Fredagssvepet: Vecka 44

Höstlov. Bakabullarmedlaikonflikterspelaspelsovmorgonbarnfilmpannkakorlitesolliteregnledig. Och det blev faktiskt ett fredagssvep till slut :). Håll till godo!

44fredagssvep-copy.jpg

Denna vecka väljer jag Peter Greenaways Nattvakten som mitt förstaval på biografen. Det verkar vara en överdådig detektivhistoria i sextonhundratalsmiljö med utgångspunkt från Rembrandts berömda tavla. Den vill jag se.

4413fredagssvep-copy.jpg

Denna gång dansar vi in helgen, eller hur? Elektrisk feelgood :)!

Jag har skrivit om eposet Herrskap och tjänstefolk här förut. Jag blev tipsad av Lo, en trogen läsare, sedan har jag tittat genom alla boxarna. Kameravinklarna från början av 70-talet är aningen daterade, men storyn håller mycket bra än. Det är massor av timmar television när man känner för klassisk TV. Samlingen kommer om några veckor, men redan nu kan man löpa alla fem boxarna för femhundra riksdaler. Ett höstfynd om något!

Sedan Helena tipsade om Melker Anderssons prisade kokbok kom den direkt upp på min önskelista. Jag faller som en fura för layouten och fotografierna. Recepten verkar även vara av det genomförbara slaget. Alla älskar chokladmousse. Så sant. Här i huset gör vi Veckomatsedelns recept som jag har skrivit om här.

4410fredagssvep-copy.jpg

Även om den amerikanska Halloweentraditionen har tagit sitt stadiga grepp om oss, så tycker jag att vi bör värna om vår Alla Helgons Dag. En dag för att stanna upp och tända ett ljus för de som inte finns med oss längre. Vi skickar i vanlig ordning  upp prinskorvar till min morfar som sitter där uppe och tittar på oss.

Marschallhållare från Röshults – snart även hos oss.

449fredagssvep-copy.jpg

Barnbyrån som kom med den fina Bästa boken om mig för några år sedan, lanserar en ifyllnadsbok för mor- och farföräldrar att fylla i till sina barnbarn. Idén har funnits tidigare, men här ikläds den elegant grafisk form. Kanske en idé till att ge till farfar eller morfar på farsdag som närmar sig?

448fredagssvep-copy.jpg

BU! Little Red Stuga kör Halloweenerbjudande på sitt mjuka spöklakan. Inte så läskigt, utan mest sött :).

447fredagssvep-copy.jpg

Halloween är ju så oändligt mycket större i USA, även om vi börjar komma i kapp här. Där har alla kretörer med aktning sina varianter på pumpor och spöken en masse. Och jo, visst skulle man kunna förbarma sig över Dean and Delucas pumpapraliner :).

446fredagssvep-copy.jpg

Rädda Barnen har fyllt på sin designshop med ett antal nya produkter. Det börjar bli dags att tänka på gåvor. Ett säkert kort till den som tycker om grafiska ting med minimalistisk stämning torde vara Pia Walléns filtboxar.

445fredagssvep-copy.jpg

Och varför inte göra en välgärning i samband med de obligatoriska strumporna till alla fäder i Sverige? Lite färg till pappa och 70 kr av 99 till Rädda Barnen. Saken äro biff!

444fredagssvep-copy.jpg

Rutigt är extra aktuellt i höst och man ser klassiska skotska tartanrutor överallt. Snyggbild (press) från Wolsey som bland annat gör herraccessoarer.

443fredagssvep-copy.jpg

Ett sista ting från Rädda Barnen – Hjältearmband – med fina inskriptioner som passar alla åldrar.

441fredagssvep-copy.jpg

Förra veckan var den legendariska art directorn Ruth Ansell i Stockholm. Tankar och form kring tidningsomslag upphör aldrig att fashinera mig. Ruth Ansell satte tonen för ett antal amerikanska magasin under lång tid, såsom Harpers Bazaar och Vanity Fair. Om Du inte redan gjort det, läs artikeln om Ansell från söndagens SVD.

Klassiskt omslag av Harpers Bazaar.

På tal om mode. Helgens val för televisionen blir Djävulen bär Prada som går på söndag på fyran kl nio. Den stora behållningen i en ganska traditionell story är Meryl Streep. Det är snygg styling i en lättviktsfilm som gärna hade fått sluta annorlunda för min del. För kvinnor kan!

Ha en riktigt fin helg!

6 comments

  1. Hej Weronica, tack för tipset om boken för mor- och farföräldrar att fylla i till sina barnbarn. Såg ett avsnitt med sopranos där de talade om en sådan bok, tänkte kolla upp det då men glömde. Perfekt present till mamma och pappa. Gå gärna in och kolla på min blogg http://www.mammaroll.blogspot.com.

  2. Tack återigen för ett fint collage! Peter Greenaway är alltid Peter Greenaway, jag vill se! Herrskap och tjänstefolk är så bra, synd att den är slut för min del. När jag höll på att se den, hände det att jag under dagarna undrade, vad Rose och de andra gjorde för tillfället! Ruth Ansell föreläste även för mina studenter när hon var på snabbvisit i Stockholm. Trevlig helg önskar jag dig!

  3. Spöket för de små var ju underbart:) KOkboken är med inspanad jag önskar mig den av tomten:) Ha en fin fortsatt helg Kram Mia

  4. Lotta: Tack för inbjudan! Må kolla in!Lo: Håller med. Jag fastnade helt ett tag där :). Spännande med Ansell. Jag hade gärna lyssnat jag med! Hoppas att din helg blev bra!Koselig: Tack rara du! GLADA blir både Helena och jag!Lisa: Jag är nästan säker på att det är halsdukar, men det ser ut som ett riktigt filtheaven :)Mia: Tomten må ha mycket i säcken detta år 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.