Dessa dahlior

 

Livet Hemma/Nina Broberg. 

 

Denna sensommar och begynnande höst har jag förlorat mig i de mäktiga dahliorna. Vi har en fantastisk tillgång till vackra buketter på torget av en lokal odlare under denna period. Det är stora knippen solrosor, de långa gladiolierna och framförallt de pampiga dahliorna i allsköns färger som blir till ett blomsterhav att välja från. Buketterna är färgmatchade, men fotografiet från IKEA visar även på hur fint det är att blanda olika färger tillsammans med små höstastrar, eterneller och annat som växer för fullt där ute tills de slutligen dukar under för frosten.

 

 

Mina favoriter detta år har inte helt oväntat varit blommorna som går i en djup vinröd nyans. De har fredagsmatchats med bigarråer under ett antal veckor nu.

 

 

Detta är blommor som verkligen tar för sig. Som stora svävande bollar i många skikt – blomsterfägring när den är som vackrast. Jag har inte några dahlior i trädgården. När man läser på verkar det aningen komplicerat med dessa knölar som skall planteras ut och sedan vinterförvaras. Men det är kanske är dags att ge det hela ett försök ändå. Fina är de! Så fina!

 

 

Fotografier: weronicaf Instagram

 

10 comments

  1. Anna: Tack snälla! Instagram på köksbänken kan bli lite fint det med :)Lina: Tack – dina kommentarer är alltid som karameller! Visst är Dahlior fina nu när så mycket annat går i vila.

  2. Dalior behöver inte daltas med så mycket som det ryktas… Första frosten förvandlar allt ovan jord till sörja, då klipper man ner, gräver upp, spolar av med slang och låter rötterna torka ordentligt. Sen hamnar de i en papperssäck (plast är för tätt, går bra med en pappkasse bara man knölar ihop upptill så det blir lite mörkt) och övervintrar frostfritt i en källare eller ett garageförråd. Dalior är släkt med potatis, så plantera dem på våren när frostrisken är över. Är knölen stor hugger man en spade tvärsigenom och får två! Skulle det bli nån sen frostnatt på våren så växer det gröna upp igen. Väl värt jobbet faktiskt! Eller så köper man nya knölar varje år, de kostar runt 50-lappen och med lite gödning och vatten har du massor av buketter långt in på hösten! Våga i vår Weronica! 😉

  3. Eva: Tusen tack!Görel: Men du – det lät ju inte så krångligt faktiskt! Tack för att du delar med dig – kanske man skulle våga då 🙂

  4. Hej’Köpte sommardalior och satte ner i en urna i maj och de blommar fortfarande.Första men absolut inte sista gångenHälsarLena

Leave a Reply

Your email address will not be published.