Fredagssvepet: 34/14

Så där ja. Då blev det fredag igen i almanackan. Och vi tar väl ett svep på det. Håll till godo!

3414fredag1House of Rym har fått mycket uppmärksamhet i bloggosfären i samband med Formex och med en butiksöppning i Stockholm. Mina favoriter är kuddarna med fågelmönster av Emma von Brömssen. Skön sensommarkänsla i den bilden också.

Även om jag inte sitter så mycket i TV-soffan alls numera, kan jag såhär när hösten randas längta till att titta en speciell tid på något bra program. Nästa lördag har det brittiska dramat Det blodröda fältet premiär. Fältsjukhus under första världskriget låter måhända tungt som lördagsunderhållning, men jag hyser gott hopp om kvalitétsdrama att bänka sig till.

3414fredag13Det finns numera en uppsjö av såväl kok- som bakböcker med alternativa inriktningar. När Helena, som har lång erfarenhet av att äta glutenfritt, rekommenderar denna nya, blir jag nyfiken. Även om jag inte äter strikt glutenfritt är det alltid fint att få nya idéer. Smakprovet ur boken lovar gott även när det gäller tittgodisvärdet.

First Aid Kit släppte en akustisk livevideo till Master Pretender i veckan. Himla fin den.

3414fredag16Indiska har tagit in Lotta Agaton som stylist till sin nya webbkatalog där det nya konceptet HOME lanseras. Agatons välkända bildspråk känns igen och jag måste säga att det känns som en välkommen tolkning av Indiskas sortiment som nu även breddas till mer neutraler. Så här har jag inte sett deras saker tidigare. Här syns tydligt hur man kan visa produkter på olika sätt och därmed få fram olika känslor kring ett varumärke. Sedan kan man alltid fråga sig om det är rätt väg att gå för ett företag som i alla år varit det färgsprakande alternativet bland kedjorna. Den linjen finns såklart kvar, men det är nog dessa bilder som kommer att spridas med vindens hastighet. Och är det inte så att vi ser en tämligen likriktad styling för många märken för tillfället? Vad händer med varumärkens identitet när mycket ser lika ut? Hur som helst är dessa bilder mycket vackra. Pressbilder: Indiska

3414fredag10I K-special i kväll sänds ett litet program om skulptrisen och konstnärinnan Hertha Hillfon. Föreningen Hertha Hillfons vänner engagerar sig i att försöka bevara bostad och verk för eftervärlden och det är inte utan att man hyser sympati för den strävan. Bostaden finns ute till försäljning här och snart anordnas en stor auktion på Stockholms Auktionsverk. Bilder från huset har setts hos bland annat Stiliga Hem, Trendenser och Husligheter.

Innan programmet om Hillfon, sänds en dokumentär om en riktig Hollywoodstar – Lauren Bacall – som avled förra veckan.

3414fredag5I Filippa K:s annonser är det trendigt helvitt. Så vackert på bild, även om de där vita långa byxorna är ett aber för en praktiskt sinnad människa som mig själv.

3414fredag3Ett chict parisiskt glimmer önskar man sig väl sannerligen ibland. Caroline de Maigret är en av mina favoritmodeller och med tre väninnor ger hon ut den här lilla boken i ämnet. Säkerligen en liten bagatell till pralin att bläddra i höstmörkret.

3414fredag12xMin anteckningsboksfetischm är en neverending story – speciellt allvarlig i skolstartsmånaden augusti. Senast siktade jag dessa från italienska Nava. Finfina.

3414fredag2Fin klassisk blus från H&M med twist i trumpetärmarna.

3414fredag

I veckan kom bilderna från Jean Paul Gaultiers Rosa Bandet-kollektion för Lindex. Det randiga signumet för designern finns med som en röd tråd i kollektionen. Det plagg som synts mest bland modebloggare är ovanstående jacka, men även barnkläderna har fått mycket cred. Den 8 oktober är det dags i butik.

3414fredag7Det riktigt midnattsblå syns även på naglarna i höst.

3414fredag11Fredagens quote från Tina på bloggen Peppar & Vanilj. Vänskap är fina saker det. I vilken form och när det än kommer i livet.

3414fredag9Sensommarens matlagning tar vid och de första grytorna närmar sig. Den här bilden (Le Creuset via Tingelings) får mig att se fram emot den tiden så där lite extra.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

3414fredag14

Ps. Svenskt Tenn lanserar åtta möbler av Josef Frank i höst och i samband med det ges det ut en ny bok om Franks möbelformgivning. På min höstlista. Såklart.

17 comments

 1. Jaaa, vi blir ju så glada för dina fredagssvep. Det var en finfin blus från HM med en liten liten fläkt av randigt.

  Vad kul att du skriver om Hertha Hillfons hem. Jag visste inte att de ska sända program i kväll om henne. Annars finns SVTs Öppet arkiv med barnprogrammet “Baka och dreja med Hertha och Freja”.
  Hillfons hus ligger tre kvarter från mig och bara på några minuters promenad. Jag var ju där inne på fastigheten för första gången under visningarna i våras. Många upprop har dragits igång och närområdet vill man samla in pengar för att bevara verk och fastihget. Likaså finns röster för att namnge en närbelägen gräsplätt till Hertha Hillfons park. TÄnk om hon hade fått denna uppmärksamhet medan hon levt!

  Trevlig helg!

  1. Karin – tack snälla för dina hejarop! Jag tog ju del av dina bilder på Instagram vid besöket – måste varit otroligt spännande att få uppleva allt detta live. Fint att höra om allt engagemang – synd att Hillfon själv inte fick ta del av allt som kommer nu som sagt. Fin helg till dig med!

 2. Så härligt med ett fredagssvep! Flera fina tv tips – jag bänkar mig ikväll för att se programmet om Lauren Bacall, elegantast av dem alla. Det blodröda fältet gick på dansk tv nu i somras och den är riktigt bra! Och det kommer visst en fortsättning också!
  Fin fredag och helg

 3. Åååå – jag blir alldeles rusig! Dina fredagssvep är så viktiga för min helgkänsla och allmänna välmående. Jag älskar dem! Helt ärligt. Gick upp för mig nyss att så är det och det på flera plan. Jag närmar mig dem på samma sätt som ett nytt magasin. Först en snabb överblick. Sedan ett lite långsammare med ändå övergripande scrollande. Suger in och njuter av svepet som helhet. Tema, färger, urval och känsla. Sedan och i vid återkommande besök drillar jag ner. Följer länkar. Läser in mig. Kollar upp produkter. Sprider vidare till vänner.
  Ååååå fredag!
  TACK W
  /Sara

 4. Jag håller med Sara på pricken:) jag gör preciiiis likadant! Idag gläds jag åt citatet du också gillar. Det stämmer så. Precis så.

  Hoppas du får en riktigt fin dag W!

 5. Härlig blandning igen, tack! 🙂 Utmärkt att du håller oss uppdaterade på alla fronter. Lätt hänt att man snöar in sej på inredning själv. Böckerna skulle se såå fina ut på soffbordet (Josef Frank + Parisian…)! Ha en härlig helg!

 6. Vilket härligt fullmatat fredagssvep. I love it. Och en hel del saker jag inte hade koll på. Som programmet om Herta hillfon och nysläppet av Josef Frank möbler. Det åker förstås upp på listan. Och peppar och vaniljtinas fina citat. Önskar dig en skön helg

 7. Men vilket svep Weronica, alltid så kul att läsa och inspireras! Kuddarna är superfina… och jag är så glad att jag har biljett till forst aid kit i oktober 🙂 fin lördag och helg till dig

  kram Nanna

 8. Klokt skrivet om Indiska! Min första tanke var att de genom ny sorts styling lockar nya kunder, som till exempel mig som aldrig varit ett jättefan av det cerisa/orientaliska/mönstrade. Men precis som du säger så är likriktning inte heller så himla önskvärt, så frågan är om vi kommer att se allt mer av den här varan i lite ängsliga konjunkturtider? Tar upp dina kloka ord i bloggrundan senare idag. =)

 9. Du har helt rätt angående likriktningen, och jag vet att ni som är många bloggare som älskar att haussa Lotta Agaton varje gång hon gör något. Jag kan också hålla med att hon onekligen har en bra känsla, dock tycker jag att hon som kommunikatör är alldeles för dålig att leva sig in i och ta sig under skinnet vad varje ny kunds varumärke står för, allting blir bara Lotta Agaton. Bra för hennes varumärke men enligt mig kasst för beställaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.