Julgodis

50julgodis3.jpg

Jag har gått runt och med en svag doft av Crème brulée a´la Philosophy hela dagen, så det kanske är därför jag har kommit i sött mood. Vis av erfarenheten och hur förhållandevis smidigt det faktiskt gick förra året med termometer, så får jag nog ändå hålla mig några dagar. Det var ganska mycket av det söta som hamnade i min mage om man säger så :). När jag väl tar på mig sockerbagarmössan så kommer jag att göra förra årets fullträffar med recept från Johanna Westman. Favorit i repris helt enkelt.

50julgodis1.jpg

* Klä en form (20 gånger 20 cm) med bakplåtspapper. Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt det koka till 115 grader eller tills den håller för trådprov.
* Ta av kastrullen från värmen och låt svalna i 5 minuter. Lägg i vaniljsockret och rör kraftigt med en träsked i ca 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt. Häll ned smeten i formen. Släta till på ytan och låt svalna helt.
* När fudgen har svalnat, smält chokladen och bred ut den. Låt svalna. Skär upp i tärningar. Förvara svalt.

50julgodis2.jpg

* Lägg i bakplåtspapper i en långpanna. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med. Koka upp och sjud sedan tills 120 grader eller tills kolan håller för kulprov.
* Häll försiktigt smeten i långpannan. Låt det svalna en stund innan den ställs i kylen, gärna över natten. Skär eller klipp smeten i bitar. Slå in bitarna i bakplåtspapper.

Jag gjorde recepten med råsocker förra året utan några större konsistensproblem. Det blev lite plattare och lite mindre fluffigt, men smaken övervägde.

3 comments

  1. vaniljkolan verkar grym! brukar alltid testa en ny sort varje jul. Har redan hunnit med två satser chokladkola så det kan ju vara trevligt med lite variation:)

  2. Åh, vad gott det låter! Jag ska ha lite julgodisverkstad med barnen i helgen, då måste jag pröva åtminstone en av de där varianterna./Anna I

Leave a Reply

Your email address will not be published.