Vårvinter

Mjälthugg av Jan Berglin från söndagens SVD.

Ja, det hugger till där ibland ;). Det är inte så underligt att man flyr till alternativa världar denna långa vårvinter.

eclipseposter-copy.jpg

Filmaffisch som kom igår för Eclipse som har premiär i sommar.

Innan den sjunde februari visste jag nästan ingenting om Twilight som alla pratade om. Den åttonde februari skrev jag detta:

Jamen nu förstår jag. Att titta på Twilight (i spåren av viss vampyrbesatthet samt tillika Svindlande Höjder) är att kastas tillbaka ett antal år i tiden. För mig var det Tom Cruise och Patrick Swayze, men hade jag varit fjorton nu så hade jag naturligtvis blivit handlöst förälskad i Edward Cullen. Och önskat att en vacker vampyrpojke kunde ha kommit och tagit mig bort från tonåren. Det är lätt att falla även nu.

Jag är ju inte fjorton som bekant, men har ändå lockats in i denna lilla sköna bubbla av verklighetsflykt. Det hade nog varit ännu roligare om man varit yngre, men det funkar ganska bra även för en trettiosjuåring :). Nu har jag frossat i New Moon. Filmen ligger ganska nära boken tycker jag. Och för min del är det nog så att det som framförallt drar är lovestoryn. Vampyrkonflikter och vargar i all ära, det är liksom Edward och Bella som känns mest. Det lär bli mer ännu mer action framöver och den där speciella stämningen i den första filmen tror jag blir svårt att få till igen. Det är dock skoj, ganska patetiskt och en smula hoppgivande att bli Twilightnörd på gamla dagar ;).

16 comments

 1. Kan inte annat än att hålla med! Dock oroar jag mig lite för den besatthet jag kan visa även för VUXNA skådespelare i sk. vuxenfilmer. Varför har jag annars lite väl mycket filmmusik i Ipoden? Både Titanic, Den engelska patienten, Gladiator (superbra filmmusik!!!), Älskar dig för evigt, Bröllopet och andra filmer/serier (Cold feet, True Blood, Dr Jekyll & Mr Hyde, Mordkomissionen (söte Mads!) har fått mig på fall. Som vuxen. Hmmm…skall nog inte gräva ner mig i det där. Kan bara konstatera att filmmediet har en stark dragningskraft och en stor plats i mitt hjärta. Samt att det är skönt att se att även andra 30 gillar att snöa in sig i vampyrvärldar.Men om jag skall vara helt ärlig så hade jag valt varulven. Lätt. Lite mer sug i blicken där. Och sen så gillar man ju hundar mer än vita döingar…Ha en fortsatt bra vecka!

 2. Sarah: Jag började med Twilight, läste alla fyra böckerna i ett nafs och såg New Moon nu. För mig bygger det nog på att man genom den första filmen inte kunde undgå att bli lite sådär småflickskär i Edward Cullen ;). Böckerna, kanske med undantag av den första, var betydligt svårare att smälta sammantaget, även om de gick att plöja för att få visshet. Om man inte vaggats in i den speciella stämningen och köpt konceptet med trånande blickar, så skulle man nog avfärdat filmen lätt och snabbt. Det är ju ingen tungviktsfilm som vinner några stora priser, men det är en del i ett koncept som det var ganska lätt att falla för i denna sega tid :).

  Helena: Haha! Jag tycker att det är ganska sött att vi snöar in som vi gör. Vi har väl kvar ett visst ungdomligt sinne då, inte sant 😉 Jag har nog alltid varit sådär – tänkt mycket i bilder och inspirerats av allt möjligt. För egen del tycker jag också att det är lite sunt att man kan tycka om alla möjliga grejer. Det finns så många smakängsliga som inte kan säga att de gillar något lättviktigt – om det inte är trashfilmer som är sanktionerade av “det rätta”. Jag gillar allt möjligt – Twilight som Viriginia Woolf. Kontrasterna förnöjer. Nej, jag är Team Edward all the way ;). Detsamma till dig!

 3. Åh, I´m all in kan man säga! Plöjde böckerna under kort tid (värt att nämna att jag är föräldraledig men en på knappa 3 och en på knappt 1 – för att illustrera vilken brist på lästid jag har 😉 ) och jag har kollat på Twilight en gång i veckan minst. Fantastisk! Älskar den dova, gråa färgskalan som ligger som en dimma i hela filmen. Tycker nästan att New Moon är för färgglad! Måste hålla med om att båda filmerna ligger nära böckerna och jag ser fram emot Eclipse i juni! Men mest spänd är jag på hur de löser fjärde boken till film?! Jag har blivit en riktig TwilightMom, 29 år gammal men känner mig som fjorton igen!!! Fånler var gång Edward äntrar bilden och min man skrattar åt mig. Fast han gillar filmerna han med!

 4. Jag hade en fråga till dig om något HEEELT annat… jag undrar över de fina R15-stolarna som du har. Hur länge har du haft dem och hur har de hållit sig över tiden kvalitetsmässigt – känns de fortfarande “stabila” (eller har de “torkat isär” något eller vad man skall kalla det, när de blir “vickiga”). Vad sitter det för tyg under det randiga? Finns det randiga att få tag på längre tro??Jag är spekulant på begagnade dito – därav mina frågor. (Skummade igenom dina bilder under “Hem kära hem” och är om möjligt än mer sugen nu!)Stort tack på förhand.

 5. Här är en till som älskar Twighlight sagan och jag är 30 . Jag kan inte säga att jag är så småförälskad i Edward men själva kärleken i dessa böcker är så stark. Är det inte det man är kär i…..Förresten en nygammal att följa din och Helenas bloggar och jag älskar dem. 😀

 6. Tess: 🙂 TwilightMom var det ja 😉 På ett sätt kan jag gilla att färgskalan är annorlunda och att de har betonat det gyllene och det röda mera. Jag har naturligtvis kollat in DVD:n med regissörens kommentarer samt allt extramaterial. Kul att höra hur man har resonerat. Jo, när jag gör något, så gör jag det grundligt :). Jag påminns om när jag och en vän fick kraftig hangup på Grease en sommar för väldigt många år sedan. Vi såg hela filmen. Spolade tillbaka VHS:en och så såg vi om den igen. Och igen. Nu sliter man ju inte lika mycket eftersom det är DVD ;).

  Anne: Haha! Förälskelse var väl att ta i kanske. Man är väl lite för gammal och luttrad för att riktigt stämma in i hyllningskörerna till Rob om ” Marry Me”. Förövrigt är jag ju redan gift 😉 I så fall är jag nog mer inne på själva karaktären E Cullen. De har lyckats så bra med castingen till filmerna måste jag dock säga. Det måste varit otroligt svårt att finna någon som kunde le det där sneda leendet och skimra med diamanter med äran i behåll ;). I kväll är det vampyrer med mer bett i som gäller på TV:n!

  Susanne: Vi har haft stolarna i – tja är det elva eller tolv år? Jösses, så fort tiden går! Vi har använt dem vid matbordet hela tiden. Det låter som en klyscha, men de är lika fina fortfarande. Det är klart att det blir lite skavanker i trät – lite minnen av barntiden – men de åldras med grace. När man oljar in dem så skiner de. De är helt stabila och det har inte hänt något med trät om man tittar rent konstruktionsmässigt. Under det randiga tyget som sitter fast med kardborrar är det en sits av skumgummi. Jag har tvättat överdragen ett antal gånger. De har slitis lite och krymt. Jag har åtta nya som vi fick när vi köpte stolarna. De skall jag ta fram en vacker dag när barnen inte spiller fullt lika mycket längre ;). Så absolut – rekommenderas varmt!

  Kix: Om man skulle plocka bort Edward och sätta honom i en annan kontext, så skulle det ju inte vara samma sak. Det är just hela grejen som gör det hela. Det helt absurda, som ändå är helt vanligt. Den där brännande ungdomstiden när allt är så tillspetsat. Att kastas mellan hopp och förtvivlan. Den där grejen om att tas bort till något annat. Att stega in på skolgården med allt i sina händer. Det är nog allt i ett som gör det tror jag bestämt 🙂 Och tack för fina ord! Vi sträcker på oss!

 7. Min vampyrbesatthet sträcker sig enbart till True Blood. Övriga vampyrer är för mig obekanta än så länge. Kanske dags att göra något åt det dock… 🙂 Får nog vänta tills maken kommer hem dock – så att jag har någon att hålla i handen när jag blir rädd. 😉

 8. Så du menar att jag bör kolla in det där som min 11-åring surrar om?!Hon är helt besatt hon med… :)Drog på mungipan åt Jans mitt-i-prick. Kram kram

 9. Weronica du är inte ensam 37-åring som fastnat för dessa filmer/böcker, gissa vad min 16-årige son tycker om att “morsan” är ju inte klok som ser en film som tjejerna i hans klass diskuterar flitigt! Givetvis har jag läst böckerna, och som någon annan skrev här uppe så blir det spännande att se hur de har tänkt sig att lösa vissa delar men samtidigt så har de väl specialeffekter att ta till i sådana situationer!Kommer säkerligen kolla in Eclipse i sommar också.Kram

 10. Oj så mycket snack det är om vampyrer överallt i Sverige! Jag har helt missat att det är sådant pådrag på detta ämne. Tror nog ändå att jag håller mig utanför 😉

 11. Åh, även jag har blivit en twilightnörd. Dessa fictionfilmer är sköna att fly till när man lever i en vardag där allt är inrutat och relativt förutsägbart. Filmerna och böckerna fungerar för alla åldrar, jag är själv 25 och min syster 35 samt vår mor som är 59. Vi har alla läst böckerna och sett filmerna på bio. Alla har vi charmats av en sån gränslös kärlek!

 12. Aj då…har inte hängt med ett smack på twilight…kanske skulle vara ngt för mig, nu när man läst kommentarerna ovan, jaja…kanske gör ett försök…ngn dag ;-)Ha en bra dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.