Stämning

feelingsofsummer.jpg

I går eftermiddag var vi ute och stegade lite i snön. Vi träffade på våra grannar som snart skall flytta in. Trevligt. Samtliga inblandade var rörande överens om att häck var en god idé. Liguster tyckte grannarna på båda sidorna. Det är en mycket vacker häck som blir tät och tydligen är tämligen lättskött. Abret lär vara att den växer relativt långsamt, men det gäller väl att tänka på sikt också. Jag skulle gärna ha den där gröna kojkänslan på en gång, men det lär dröja några år.

Fin produktbild på stora lyktor från Urban Living. Den här stämningen lockar. I går var det tre månader sedan vi fick nycklarna till huset. Jag har fortfarande inte vant mig vid att man faktiskt kan gå rakt ut i trädgården (i vardande) och bara ta lite luft.

Jag läser lite på nätet om häckar. Nyblivna husägare tycks vilja ha moment 22 – snabbväxande, vintergrönt, lättskött och insynsskyddande. När de sedan får tuja som förslag blir det oftast lite ridå. Barrväxter är på gång igen i trädgårdssammanhang och det är möjligen orättvist att få frossbrytningar av att höra tujjahäck, när det finns många förtjänster. Man vill som nybyggare ha allt på en gång och så fungerar det som bekant icke :).

signature

18 comments

 1. Ja, häck är ett aber som vi också grubblar över. Det är ju lite tråkigt att man (av ekonomiska skäl främst) behöver anlägga en häck som är färdig lagom till att man ska sälja huset… Nåja, vi ska ju inte sälja, men vi försöker väl fundera över hur mycket det är värt över att vi själva ska få njuta av en häck (och insynskydd) i närtid. I vårt fall vätter trädgården ut mot gatan, så det skulle egentligen vara ganska mycket värt att få upp en högre häck där med en gång.Liguster är fint, vi har också funderat på det tidigare.

 2. Bra val säger jag! Liguster är den absolut snyggaste häcken i mitt tycke. Den går att formklippa som man vill ha den, så den blir en jättesnygg inramning av trädgården. Sedan kan man sätt lite “rufsigare” saker framför. Å vad kul att följa hur det kommer att bli. Mycket bilder hoppas vi på:)

 3. Mrs B: Ja, det är just det. Hur lång tid tar det egentligen för den att växa? Vi var inne på avenbok som tydligen har blivit riktigt poppis som häckväxt just för att den växer lite snabbare, men blev avrådda då tydligen hararna gillar att käka på den. Kul att anlägga en trädgård från början iofs, men just nu känner jag bara för att allt skall vara klart att vara i – och det lär ju dröja ett bra tag som sagt!Viveka: Ja, den är ack så vacker! Jag skall titta in på alla dina trädgårdsinlägg för att få lite inspiration. Jag är helt novis gällande det gröna, så visioner behövs 🙂

 4. Vi köpte färdig ligusterhäck, den var drygt 1.20 hög och det är den bästa investering vi gjort. Det hade tagit minst 10 år av insyn och drag innan vi fått en rum om vi börjat från start, så även om det kostade en del (ca 30 000 för 25 m) så var det helt klart värt det. Om ni och era grannar är överens om häckval kan ni ju dela på kostnaden och då blir det ju inte lika dyrt. Vi köpte för övrigt färdig gräsmatta också. Även det helt klart en hit!så här var det: http://flitigamyran.blogg.se/2007/may/dig-it.htmlså här blev det: http://flitigamyran.blogg.se/2007/june/antligen-far-jag-klippa-grasmattan.htmlSka bli kul att se projekt trädgård hos er, skisserna tidigare såg helt klart lovande ut.

 5. Vi valde bok – inte avenbok – och är jättenöjda. Hungriga harar har vi inte sett till en enda (och hade inte hört talas om att det skulle kunna vara ett problem). Häcken planterades i våras och är nu ca 100-120 cm hög.Vi valde bok framför avenbok främst för att den är finare på vintern. Avenbok ser mer vissen och skrynklig ut, medan bok är vackert gyllenbrun. Vi hittade dessutom en kille som sålde plantorna för 15 kr styck, vilket kändes som en hit! Det finns tillräckligt mycket som kostar när man anlägger en trädgård ändå…

 6. När vi flyttade in skulle jag aldrig sett åt, än mindre tagit i en tujahäck ens med häcksax. Istället blev det en snabb lösning med flätad pil, jättefint de första fem åren. Vi fick klippa den två eller tre gånger om året för den växte otroligt fort. Nackdelen var förutom det att den inte var vintergrön och vek sig av snön.I våras segrade förnuftet och tujahäcken flyttade tillslut in i vår trädgård. Vi köpte relativt stora plantor i kruka. Det blev inte så dyrt och och häcken växer förhoppningsvis fort så vi snart har det insysnskyddad ut mot gatan. Fördelen är att den blir tät och dämpar ljud från förbipasserande bilar.Ska bli roligt att följa ert trädgårdsanläggande. Lycka till!

 7. Här växer det avenbok i långa rader och det går ack så långsamt, ett år senare syns ingen direkt skillnad, men längre upp på gatan där de haft plantorna ytterligare ett år börjar de allt buska till sig. På vårt område var häcksorten redan förvald, inga möjligheter till förändringar alltså, men det blir nog bra så småningom. Gräsmatta på rulle kan även jag rekommendera, från en tråksvart trädgård till en grön härlig sådan på bara ett par dagar är oslagbart. En underbart trevlig uppfinning. Årets projekt stavas trädäck, ser fram emot sommaren. 🙂

 8. Häck val är verkligen inte lätt!! Vi har satt spirea mot ena grannen och mot gatan så var det förbestämt att vi skulle ha svartaronia som jag inte alls gillar. Det känns dumt att ta bort den dock eftersom alla har likadan, det ser fint ut. Nu är ju frågan hur vi skall göra mot allmänningen och mot andra grannen, det är verkligen inte lätt. Jag funderar på avenbok och troligtvis blir det det. Jag har hittat ett ställe i tyskland som skall vara bra och som säljer plantorna barrotade för under euron styck, det är otroligt billigt. med tanke på att vi har 54meter så blir det ju en nätt summa iallafall.SKa bli intressant att se vad ni kommer fram till. Häckval är nog det svåraste tycker jag. Allt annat kan man ju ändra men häck är väl inget man tar bort efter 2år för att man tröttnat./nina

 9. Som trädgårdsbloggare läser jag dina trädgårdsinlägg med stort intresse! Fin ritning från arkitekten – det ser riktigt bra ut. Tydlig struktur och fina former, som jag gillar. Att plantera häckar och träd ska man göra så fort som möjligt så att trädgården får “väggar” och “tak”. 🙂 Vi har ligusterhäck och förvisso växer ligustern långsamt men är fin och tät (och nästan vintergrön). Annars är avenbok/bokhäckar fina. De behåller också bladen, om än i vissen form, över vintern.Ha en skön söndag!

 10. Å härlig bild, jag längtar så jag får kramp efter sommaren.Häckar vet jag inget om, vi har bara en massa ekar med tillhörande ekollon över hela tomten. Är extremt trött på dem.

 11. Som nybyggare har jag ett tips vad gäller ligustern: se till att gräva en rejäl ränna och fyll på med riktig matjord innan ni planterar. Vi nybyggen blir jorden lätt för kompakt av alla grävmaskiner. Sen är det vattna och gödsla med flytande Blåkorn varje vecka hela sommaren som gäller samt att inte hålla på och gräva en massa längs med häcken de första åren. Vi anlade rabatter längs med häcken på ett par ställen och misstaget jag gjorde var att jag sen flyttade buskar och blommor och det gillade inte ligusterns ytliga rötter! Gör ni som ovan kan ni ha en häck som är 1,8 m på 6-7 år. Klipp ner plantorna rejält första året också så ni får en häck som är tät längst ner.Lycka till!

 12. Vi har haft liguster i våra två tidigare hus. Och planterat den själv. Nu har i ju alltid flyttat efter 3 år (!) så den har aldrig blivit värst hög.Först klipper man ner den till 15 cm. (och hoppas att inte ungarna springer över och mosar pinnarna) Sedan släpper man upp den 15 cm innan det klipps igen. Vi har klippt två gånger, mars/april och sista gången midsommar. Då får man ju iallafall upp den 30 cm per år…Nu funderar jag på avenbok… har redan fått påstötningar från grannar som redan flyttat in om att de vill ha liguster, jag vill dock fundera lite först.

 13. Tänk på att snabbväxande vill bli stort och att en växt har lika mycket rötter under mark som den har grenar ovan. Något sådant som en buske som i raktefart växter till 1,80 och sedan stannar där finns tyvärr inte. Snabba buskar som tex häggmispel är svåra att hålla låga och snygga och de kommer att skicka törstiga rötter in ialla rabatter ni försöker ha i närheten. Ge häcken några år på sig att att bli vacker på, det lönar sig.Och du, extremt långsamma häckar har ofta ägare som planterade, vattnade punkt. Ska man ge häcken en ärlig chans att växa så snabbt den kan så MÅSTE man gödsla och – framför allt – vattna! Och då snackar vi inte duscha med slangen ett par gånger per säsong utan 50 mm i VECKAN under växtsäsong de två första åren och vid torrperioder något eller några år till! Ska det vara möjligt att vattna tillräckligt utan att få ägna sitt liv åt att stå med slangen så är slang med porer som grävs ner vid häckens rötter ett tips. Då är det bara att dra på vattnet och låta stå på över natten en gång i veckan för att fukta igenom jorden. På så vis kommer också vattnet vid rötterna där det gör nytta. Så lägg en slant på slang och blunda när ni får vattenräkningen så garanterar jag att er häck inte kommer att bli en av de där som står stilla i växten, särskilt inte om det är liguster som väl inte är särskilt långsam? Och på vårarna: Höns- och kogödsel i larviga mängder.

 14. Liguster är fint. Blommar också med små, små vita blommor. Jag utökade min midsommarkrans med liguster i midsommras eftersom det var så ont om blommor på grund av vädret vi hade.

 15. Roligt att läsa lite tips med andras erfarenheter!Det jag menade i vårt fall var just funderingar kring färdig häck, såsom Anneli hade gjort – kul att se bilder från någon som använt sig av detta!

 16. Jag har erfarenhet av liguster och häckoxbär. Föredrar liguster som jag tycker är den bästa. Har aldrig haft några sjukdomar på den, vilket vi har på häck-oxbäret. Vattna och gödsla den rikligt de första åren. Var inte rädd för att klippa ner ordentligt de första åren och håll den SMAL i sidled. Vår häck som idag är 34 år är så fin så att folk stannar och frågar om vi är frisörer Vi har klippt vår häck omkring midsommar och tänkt på att hålla den så smal som möjligt.Tänk på att ligusterns bär är GIFTIGA, i regel klipper man ju bort alla blommor så bären hinner inte utvecklas.Jag hör till dem som tycker att tujan hör till medelhavsländer och inte alls passar in i svenska marker. Visst växer den fort , men sen tycks ju många låta den växa hej vilt utan att klippa den i tid, Och hur ful blir den sen! Vi har grannar som klippte sin tuja häck först efter tjugo år när den var femton meter hög. Nya ägaren tog av den på ca två meters höjd och det blev inte snyggt.Låt er inte luras av snabbväxt. Tänk på att häcken ska se snygg ut i många år och vi ska inte ha för höga häckar både av inbrottsrisk och för att låta ljuset komma in i sin trädgård och inte låta mossan gro i skuggan av en allt för hög häck.Lycka till med valet av häck! Ni har ju ett bra andrahands alternativ med aven-eller bokhäck . De är också fina men blir väl aldrig så täta som en snyggt klippt liguster kan bli.

 17. Tusen tack för all värdefull häckinformation och erfarenheter! Jag lär återkomma i frågan framöver. Vi är noviser när det gäller trädgård och det är guld värt att få ta del av era inlägg. Tack igen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *