Midsommardagen

25tarta1blogged-kopiera.jpg

Hur har ni det denna midsommardag? Här hade vi tämligen sedvanligt kyligt väder i går, så maten intogs inomhus. Jag är fortfarande proppmätt, men det är väl helt i sin ordning efter en av de stora matdagarna. Tårtan från Lantliv blev riktigt god. Nu vet jag inte om ni ställer er och gör en sådan i dag, men spara receptet till en annan dag :). Det är fina smakkombinationer i en riktigt somrig anrättning. Det blev mycket av allt i recepet, t ex av mangocurden, så det går nog att minska ned på proportionerna lite. Å andra sidan är det gott med extra de luxe ibland.

? Sommartårta ?

Tårtbotten: 3 ägg * 500 g mandelmassa * 1 lime, rivet skal från * Smör och kokos till plåtenMangocurd: 300 g mangokött, frusna tärningar eller färsk * 1/2 lime, saften från * 3 ägg * 2 dl socker * 100 g smörTill montering: 3 dl grädde * 2 l jordgubbar * 2 passionsfrukter * Mynta eller citronmeliss

Tårtbotten: Vispa ihop äggen. Riv mandelmassan grovt, rör i äggen. Smaksätt med limeskal. Rita en ring på ett bakplåtspapper, ca 24 cm. Lägg kokos i ringen och bred på smeten. Grädda kakan i 175 grader tills den börjar få färg. (Jag gjorde min botten i en springform med löstagbara kanter, vilket fungerade alldeles utmärkt).Mangocurd: Mixa mango och lime med en stavmixer. Blanda med ägg och socker i en kastrull. Värm på medelvärme tills blandningen tjocknar och den första bubblan syns. Lyft kastrullen från värmen och vispa i smöret lite i taget. Låt kallna.Montering: Vispa grädden hårt. Mosa 10 jordgubbar lätt och vänd ner i grädden. Dela resten av jordgubbarna. Lägg grädde på tårtbotten, därefter mangokräm och jordgubbar. Toppa med inkråmet från passionsfrukt och mynta- eller citronmelissblad.

( Recept ur Lantliv nr 8/2011 av Ylva Bergquist – Eget fotografi).

Ha en riktigt fin midsommardag!

5 comments

  1. Tack – det sparar vi till något av sommarens många kalas. Här blev det en princesstårta över från födelsedagskalaset dagen före midsommarafton och så lite jordgubbar till det.Idag leker jag Weonica, planterar Salixträd och pelargoner och planerar terassbygget samtidigt som maken river golv. Typ.Ha en underbar midsommardag och sköt om dig! Kram.

  2. Men sååå himla gott, om jag de haft ingredienserna här så skulle jag ha gjort den med en gång, jag älskar både mango och jordgubbar!!!! Önskar dig en fin fortsatt helg/ Kram Johanna

  3. OJ vad gott det ser ut!! Även om det inte blir något bak just i dag ser jag fram emot att baka tårtan en fin sommardag framöver.Önskar dig en riktigt härlig sommar! Kram Daniella

Leave a Reply

Your email address will not be published.