Prisa dagen

 

 

I adventstider är det många som av tradition går i kyrkan. Vi gjorde alltid det när vi bodde ett stenkast från vår vackra domkyrka. Förra veckan gjorde jag något helt annat. Jag gick in en helt vanlig vardag innan staden vaknade. Jag var ensam i den stora byggnaden förutom de som arbetade där. En mäktig och rofylld upplevelse i det lilla att tända ett ljus för min morfar, sitta i en bänk och omsluten av kyrkorummet blicka mot taket.

 

 

För mig är advent synonymt med klassisk julmusik. Jag lyssnar alltid på Händels Messias och Bachs Juloratorium. När körerna sjunger ut i Halleluja eller Jauchzet Frohlocket är det såväl en sentimental ådra som en framåtblickande förväntan som samspelar.

 

 

Jag tycker även mycket om de svenska julpsalmerna.

 

 

Om man som jag tycker om denna typ av musik i juletid är det ett tips att lyssna på P2 som bjuder på Klassisk jul på webbradio dygnet runt till den 7 januari. Barnen håller för det mesta för öronen, men för mig är det ljuva toner.

 

 

Fotografi: Weronica Fremenius/En mammas dag

signature

8 comments

  1. Hej, jag har läst din blogg från och till under drygt två år då jag uppskattar din stil då den på något sätt är mycket mer tidlös, normal och hemtrevlig än någon annan inredningsblogg. Det här lite nya greppet till jul att helt utgå från säsongen uppskattar jag väldigt mycket, det blir ännu mer som en inredningstidning på nätet, och gör att bloggen känns mer intressant igen. Jag tycker det är något att spinna vidare på. Som någon skrev skulle det kunna vara upptakten till en bok…

  2. Från och med nu frossar jag i julmusik och tända ljus. Inget är väl så stämningsfullt som klassisk julmusik, tack för webradio-tipset!

  3. Skridskoänkan: Det lät ultimat med en vilfåtölj mitt i allt 🙂 Ulrika: Stort tack för feedback – jag uppskattar det mycket! Helena och jag planerar för fullt för vidareutveckling av våra bloggar och vårt koncept. Det är väldigt värdefullt att få ta emot tankar om att det vi gör nu till jul! Tack!Ida: Nu är det grönt ljus! Fullt ös bara – och P2-radion är perfekt som ljudmatta i bakgrunden!

  4. Hej! Jag upptäckte din blogg via Fabriken för några veckor sen och har börjat följa den regelbundet. Tycker den är jättehärlig! I dag blev jag extra glad över att någon i bloggvärlden också plockar in kyrkan till jul! Så vackra bilder och så härligt att höra att det finns fler än jag som gillar traditionella julpsalmer. Tack för en frisk fläkt!

  5. Bra inlägg! Tack för P2-tipset, kan vara bra att ha i lurarna när man tokjobbar på jobbet de sista veckorna "in i kaklet" 🙂

  6. Mmm, fint. Mycket stämningsfullt och vackert. Och lite lagom härligt bling-blingigt. :)Förra året var första gången vi var i kyrkan i juletid på många, många år och det ångrar jag inte. Tala om julstämning. Bara att få sjunga "det är en ros utsprungen" – av hjärtats lust. Oavsett hur oreligiös man anser sig vara, så känns de fantastiskt utsmyckade kyrkorummen som en oersättlig historisk kulturskatt. Tycker jag.Det måste ha varit en superskön, fridfull start på din dag. Och jag tycker mycket om känslan du förmedlar till oss, så här när vi strax väntar väntans tider./helena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *