Grrrrrr

Jag hade glömt hur upprörd jag blev förra året över skolfotograferingen. Nu hände samma sak. For crying out loud! Hur i hela friden kan detta få fortgå i skolorna?

“En annan vändning är kostnaden för den enskilde föräldern. Nu skickar företagen ut en lapp så att man får godkänna att de får sända hem grejer. Bra, säger jag. Men sedan kommer hela kalaset hem. Och det är inte några grejer. Anna älskar såklart magneter, miniklistermärken och annat lull-lull som stoppats i kuvertet. Och några julklappar är säkrade med ung dam på kort. Men sedan skall man betala hela kitet också. Vårt paket kostade nästan sexhundra riksdaler – för ett barn. Och överblivet material från förskolefotograferingar samlas på hög har jag märkt nu när vi flyttpackar. Ett förvisso roligt, men ganska dyrbart “måste” varje år…”

I år har vi två skolbarn. Notan slutar således på nästan 12oo kronor. Det är ju förbaske mig inte klokt! Dessutom godkänner man bara ett porträttpaket, men sedan kryddas anrättningen med det som barnen älskar. En magnetbild för fyrtionio kronor. Ett album där man skall samla klisterbilder på kompisar. Vad händer med de som inte har några bilder? Skall man få syssla med sådant här i skolan?! Jag har svalt och betalat de andra åren, men detta år känner jag att det räcker. Jag kan ta bättre bilder på barnen själv än vad de gör i “löpande-bandet” fotograferingsracet på skolan… Nu har jag lagt ut klisterbilderna och klasskorten till barnen. Det andra har jag glömt undan och skall ta mig en riktig funderare på. Hur känner Ni inför detta höstmåste?

28 comments

 1. Hitta just hit och det var intressant.. Snacka om att riktad marknadsföring, reklam till barn. Smart men fruktansvärt då barnen ivrigt öppnar, blir överlyckliga och sedan besvikna i fall inte hela paketet köps. Skicka tillbaka skiten med ett frågetecken till företaget.Mysig blogg by the way, kikar nog in igen. Milla

 2. Hej, jag håller helt och hållet med dig. Jag blir morran! Jag resonerar som så att det som är av vikt är själva klassfotot, så det köper jag alltid. Någon gång har jag köpt några porträtt, eftersom jag faktiskt tycker att jag för det mesta tar bättre bilder på flickorna själv. Det där med kompisalbum och porträttklistermärken tycker jag är rena rama vansinnet, något som kan cementera ett utanförskap. Jag förstår inte att skolorna kan tillåta den kommersen inom ramen för skolverksamheten. Jag tycker att det enda som skolfotografen ska ägna sig åt är klassfotografier!

 3. Hmmm, jo dilemmat känns allt igen.När vi hade första barnet på dagis köpte vi rubbet utan att blinka, det var ju så kul att vår lilla “bebis” hade fått riktiga skolfoton ungefär. Året därpå hade vi märkt att det inte alls var nödvändigt med hela paketet, bilderna låg mest och skräpade, så då bestämde vi oss för att köpa ett foto plus gruppbild. Jag tyckte att gruppbilden kunde vara bra att ha i pedagogiskt syfte så att dottern kunde se sina kompisar på bilden när det var sommarlov etc. Räknade då inte med den snabba omstättningen på dagisbarn här inne i stan. Doh! Hon känner väl igen tre stycken barn från första bilden…Sedan när det var dags för lillasyster att börja på dagis så kändes det helt plötsligt som att kalaset började bli väl dyrt men eftersom storasyster hade fått bilder.. ja, då var det ju tvunget att vara lika för båda. Jag vill inte konfronteras om 15 år med att den “livsviktiga” första dagisbilden minsann saknas i lillasysters album ;)I år har vi bestämt oss för att inte köpa några bilder alls, vilket är det enda rätta för oss eftersom jag pluggar och vi har ont om pengar just nu, men det känns lite “fel”. Och då är ju våra barn fortfarande så små att de inte själva aktivt tjatar efter bilderna! Det är helt min egen känsla av att jag vill ge barnen “allt”, det ska liksom ingenting fattas dem, och jag får dåligt samvete över att vi har så lite pengar att vi inte kan köpa bilderna. Jo, jag vet att det låter galet förnuftsmässigt men det är nog så många föräldrar tänker. Obetalda skolfoton var väl nr 1 på listan över fakturor i barnens namn som gått till kronofogden..? Men i år blir det inga bilder för vår del och jag får vänja mig vid tanken på att inte kunna köpa allt jag vill 🙂

 4. Japp, jag instämmer, som sagt damp det ner i min låda med idag då! Jag vet iten, jag kan tänka mig klisterbilderna att byta med för Emmas skull kasnke en skolkatalog men sen nej tack iten mer för min del jag kan ju tillockmed ta finare bilder själv på henne som Jag vill sättaupp hemma! Hrrmmmm ja rena rama rånet!Ha en fin fortsatt dag! Kram Mia

 5. Jag håller med. Jag tycker att det är ett otroligt slöseri med resurer: att framkalla bilder och skicak hem för påseende coh sedan skicka tillbaka till fotografen. Förra året mailade jag dem och fråga ifall de inte kudne ha en webblösning där man logadde in, tittade på bilderna och beställde. Svaret blev ett luddigt nej, inte nu i alla fall. Ok, det är väl att skjuta sig själv i fotenm, i lilltån i alla fall. Men Posten överlevde den digitala eran, så om man anpassar sig så går det.Men sen är det den där tvång-känslan: att dokumentera varje år som gått. Som om man inte gör det nära på dagligen!

 6. Hej!Vi har också två barn och det blir dyrt. Vi väntar på att bilderna ska komma, vi kommer att behålla klassfotot och de små så dom kan byta bilder. Men det gör ont i hjärtat att skicka tillbaka bilder som dom bara kommer att strimla…Tack för en kanonblogg!Kram Sara

 7. Instämmer! Nu är vår E bara 3år och går fortfarande på dagis så det är lätt att gömma undan. Förra året köpte vi bara gruppfotot. Som flera skriver så är bilden på barnet ofta inte särskilt bra och det känns inte motiverat att betala för den. Jag förstår att det blir svårare med skolbarn och där det kommer till många kringgrejer som klistermärken. Balansen mellan att barnet ska ha samma saker som andra barnen och sunt förnuft ( plus pengarna) är svår. Men, för att få en förändring måste vi börja någonstans.Håller tummarna för en förändring hos er!

 8. Här kommer inga klistermärken eller annat. Däremot finns liknande saker att efterbeställa om man vill ha.Jag skulle inte ha behov av ett helt paket och skulle skicka tillbaka det jag inte behövde om det bara var jag, men nu vill hennes pappa också ha bilder så vi delar på det och då blir det en rimlig mängd att sprida till släkten.En bra grej här är att alla får en gratis karta med 16 småbilder. På det viset har barnen bilder att byta med varandra även om föräldrarna inte har råd att köpa paketet.

 9. Håller med fullkomligt!!Här beställer vi endast katalogen då jag anser mig precis som du mig kunna ta betydligt bätre kort själv.Galma överblivna bilder har vi allt för många i skåpet ….Kram Lina

 10. Hej Weronica,Jag tycker att ni ska ta upp detta för diskussion på klassmöte eller om ni har några föräldrar representerade i ett “skolråd” (möte med rektor, personal och föräldrar) och då påpeka era synpunkter och kräva att de byter fotograf/firma som sköter det hela. Det är säkert fler föräldrar på er skola som ycker samma och jag tror inte att ni som inte vill ha detta lull-lull skulle upplevas som “snåla” Stå på er!!/Karin

 11. Jag har efter att -flertalet gånger glömt skicka tillbaka, samlat bilder i högar, blivit ansenlig summa fattigare (3 barn) osv…Nu äntligen insett att det inte är tvunget att köpa bilderna! Förra året och i år har jag köpt 1 st mellanbild och resten skickat tillbaka -i tid!Även gruppbild och skolkatalogen köper jag.Sedan är allt lull lull runt omkring ointressant. Även för barnen, de har inget sagt. Våga vägra ;o)Lägger pengarna på en riktig fotograf som man även kan få ta syskonbilder hos!Tack för en härlig och intressant blogg!

 12. Jag håller med om “att våga vägra” köpa sånt du inte vill ha. Själv har jag köpt två bilder (9×12), på vardera barn. Ett till mig och ett till pappan och en skolkatalog/barn. Det som är roligast är ju ändå katalogen. Tycker också att med dagens teknik borde man kunna beställa bilderna på nätet istället för att de skickas hem och man sen glömmer att returnera dem. /C

 13. Vi fick avisering via mail, personlig kod till fotografens hemsida, och där förhandsvisning av ALLA bilderna. Sepiaton, svartvitt eller färg? Extra lull-lull till? Klick, klick och klick, betala och hem i brevlådan. Mycket smidigt. Men ja, det är KRIMINELLT dyrt. Om man väljer extra allt. Obs! Barnens skola håller sig inte med en gemensam fotokatalog. Vi valde gruppfoton blandade porträttbilder = 600 kr för två barn.

 14. Hittade hit via Mitt vita hus.Jag håller med dig fullständigt angående fotona. Här kan man beställa bara klasskortet eller både klasskortet och katalogen. Vi ville bara ha katalogen, men då var vi även tvungna att beställa klasskortet som jag sedan fick skicka tillbaka.På våra barns skola tar de bara enskilda kort i ettan och sexan. Eftersom jag köpte alla korten till sonen så ville jag ju ha dotterns också. Nu blev hon jätte fin på sina kort så de var helt ok. Men trött jag blev när jag såg alla extra grejor som var med den här gången. Hon fick med allt det där ni andra räknat upp. Hela kalaset gick på 520 kronor och då var det ändå rabatterat pris på vissa delar!:)Nu var vi ju då tvungna att leta upp sonens kort också och han fick inte med hälften av de saker dottern fick fyra år senare. Och naturligtvis så hade vi klippt ut EN bild av alla. Nu tänkte jag dock köpa en dubbelram och sätta in både sonens och dotterns kort från ettan.Lång utläggning, men sådana här saker kan reta gallfeber på mig!:)Kram

 15. Vi har fotografering i morgon. Och jag kommer att göra precis som förra året, jag sparar endast gruppbild och den lilla större bildserien om fyra bilder (de som är ca 5×3 cm). Ett ex går till farmor & farfar, ett ex till mormor & morfar, ett ex till barnets album och ett sparar vi själva. Mest för att det är roligt att se alla dagis/skolfoton uppradade bredvid varandra och se den stora skillnaden mellan åren. Personligen så gillar jag inte studiobilder av barn, det blir så otroligt platt. Vi tar så otroligt mycket bilder själva på vad barnen gör och är noga med att även fotografera dem tillsammans med sina kompisar. De bilderna tittar de på hela tiden och minns alla stunder och vad kul de hade tillsammans. Vad gäller allt lullull som kommer till extra så får barnen inget val, de ser inget annat än det jag väljer. Det är trots allt jag som betalar och det man inte vet ;)Om barnen undrar vart alla tillbehör är kanske du kan kompensera och hitta på något annat de kan få istället? Göra egna magneter tillexempel? Av egna bilder eller teckningar mm. Panduro har mycket kul sådant!Kram/Diana

 16. Håller helt med – galet dyrt för inte särskilt fina bilder. Våra barn är än så länge så små så att vi kan skicka tillbaka det mesta utan att de protesterar. Känns smått förlegat i dagens digitalfotograferande samhälle med möjlighet till förstoringar nästan gratis. En fotograferande väninna till mig spenderade en heldag på sina barns dagis med kameran i högsta hugg och erbjöd sedan alla föräldrar betydligt mer personliga bilder på barnen “in action” till rimligare bättre priser. Något för skolfotograferna att ta efter tycker jag. 🙂

 17. Vi har tre barn och vägrar – oftast – alla dessa bilder. Skolkatalogen är ett “måste” för barnen, den blir vältummad. Men faktiskt har den ett pris som är helt ok. Tack för att du tar upp ett intressant ämne./P

 18. Tre barn och syskonbild kan bli massor. Tack och lov skickar de inte med en massa extra här. Ibland tänker jag att vi inte ska köpa korten. Men sen kommer de i brevlådan och barnen ser bedårande ut. Effektiv marknadsföring… Var inte tanken med skolfoto från början att skolans personal skulle ha foton på barnen i olika syften? Nu har ju skolan digitalkameror, så av den anledningen vore det kanske dags att sluta med skolfoto. Då skulle man ha råd att kosta på sig ateljéfotografering av barnen med några års mellanrum istället…

 19. Förargeligt! Egentligen borde skolorna säga “stopp, vi tillåter inte detta”. Vad är det för fel med det vanliga klassfotot i skolkatalogen, och sen några enskilda kort på varje elev??? Skolorna gör fel, så enkelt är det. De låter elever, små barn, vara konsumenter. Egentligen borde det vara olagligt, på något sätt. Allt går numera ut på att tjäna pengar. Att tjäna pengar på småbarn är inget annat än fel. På skolan där mitt bonusbarn går prackar de på en skolkläder. Skolkläder?! Vill skolan att barn ska ha skolkläder, av en eller annan anledning, då får de bekosta dem själv.

 20. Hej!Jag har länge följt din blogg. Fantastisk!!!! Det här med fotografering i förskola, skola är galet. Jag är förskollärare och förälder. I vår enhet har vi beslutat att det inte ingår i vårt uppdrag att lägga en hel dag på porträttfotografering på barnen. Vi ser inte att det finns ett pedagogiskt syfte som vi kan stå för. Det får föräldrarna ansvara för själva. Vi erbjuder enbart gruppfotografering. Därför är detta beslut så skönt för mig som arbetar med barn och som förälder. På min dotters förskola tar de också bara gruppfotografi. Jag är djupt tacksam och rekomenderar verkligen detta.

 21. Litet tips: http://www.fotoautomaten.se/ Det är en sida där man kan ladda upp foton man tagit själv med digitalkameran, fotona placeras som porträttfoton på ett A4 papper som man sedan själv kan skriva ut på fotopapper hemma. Blir jättebra och kostar ingenting (förutom pappret då). Så har barnen ändå något att byta med de andra i skolan utan att man måste betala en förmögenhet.

 22. Jag håller med fullständigt. Ett år har jag faktiskt, hrmm, scannat av fotona och sen skickat tillbaka rubbet…..De var nämligen fruktansvärda och mina barn såg ut som om de skulle bryta ihop framför kameran när som helst. Bara roligt att ha som minne, men inte roligt att betala flera hundra för.

 23. Hej! Jag förstår dig och jag är glad över att inte mina barn har “lull-lull” i sina paket, det skulle bli väldigt svårt att stå emot. Jag tycker absolut att det här vore något för föräldrarådet på skolan att ta tag i, tror inte att lärarna har något emot att dra ner på fotograferingarna (det är i sig inte klokt att massor lektionstid ska gå åt att ta porträttfoton…).På vår skola har vi bestämt att barnen tar klassfoton varje år (till skolkatalogen) och tar porträtt i år 1, 4 och 6 och jag tycker att det är lagom. Dessutom kan man ju kolla upp andra företag som har annat innehåll i sina paket.

 24. Jodå… Köper eländena i alla fall. I år har vi inget dagisbarn, så vi slapp reklamera suddiga bilder, åtminstone. Men jag var med i bakgrunden för att valla förkyld pojke genom fotoprocessen och sen ta hem honom igen. Hjälpte inte. Fotografen var mer inställd på att han skulle hålla armen rätt på ett snurrbart armstöd på en pinne, än miner och hållning i övrigt. Fler än fyra bilder tänkte han inte ta, oavsett resultat. Hade god lust att be honom lämna över kameran till mig. Men nu har vi bilder på sonen som ser ut som en brevlåda. Dottern ser bra-ish ut för första gången på tre år. Kors i taket!Har också beställt de syskonbilder som togs när jag skickade dottern för att fråga när de skulle tas. Med sonen i vanlig t-shirt. På den pyttelilla bilden på hemsidan kunde jag _nästan_ se vilka miner de hade… Sätter nu mitt hopp till öppna förskolans fotograf, som tydligen ska vara bra, så att vi kan få med bebis också. Annars fotar jag dem själv. Även om man vill att de ska kunna byta med varandra, och har lite dokumentationspliktsångest. Katalogerna får vi faktiskt gratis frånskolan, vet inte varför.

 25. Som lärare och mamma har jag bara ett enda tips. Bojkotta. Min rektor säger att det är tradition med skolkort, men nytänkande…HALLÅ! Dessutom vet jag att man KAN om man vill boka lite annorlunda porträttfotografer till skolor. Tex så kan man anlita Studio Apelsin, ett gäng på Söder som tar jättefina barnbilder. Och då blir det studiokvalitet! Samt i svartvitt om så önskas. Annars brukar jag köra varannan år med mina barn. Vartannat år blir det skolbilder och det minsta paketet. Rätt överkomligt. Och jag visar aldrig i förväg när de har kommit hem. Mannen och jag tittar själva först och bestämmer sen vad som delas ut.Och jag brukar också ta bättre (mer livfulla) bilder på mina egna barn. Så svårt är det ju inte…Lycka till framöver!

 26. Det finns iaf ett skolfotoföretag där man i förväg får välja vilka bilder man vill ha hemskickade – inget extra som man inte har valt kommer alltså med hem. Sen kan man naturligtvis efterbeställa… Så försök att få skolan välja dem istället. Pixybild.

Leave a Reply

Your email address will not be published.