Favorit i repris: Mitt Gotland

 Om en vecka är vi på Gotland igen. Jag har fått frågor om Gotlandstips. När jag scrollade i arkivet fann jag ett inlägg från 2010 som sammanfattar det hela fint. Så jag kör det i repris igen med några nya tillägg. Håll till godo!

 

Varje år på ön är det samma sak. Jag blir alldeles betongig, stenig och ullig. Jag står och klappar på G.A.D:s möbler och lyfter på Tove Admans ting och aldrig känns de mer rätta än just precis då. Det finns massor av skyltar med lammskinn längs de gotländska vägarna. En favorit är Graute gård som ligger i närheten av där vi bor. De har öppen gård ibland, men det har vi missat. Däremot fick vi hälsa på två veckor gamla ungar och köpa skinn med härlig lyster och fin färg i den lilla butiken. Det känns extra roligt att en del av lammen betar bakom vår stuga och väcker oss med sitt idoga bääande. Ett annat tips är Skymnings gård

 

 

 

Vi fikar och fikar. Och sedan fikar vi lite till. Det är väl närmast en semesterlig plikt att smaka sig genom bullar på olika ställen. Min favorit är fortfarande rykande kardemummabullar från Rute, men Sylivs smakar finemang de med – speciellt i utflyktskorg till Ekeviken, liksom de från Leva Kungslador ovan.

Rute stenugnsbageri med godaste brödet, men också med en del fina små bodar som säljer hantverk.

 

Jag får aldrig nog av det gotländska landskapet. Det är en mycket speciell atmosfär som är något helt annat än det som man lämnar hemma. Det brukar vara såväl värmebölja med strandliv, som piskande vindar och hällregn. Det är kargt landskap med raukar och kullerstens gator inne i Visby. ön har många ansikten och vart och ett av dem har sin tjusning. Laters på Fårö

 

 

Vad är det som är så speciellt? För mig är det nog en känsla. En struktur. Något att stryka med handen på. Något levande. Man blir uttrycksfull, men har samtidigt svårt att finna de där rätta orden när det handlar om en sommarpassion.

 

För mig är ön rekreation. Urkopplad och avkopplad. Tid att läsa. Tid att tänka. Tid att vara tillsammans tätt på varandra i en liten stuga. Tid att vara tålmodig mamma när bilkivet når oanade höjder. Och för all del tid att bli en ganska galen mamma när det där bilkivet når toppen.

 

 

För mig är ön alla dessa begåvade konsthantverkare som formar vackra ting. Att stå där och begrunda och fascineras och kanske ta med en liten sak hem. Det är inte alltid mina barn håller med mig. Men vi har vissa gemensamma favoriter. Skulturfabriken är en. Där finns det hängmattor och springytor och så kanske man kan få dela på en hallonsoda när mamma skall välja snäckor.

 

Jag återvänder år från år till mina måsten på Gotland. Hablingbo Crêperi med åsa Lindströms keramik är ett sådant ställe. Ett år till har passerat sedan förra gången, men när jag står där och väljer muggar är det ändå som om tiden har stannat.

Det är dofter och smaker. Det är sommarblandningen från Kränku i tekoppen. Det är kajpsmör på Bakfickans uteservering. Det är kryddorna från Krusmyntagården. Det är honung och citron på crêpsen. Det är de rökta räkorna från fiskeboden. Det är rosdoft från Botaniska trädgården.

 

Det är att sitta ner en stund ( i alla fall om barnen redan fått glass) och andas.

Och det är havet. Den finkorniga sanden som letar sig in överallt. Friheten. Känslan av den eviga sommaren. Dit jag alltid längtar.

I år vill jag bland annat till Berså, Verdus Veranda, Östergarn med Sandviken och Maven Diner. Har ni några nya fina tips? Jag är idel öra!

signature

23 comments

 1. Vackert! Det är så jag fäller en tår över att vi inte har planerat ett besök i år (pga andra omständigheter). Hjärtat klappar, helt enkelt.

 2. Vilken underbar beskrivning av Gotland du har gjort. Härliga platser att besöka! Längtar tillbaka.Men i år blir det Bohuslän för oss.Trevlig semester önskar jag er.Eva

 3. Alltså du borde ju bli Gotlands-ambassadör. Hur sugen blir man inte?! Åh Rute stenugnsbageri..nästa sommar ses vi igen tror jag ;-)Kram Lina

 4. Du är varmt välkommen till Bersån! Öppet alla dagar nu…:)Verdus Veranda är mitt absoluta favoritställe…och jag vet att Du kommer älska det!!! 🙂 Det är en lisa för själen…Och om Du ändå är nere i Hablingbo, så fortsätt söderut och fika på prästgårdscaféet i Vamlingbo , sen ännu längre söderut för att besöka Körsbärsgården i Sundre. Ett vackert ställe nästan längst ner på Sudret med konst, en underbar trädgård, ljuvligt fika och en liten butik! Och just det ja, på vägen ner då passerar man Fide Fajans också. Stanna där och köp vacker keramik !!! Muggarna är goda att dricka kaffe ur…:) Åker Du norröver kan jag tipsa om Ihreviken, bra bad och en mysig restaurang…ät rökta räkor och se ut över havet! I Lärbro finns en skön butik vid namn Happy Hippie – mycket inredning & kläder från Indien. I Bäl ( mellan Visby och Slite) finns Gane Gård – fin inredningsbutik! Galleriet i Hau är fint, litet men väl värt ett besök ! Gården är fantastiskt fin och ägs av glaskonstnären Göran Wärff ( Kosta Boda), där finns även en mysig liten butik.Ja…jag kan göra listan lång…:) men man skall ju hinna med allt också! Mvh / Maria

 5. Åååå vilket bra inlägg! Sitte i en strandstuga på Slite och har det oförskämt bra. Idag var vi i Krusmyntagården, i Rute och i Visby. Måste tipsa dig om en nyöppnad affär i en av ladorna kring Rute Stenugnsbageri. Det är e. torndal som öppnat upp en liten filial där. Alldeles fantastiskt fint. Berså planerar jag ett beök på. Och vilka andra fina tips du har. Måste läsa igen och anteckna.Har haft fina vänner hos oss i en vecka men idag åkte de hem, lagom till lillsyster fick feber. Så nu sitter storebror och jag och pratar om morgondagens getingbekämpare medan syster sover och pappa golfar. Livet är rätt bra här på ön. Tack kära du för alla tips!Kramar Lina

 6. Så många fina tips till alla favoritställen! Till listan lägger jag Närsholmen – makalös natur söder om Sandviken. En fyr på en udde med natur som tagen ur ett afrikanskt landskap. Ta med en termos & pausa en stund. Kolla Verdus öppettider på hemsidan – de är lite luriga.Fin semester önskar jag er!

 7. Åh det här inlägget kunde inte kommit mer lägligt. Jag ska åka till Gotland för första gången i slutet av juli och jag ser ännu mer fram emot det nu. Får ta och skriva ut hela det här inlägget (inkl kommentarer tror jag). Vi kommer att bila runt och avsluta med ett par dagar i Visby innan vi tar flyget hem till Göteborg.Tacl fär härliga inspirerande ord och bilder du bjuder på! Kram

 8. Har du några bra tips var man kan hyra bostad? Vill gärna åka till gotland nästa sommar nämligen…

 9. Vackert! Jag har aldrig varit på Gotland, och nu vill jag åka ditt!!!Jag har semester just nu, men min svärmor är sjuk och vi måste vara hemma. men man kan ju drömma och planera resan till Gotland!!

 10. vilka underbara bilder! jag vill åka nu men får snällt vänta till i höst då vi ska få gästa våra vänners land. längtar.

 11. Du gör mig rent vansinnigt sugen på Gotland. Har aldrig varit där. Börjar redan nu fundera och planera inför nästa sommar!

 12. Det ser så fint ut! Har velat åka dit en längre tid men det har inte blivit av. Efter dessa bilder måste jag bara komma iväg!!!Allt gott/ Sofia

 13. Kan inte få nog av dina bilder på alla smultonställen från Gotland. Fullständigt drömmer mig bort och längtar tills jag får komma dit igen. Som tur är blir det snaaaart.Tusen tack för inspirationen.Vänliga hälsningarAnnelie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *