Det första riktiga sommarlivet

rabarber.jpg

Äntligen får man väl lov att utbrista i sammanhanget. Den första dallrande högsommarvärmen. Då blir jag sugen på flädersaft. Det är sommar för mig. Och rabarber. Jag gjorde äntligen de där vaniljgratinerade rabarberna enligt Monika Ahlberg som Helena tipsat om flera gånger. Övriga familjen som inte delar min starka rabarberpassion sade nja. Jag sade tack för mera till mig.

grill.jpg

Härliga varma kraftfulla energigivande rundor i skogen. Lackade tånaglar. Och grill såklart. Jag gör numera både egen grillolja och grillkrydda enligt recept som jag skrev om förra året. Lätt, gott och garanterat fri från tillsatser.

sommarblommor.jpg

I går var vi enligt traditionellt pingstmanér på lokala riddarspel. I diket upp till slottet fann jag gullvivor. Ack, ljuva sommartid!

Ha en fin avslutning på helgen!

8 comments

  1. Inte för att jag vill vara en besserwisser men gullvivor är fridlysta om jag inte minns fel…

  2. Vilka härliga somriga bilder! Rabarber… Grill-os… gullvivor…!(Det var nog ingen fara att du plockade dig en liten bukett för eget bruk ;-)http://sv.wikipedia.org/wiki/Gullviva

  3. Neej inte är väl gullvivor fridlysta?? Det har jag läst flera som har plockat.Nu har jag googlat och fick följande svar:Blåsippa och gullvivaBlåsippa och gullviva är populära vårblommor som många vill plocka. Blåsippan kan inte sprida sig om den plockas, vilket har lett till att den nästan utrotats på vissa ställen där den plockats intensivt. Du får därför inte plocka blåsippor i Stockholms, Skåne, Hallands, Västerbottens och den del av Västra Götalands län som utgörs av före detta Göteborgs- och Bohus län. Du får inte plocka gullvivor i Skåne, Hallands och Örebro län. I resten av landet får du plocka en bukett blåsippor eller gullvivor till dig själv, men du får aldrig gräva eller dra upp blommorna med rötterna. Du får inte heller plocka blåsippor eller gullvivor för försäljning.Det beror alltså på Var i Sverige man bor!!/M

  4. Åhhh, gullvivor! Det väcker våriga barndomsminnen till liv, kan känna doften i näsan!Och visst ska det vara både rabarber och fläder på försommaren. Jag brukar beställa Brunnebys goda safter när mamma och pappa kommer på besök men flädersaften försvann i ett nafs under graviditeten… Tur att de snart kommer hit igen. Gillar deras rabarbersaft också faktiskt. Vi åt också rabarber igår, bakade en ljuvlig rabarberpaj med marängtäcke!

Leave a Reply

Your email address will not be published.