Fortsätt att vara dig själv

 

I går var Anna och jag på bio. Vi ville båda se Lukas Moodyssons nya film Vi är bäst! Filmen har fått lite blandade recensioner, men i vanlig ordning lyckas Moodysson himla bra med att skildra unga tjejer. Han har ett barnperspektiv som känns självklart bland alla frånvarande föräldrar i hans filmer och är direkt i sitt tilltal till publiken. Att ta med sig sin tolvåriga dotter att se denna film känns i efterhand klockrent. Det handlar om att våga vara sig själv. Att stå upp mot såväl patriarkatet som andra mekanismer som försöker trycka ner en. Filmen är en självförtroendeboost och riktig girlpower. Jag önskar att jag kunde säga till Anna att jag var en sådan där cool tjej då 1982, men jag var nog mest en "jazzdanswannabe" som ville så mycket, men som vågade så lite. Men jag kom igen sedan. Och det var under de där kritiska åren som jag började att upptäcka att man inte behöver vara som någon annan för att leva livet. Så gå och se om ni har barn i tonåren. Både Anna och jag tyckte mycket om filmen. Man får dessutom åttiotalsfeeling och bra musik. Jag har fortfarande denna i huvudet. Fortsätt, fortsätt att vara dig själv!

signature

8 comments

  1. Hej, var och såg den med min tolvåriga dotter på höstlovet. Vi tyckte också mycket om den även om en del av musiken inte föll dottern i smaken. Jag njöt dock av allt, inte minst av åttiotalsnostalgin!

  2. Visst var den bra, Nilla och Pauline?! Aktiva dagar: Do it :)Karin: Absolut! KramTette: Det var mycket blandade åldrar i publiken när vi gick. Filmen är barntillåten. Tror att man har mest glädje av den om man själv är i tweenieåldern och klurar mycket på frågor om tillhörighet och sådant. Säkerligen beroende på barn till barn. Min dotter fyller tolv om några veckor och hon tyckte om den.

  3. Hej, har inte kommenterat här tidigare, men tittar in då och då. Tycker mycket om dina kloka ord och betraktelser, men också alla tips och spaningar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *