Årets julgodis

Först skall det sägas – det är lite kladd och passande när man gör eget julgodis. Konsistensen blir inte alltid som på receptbilderna. Det är nästan bäst att vara själv i köket med de varma kastrullerna och låta barnen sköta provsmakningen sedan istället. Tålamod är en godismakares bästa vän och det har i alla fall mina barn inte så mycket av. Jag har det inte heller i överflöd skall tilläggas, men när jag upptäckte att min digitala termometer klarar temperaturer upp till 120 grader, ja då bestämde jag mig för att ge det en chans i alla fall. Sagt och gjort. Utvärdering: När man använder råsocker blir det lite plattare och inte lika fluffigt tyckte jag. Men jag är så van vid råsockrets smak nu, så jag kör hellre med det. Jag vek godismassan dubbel för att få upp volym. Hela processen var faktiskt ganska lätt med termometerns hjälp. Och det blir farligt, farligt gott…

I år provade jag två recept ur Johanna Westmans Julgodis  som kom förra året.

graddfudge-copy.jpg

* Klä en form (20 gånger 20 cm) med bakplåtspapper. Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt det koka till 115 grader eller tills den håller för trådprov.* Ta av kastrullen från värmen och låt svalna i 5 minuter. Lägg i vaniljsockret och rör kraftigt med en träsked i ca 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt. Häll ned smeten i formen. Släta till på ytan och låt svalna helt.* När fudgen har svalnat, smält chokladen och bred ut den. Låt svalna. Skär upp i tärningar. Förvara svalt.

vaniljkola-copy.jpg

* Lägg i bakplåtspapper i en långpanna. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med. Koka upp och sjud sedan tills 120 grader eller tills kolan håller för kulprov.* Häll försiktigt smeten i långpannan. Låt det svalna en stund innan den ställs i kylen, gärna över natten. Skär eller klipp smeten i bitar. Slå in bitarna i bakplåtspapper.

 

Lycka till – och ät inte ihjäl er ;)!

 

Psst. Vinnaren av en personlig barnbok från Beebook är Liselotte S. Grattis!

9 comments

 1. Mums, det vattnas i munnen! Jag ska ta mig en funderare, det kanske blir något julgodis i år ändå. Jag brukar försöka undvika att baka. Mest för att jag vet vem det är som äter upp det hela…. (att ha bra karaktär när det kommer till godsaker är inte direkt min starka sida… :-)Nu ska jag ta snålvattnet och bege mig ner till lunchmatsalen 🙂

 2. Det låter jättegott. Nyfiken, byter du ut sockret mot halva mängden råsocker? Eller byter du ut hälften av söckermängden mot råsocker?

 3. Mrs b: Haha! Jag vet 😉 Det är bara att gå ut och marschera i skogen – varv efter varv! Trevlig lunch!Elena: Jag byter ut halva strösockermängden mot råsocker. Alltså i receptet fem dl strösocker – jag tar 2,5 dl råsocker. Det brukar fungera fint att göra så i bakning. Just när det gäller godis så blir det en lite annan konsistens. Eller så är det stylade fluffiga kolabilder i böcker som inte riktigt motsvarar min stora kolaklick 🙂 Man får prova sig fram. Det blir nog några fler satser här framöver!

 4. Mums det vattnas i munnen på mig.Här ska det kokas knäck i kväll…..får nog gömma burken sedan om vi ska ha några kvar på julafton. ;)Kram Lina

 5. Måste bara säga hur mycket jag uppskattar din blogg. Så otroligt fin och mycket inspirerande. Du har en helt fantastisk smak. Älskar att du blandar billigt och dyrt, designad och vanligt. Helt enkelt super!!! Ha en fantastisk jul med allt vad det innebär. / Weronica

 6. Tack för ditt svar (och ursäkta min knepiga fråga, tur att du förstod den ändå)! Ja, det är frågan om fotograferna förskönar eller om det är råsockret. Men smaken är nog viktigare än utseendet, så hellre lite platt och gott än fluffigt och ilande sött.

 7. Malin: Heja er 🙂

  Vardagstugg: Otroligt farligt gott 😉

  Linruz: Hoppas att knäcklagandet gick fint! Jag körde en sats gräddfudge till i går. Man får liksom inte nog 😉 Kram

  Wera: Vilken fantastiskt fin kommentar! Tack! Jag blir så glad och alldeles lycklig 🙂

  Elena: I går gjorde jag en ny sats gräddfudge i en mindre form och då blev de automatiskt större. Jag tror nog generellt – oavsett socker – att det egentillverkade godiset blir plattare än det fluffiga man ser på bilderna. Det smakar så mycket godare med råsocker säger jag som är van vid att bara köra med det numera. Fudge är en gammal passion, men jag kan inte äta den vanliga sockriga varianten längre. Men med råsocker – host – är det en helt annan historia vad som letar sig ned i min mage 😉 Lycka till med godismakandet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.