Ljuset

Även om det är tämligen grått här i dag, så kommer våren allt närmare och med den även ljuset och solen.

Nya Sköna Hem landade i brevlådan i går. Det är ett riktigt välfyllt nummer, så håll utkik i butikshyllorna om Du inte är prenumerant. Man hittar exempelvis ett magiskt vårljus i ett sekelskifteshus i Djursholm [av Anna-Johanna Bonnier och Lena Widenfelt. Fotografi: Helén Pe]. Blott en ljuv dröm för de flesta, men man kan ändå lyfta ut enskilda detaljer. Bland all Strandvägsprakt och bländande vitt blir jag inspirerad av vårkvistarna och blomstren i fönstret. Det är snart dags för påskris och pelargoner känner jag.

pardorr.jpg

Bland alla prover på solskydd som ligger hemma – det lutar åt en vit dubbelplissé till fönstren – uppenbarar sig vår pardörr (utomhusbilder på dörren i länken) i all sin prakt. Vi har vanligt glas i dörren och två sidofönster i entrén. Jag skall villigt erkänna att jag tänke mest på estetik när dörrvalet gjordes. Jag tänkte även på allt härligt ljus som skulle strömma in i huset. Mitt emot oss ligger dock ett annat hus. Ljuset är fint att få in, men det känns mer och mer som om man skulle vilja skärma av glaset för att inte ha direkt insyn där.

dorr.jpg

Jag när tankar om att sätta upp ett tunnare linnetyg i dörren och kanske även i sidofönstren. Frågan är hur det skall fästas. Efter att ha konsulterat min far, som är officiell hustomte på nummer tretton, framkommer att det kan vara svårt att borra i listerna i dörren. Det kan kanske fungera med att spänna en tunnare plastlist i dörrglaset som sätts in i en kanal i tyget. Är det någon som har någon liknande lösning eller en annan fin idé på vad som kan fungera som skydd i dörren? Tacksam för alla tankar!

17 comments

 1. Gick förbi en blomsterhandel där de hade de vackraste kvistarna med vita “körsbärsblommor” på. Håller helt med dig om att man blir sugen på att ta in kvistar i hemmet. Har tyvärr ingen bra lösning på ditt dörr problem om du inte kan tänka dig plastfilm med något utskuret mönster. Det låter kanske inte så klassigt men kolla in http://www.brume.co.uk kram

 2. Solåkra: Jag är alldeles kvistlös här hemma. Jag måste införskaffa något nästa vecka känner jag :). Jag kollade faktiskt in Brume i veckan. Jag tycker verkligen om dekorplasten, men till ytterdörren – vet inte ändå. Jag känner att jag vill kunna se ut, men jag vill att ljuset skall silas lite samt att insynen begränsas. Ett linnetyg vore fint tror jag – a la gammeldags dörrar – men det gäller att få fast det också. Ha en fin lördag! Kram

 3. Jag har två förslag 1) Gardinvajer. Kräver endast små öglekrokar i listerna och en smal kanal i linnet upptill och nedtill med vajern i. Tyget sys med fördel exakt mellanrummets mått, då döljs både öglor och krokar.2) Frostad plastfilm från Systemtext. Mycket bättre än den film som kan köpas i järnhandeln. Vatten med en droppe diskmedel sprejas både på rutan och den självhäftande sidan på filmen, appliceras och slätas ut med ett kreditkort eller liknande. På detta sätt undviks bubbelbildning.

 4. Åh, nu kickade du igång min längtan – nyaste numret ligger fortfarande i sin plast och ikväll är det bara jag och maken hemmavid och jag laddar för en ren läs- och festivalafton. Mmmysigt! Jag känner mig redan kär i ett reportag efter att ha sett dina bilder! Jag röstar på gardinvajer (den där smala, elastiska som finns att köpa bland annat på Åhléns. Med tanke på de smala fönsterlisterna i dörren skulle jag köpa ordentligare fästkrokar med längre gänga och förborra med en fin borr… Ja, allt det där kan din pappa redan. 🙂 Ett vitt och skirt linnetyg skulle passa perfekt till ert hem…Ja, allt det där kan du redan. 🙂 Kram och trevlig helg från mig!

 5. Å vilka härliga bilder, precis det där ljuset som man vill åt. Kanske ska ta och köpa nästa nummer då ser det ut som.Tyvärr har jag inget bra tips på upphängning dessvärre.

 6. Mellan middag och Meoldifestival passar man på att surfa lite: Ja, visst blev man glad med ett Sköna Hem-nummer som början på helgen! Jag läste det på sonens fotboll idag och kände mig lite oseriös som fotbollsmamma.Man kan använda tunn arkitektfilm som man fäster med spraylim till fönstrena. Designtorget har lite andra alternativ, men dem är det mönster i.Trevlig kväll!

 7. Underbart kök på den första bilden, och underbart foto. I ett annat liv i ett annat hus kanske :-)Kvistar&grönt är jag också vädligt sugen på, så nåt måste sannerligen inhandlas snart!Och tidningen ska jag spana in – det var länge sedan jag köpte ett lösnummer.Är det bara jag, eller är det så att det svämmar över av fin inspiration överallt just nu! Det känns som vart man än tittar så hittar man nya saker eller inspireras till idéer. Ja ja, det gäller väl att passa på medans det är så 🙂 Och största problemet som vanligt är väl att hitta tid till allt.Jag var förbi sybutiken idag, och passade då på att inhandla en liten bit väv att brodera på – så vi får se om det blir några knappar :-)Och i morse blev jag överlycklig över att hitta nya tryck hos Hijiri, så äntligen har jag en beställning på väg hit. Äntligen!Trevlig helg!

 8. Jag har lusläst numret redan, jag gillade villan vid vattnet och även huset med kuddarna med ansikten på (har inte tidningen här så vet inte vad repotagen heter)!! Den och familyliving är de tidningar jag läser varje nummer av. Jag har ingen bra idé när det gäller dörrar och insyn då våra hus är byggda tvärs emot varandra så vi har ingen insyn från någon granne. Såklart om vår närmaste granne går ut på tomten och råglor så ser de in men det händer ju inte så ofta och på sommaren ser man ut mer än in så då tycker jag inte det är något problem. Hoppas du får en trevlig schlagerkväll./Nina

 9. Underbar inredning! INget är som svenska hem. Det enda som ger mig hemlängtan är svensk inredning. Allvarligt.Jag har haft gardinvajer i dörrar, har använt mig av olika sorters tyg. Det är ju definitivt ett lite gammaldags sätt att slippa insyn, ganska fint tycker jag.Men blir det så mycket insyn då? Ska du ha något för fönstren på sidan också? En smal hissgardin där, och en fin blomma – som du redan har! – är en idé. Då kan du välja hur mkt som syns mha gardinen.

 10. …självhäftnde kardborrband kanske, om du vill ha tyget slätt. Ett tunnt kardborrband som sätts allra högst upp, borde inte synas så mycket.. Annars röstar jag också på vajer, det blir nog snyggt!

 11. Jag fastnade också för köket på översta bilden. Älskar den platsbyggda sittbänken och just ljuset som strömmar in genom fönstren. Det är så fint och enkelt med hissgardiner! Ja, pelargoner längtas det efter här med. Tyvärr får vi inte in Mårbackan, som är den enda pelargonen som är välkommen hem till oss, i butiker här förrän till påsk. Kvistarna på bordet var också en fin idé, som jag har tänkt ta efter. Kvistar håller sig ju bra också, till skillnad från tulpaner och så vidare. Inga ideér vad gäller dörrarna direkt. Det enda jag kommer på är en tunn voile, eller tunnt, tunnt linne fint veckat. Fästanordningar har jag dålig koll på.Lisa

 12. En lite annorlunda lösning är självhäftande kardborreband. Fungerar om tyget inte är så tungt. Ett annat alternativ är draglister som du har i båtar, vet inte vad de heter men de är supersmala och praktiska när utrymmet att fästa är begränsat.

 13. Stort tack för alla idéer! Våra grannar mittemot har sitt kök placerat mitt framför vår dörr, så någon form av insynsskydd är inte helt fel där. Det lutar åt min orginalidé om linnetyg på vajer. Min käre far fick ett toppentips av dig Lina (tack för det!) gällande borrningen, så det verkar som om det hela är genomförbart. Jag återkommer i frågan framöver! Stort tack!

 14. Om man inte vill göra ingrepp i listerna, så kan du ju testa högkvalitésugproppar kombinerat med en tunn gardin med öljetter i hörnen. Kanske låter ni ju något växa upp som insynsskydd i trädgården, och då är det ju trist att ha gjort ingrepp i listerna. Fläder om man vill ha lite buskigt – eller varför inte väva lite pil/sälg som en liten skärm i trädgården. Växer snabbt!Men om ni tycker det är ok med små öglor i dörren, så funkar vajersystem jättebra, och det är ju buslätt att sy gardiner till det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.