Baka bröd

Jag bakade ett bröd från Rute Stenugnsbageri som jag visade för några veckor sedan. Brödet var gott, men blev ingen varjedags-favorit här hemma, framförallt för att det tog ganska lång tid att baka. Jag vill ha ett sådant där bröd som känns som en gammal kompis som alltid finns hemma. Skam den som ger sig. Jakten på ett lättbakat vardagsbröd som passar stora och små har gått vidare. I går provade jag ett recept från min mamma på ett långpannebröd. Bingo! Detta uppfyller mina kriterier om lätt och gott. Vi får väl se om det blir det där kompisbrödet. Jag tror att det har klar potential.

varjedagbrod-copy.jpg

1. Värm vatten och mjölk till 37 grader. Smula ned jästen i bunken. Häll på vätskan och lös upp jästen. Ta i olja, honung och salt. Rör om. Ta i mjöl. Här gäller det att känna sig för lite. Det är bättre att ta lite för lite mjöl i början än tvärtom. Kör i assistent tills önskad konsistens uppnås.2. Jäs degen under duk cirka 30 minuter.3. Olja in en långpanna.4. Häll ut degen på plåten. Jag hällde först ut degen på ett mjölat bakbord, knådade den lite och tryckte ut till långpanneform med handen. Sedan lade jag degen i långpannan.5. Märk ut rutor i degen med en degskrapa. Pricka degen med en gaffel.6. Jäs degen under duk cirka 30 minuter.7. Grädda brödet i ugn 200 grader cirka 25-30 minuter.8. Lägg brödet på ett brödgaller för att svalna. Pensla ev på lite vatten för att få en fin yta. Klart!

Receptet har karaktären man tager vad man haver. Det går att tillsätta frön av olika slag och välja valfri mjölsort, allt efter eget behag.

Electrolux första assistent tillverkades 1940. Sedan 1969 har maskinerna tillverkats i Ankarsrum. Nu har Electrolux, varifrån min trotjänare kommer, lämnat över försäljningen av klassikern till Ankarsrum under namnet Assistent Original. Snygg!

11 comments

  1. Verkligen gott med hembakat bröd! Jag kan verkligen rekommendera detta som jag bakat av och till i närmare 30 år, det säger inte lite det! http://proforma.blogg.se/2009/september/nybakat.htmlEnkelt att baka för man lägger i blöt på kvällen och bakar ut på förmiddagen dagen efter eller varför inte på morgonen innan man går till jobbet och bakar sedan ut på eftermiddagen eller kvällen. Gott också att frysa!Jag ska lägga ut ett recept framöver på tekakor också så håll utkik!Lycka till!

  2. Jag köpte en begagnad Bosch-maskin häromveckan, som låter som ett tröskverk men knådade riktigt bra! Men det är klart, den där glänsande saken var betydligt snyggare…

  3. Jag fick ett recept från Charlotte/Hemmarikets man och det var oerhört gott och väldigt lättlagat. Ska se om jag hittar receptet igen, då kan jag mejla det. Vilken snygg köksmaskin förresten, rena drömmen! 🙂

  4. Hej!I “Bullmammans favoriter” ( Beatrice Sjöberg) finns supergoda grahamsfrallor med rivet äpple i !!! Dom är perfekta frukostbullar och jag har bakat dom ett flertal ggr nu och dom uppskattas av hela familjen.Rekommenderas starkt !Tack för en bra blogg 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.