Klassiker

Nu har jag läst de fyra böckerna i Albert Bonniers klassikersläpp för hösten, precis lagom när de fyra nya släpps. Jag skrev om Den franske löjtnantens kvinna här som blev en ny kärlek bland klassikerna. Jag såg även filmen med Meryl Streep och Jeremy Irons efteråt. Rekommenderas varmt. För första gången läste jag Marguerite Duras älskaren. En del klassiker läser man om, men denna har jag aldrig läst vad jag kan påminna mig. En upplevelse helt klart. Språklig elegans med ett bildspråk utöver det vanliga. Ordentligt med läsmotstånd gällande såväl komposition som innehåll. En bok som stannar av olika orsaker. Duras samlade verk ges ut i Frankrike nu och vill man läsa mer om författarskapet rekommenderas denna artikel i DN. Från svårt franskt till lättsamt brittiskt. Emma av Jane Austen. Jag tror inte att jag har läst boken, även om Emma som figur finns med i det allmänna medvetandet som alltid är aktuellt i t ex filmatiseringar. Detta är ren feelgood-läsning. Man vet vad som kommer att hända, men det är ändå en fröjd att ta sig fram på sidorna. Romanen är mer av tydlig utvecklingsroman än filmerna som oftast fokuserar mest på kärleken. En av mina favoritfilmatiseringar av Jane Austen är BBC:s version från 2009 av just Emma. Den måste jag se om nu – inte minst för den stilige Mr Knightley i den upplagan. Sedan har vi Gwyneth Paltrow som Emma från 1996. Det var länge sedan jag såg den. Da capo där med tror jag, inte minst för att man kan behöva lite angenäm verklighetsflykt här i skiftet mellan januari och februari :).

4 comments

  1. Att få sjunka djupt i böckernas värld är bland det bästa i livet tycker jag. En bra bok är något att längta efter… :)Kramar Kicki

  2. Kicki: Visst är det så! Jag har kommit in i ett riktigt lässtim igen och det är så himla trevligt. Jag fortsätter i Austens spår med att läsa Stolthet och Fördom i Gun-Britt Sundströms fina översättning från förra året. Feelgood hela vägen där med 🙂

  3. Å Emma! Min ungdomstids favorit! Mitt gamla exemplar har Gwyneth på omslaget. Dags ör ett återbesök hos Dear Emma ikväll tror jag….tillsammans med en nice cup of tea…//Sara

  4. Den franska ..- Ahh, filmen med Meryl Streep.. (dame borde hon ju heta!!!) Fick boken för sådär en 20+ år sen, underbart omslag, började läsa..ehh. började… började.. GAH.. jag läste den aldrig!! Kanske det är dags för ett nytt försök!?! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.