpaccio med marinerad bönsallad, varmrökt lax med chilisalsa, svampbruschetta och sallad på avocado och grillade morötter med apelsin och citrondressing för att bara nämna några. Det finns också uppslag med Jamies egna favoritgrönsaker och handfasta odlingstips liksom kapitel om vilt och jakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *