Fredagssvepet Vecka 22/14 [Himmelfärd]

Svepet kommer tidigare denna vecka eftersom vi går mot Himmelfärd och långhelg. Håll till godo!

2214himmelfärd9I morgon öppnas Moderna Muséets stora utställning om Nils Dardel (1888-1943). Den döende dandyn (1918) som syns på affischen är en av de mest kända målningarna i Sverige. Sommarens måste se utställning för min del.

Jag har troget suttit och väntat på söndagskvällarna i vår och tittat på Mad Men i kanal nio med några veckors eftersändning. Men när säsongsavslutningen gick av stapeln i USA i söndags, var mitt tålamod slut. Jag skaffade ett premium-abonnemang på en månad och kunde därför se de två sista avsnitten. Det har varit en stilla säsong. En ganska sorgsen historia med många trasiga människor, där mycket har hänt under ytan. Nu får vi vänta tills nästa år innan de resterande sju avsnitten visas. Jag har börjat se om allt från början på Netflix, i väntan på Orange is the New Black nästa vecka.

2214himmelfärd4

En kudde att luta huvudet mot i det egna gröna och låtsas att man är en chic poet i Bloomsbury – eller kanske när man läser Virginia Woolf i sommar.

I morgon öppnar en stor Harry Potter-utställning i Norrköping. Sonen och jag är de riktiga nördarna i denna familj och naturligtvis skall vi åka till grannstaden och frossa i Potter. Tryck från Etsy.

2214himmelfärd5

Vi har isande kalla nordanvindar här. Förra veckans värmebölja känns redan långt borta. Långärmat och jacka igen. Jag och många med mig har burit Lindex Comme Ci Comme Ca-tröja i vår. Nu kommer en liknande variant med Eiffeltornet. Kan tänkas bli populär den med.

2214himmelfärd6Nya Kinfolk är på gång i början av juni. Vackert omslag denna gång.

2214himmelfärd1Yard Etc är ett nytt svenskt märke som fokuserar på trädgårdshänder. Jag blir onekligen nyfiken på att sniffa på dofterna – bland annat tomat – och förpackningarna går hem även de.

2214himmelfärd12Inredare från Svenskt Tenn skall i samarbete med Einar Mattson ta sig an en lägenhet i det nyrenoverade hamnmagasinet på Kvarnholmen i Stockholm. I en blogg hos Elle Decoration – Lägenhet 81 –  skall vi få följa med bakom kulisserna och se hur ett hem blir till. Ett intressant koncept som åter sätter inredarna som yrkesgrupp på kartan. Jag kommer att följa såklart.

2214himmelfärd2xÅhléns City i Stockholm firar femtio år. För att fira har man tagit fram en rad produkter – favoriter är bland annat askarna från Palmgrens.

2214himmelfärd7Jag håller med Helenaårets viktigaste väska – och perfekt att ladda upp med tygkassar nu inför sommaren. Väskan, designad av Liselotte Watkins – säljs till förmån för SOS Barnbyar och betingar priset 59 kr hos Apoteket och Hemtex.

2214himmelfärdEn av vårens allra bästa.

2214himmelfärd11Slutligen ett tips till alla presenttillfällen i maj och juni. Ernst krukor från Färg & Form tillsammans med en fin kryddväxt och en liten sticka i stål. Jag gav bort en sådan i helgen som blev mycket uppskattad. Fotografi: Weronica – Living by W/Days & Weekends.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin långhelg!

signature

13 comments

 1. Härligt att bli bortskämd med ännu ett svep 🙂 Ha en skön helg!

  Tack för tipset om utställningarna, olika till sin karaktär men båda väckte mitt intresse. Det är roligt att även Norrköpings kulturutbud finns inom räckhåll, känns som det händer ganska mycket där.

  Kram

 2. TACK för ännu ett fantastiskt svep! Man känner sig härligt bortskämd när svepen dyker upp, ljuvligt varje gång.

  Härlig helg! //Elisabet

 3. Härligt svep!
  Självklart ska jag kolla upp bloggen med Tennet och lägenheten. Känns lite skitnödigt med att engagera Tennet och Elle Decoration. Men det säljer säkert. Byggarna här i stan tar till alla marknadsföringsgrepp för att få upp priserna så mycket som möjligt. Liksom mycket yta, varumärkesbranding och inredning. Tjusigt iofs.
  Allmänt sett (inte just det projektet här) skulle jag hellre se att man satsade på att bygga hållbart och satsade på hus som ska stå läääänge. Det är ju t ex vedertaget att de som bygger för bostadsrätter (som nån stackars BRF ska ta över) bygger med sämre kvalitet och hållbarhet jämfört med de som bygger hyresrätter som byggaren själv ska förvalta. Och att man hittills skrivit av husen på myyyycket lång tid för att få ned avgifterna och låtsas ha bättre ekonomi än vad man har. Om bostadsrättsköparna bara kunde se detta och se förbi de tjusiga vaserna och kuddarna i de stylade inredningarna, skulle mitt fastighetsvetenskapshjärta bli lite varmare.
  Puh.
  (Nu var det mitt yrkes-jag som kom fram).

 4. PS
  Åhlens-grejerna var nyheter för mig. Mässingsbrickan föll jag för direkt! Den måste spanas in.
  Och ett besök till Norrköping den närmsta tiden får det också bli!

  /Karin

 5. Åh! Va glad jag blir över att hitta ett fredagssvep redan i dag efter en lång, jobbig dag!! Precis vad jag behövde! 🙂
  Trevlig helg!
  Hälsningar från ett isande kallt Gotland
  Maria

 6. Vill mest önska dig en trevlig helg! Och meddela att ditt svep får mig att drömma om ett Stockholmsbesök, igen. Även om det kanske bara stannar vid drömmar, så är det okej. Drömmar är bra. Gärna drömmar om Dardel. Drömmar som sveper en bort till andra världar.

  Kram. Och tack!

  /helena

 7. hej! jag var på vernissaget för Dardel-utställningen igår och kan säga att du har stora härliga salar med spännande, konstiga, intressanta – och vackra konstverk att se fram emot :). jättefin utställning!

 8. Ännu ett riktigt supersvep!! Sååå imponerande hur du håller i vecka efter vecka! Keep up.
  Kram Lina.

 9. Jag tycker att det är jättekul att Einar Mattsson och Svenskt Tenn sätter Hamnmagasinet på kartan. Jag driver en inredningsbutik i Hamnmagasinet och älskar huset och
  Kvarnholmen. Så mkt historia på denna lilla halvö. Det byggs mkt här ute nu men de är dessa hus, Hamnmagasinet, Kvarnen Tre Kronor och Silon som är det gamla vackra tegelbyggnaderna som är själva hjärtar. Välkomna ut till Kvarnholmen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *