Fabriken: Vardagsrum

I dag slår kära Fabriken – ett ställe för samlad inspiration där man är välkommen att blogga kring ett veckotema – upp sina portar igen. Höstterminen inleds med vardagsrum. När jag tittar tillbaka i arkivet, får jag svart på vitt på mina tankar om att det inte har hänt ett dugg i detta rum på ett år. Det ser precis likadant ut i dag och jag skulle kunna skriva precis samma text i dag ett år senare. Nu är det inte så att jag förespråkar förändring för sakens skull – jag är tvärtom tämligen statisk i min grundinredning – men saken med detta rum är att det i princip inte är gjort något sedan vi flyttade in i huset för snart sex år sedan. Jag ställde in våra gamla möbler här och de har stått kvar. Inte något stort fel i det heller, men nu är de slitna och har sannerligen sett sina bästa dagar, vilket gör att hela rummet behöver en större översyn. Det här får lov att bli fokus i huset i höst. Vi har vetat om länge att det har varit på gång och nu måste vi – läs jag – ta tag i det hela ordentligt. Jag kommer säkerligen återkomma till detta här på olika sätt under hösten.

3414fabrikenDet kommer inte riktigt vara som att börja med ett blankt papper – en del saker får naturligtvis vara kvar – men grundstommen i soffa och fåtöljer behöver bytas ut. Det här är husets största rum (se det här äldre inlägget för översikt av rummet) med stora ljusinsläpp på nedre plan med en utbyggnad. Rummet är vitt till skillnad från dess rumskompisar matrummet och arbetsrummet där tapeterna breder ut sig för fullt. En klassiker när man tänker nytt är att samla ihop saker som man tycker om och vill bygga vidare på i ett hörn. De stora sakerna är svårflyttade, men de mindre kan man sätta samman för att skapa en stämning och en moodboard i praktiken.

3414fabriken1Ledorden är en vuxen inredning. Småbarnsåren är över i vårt hem och barnen har ett TV-rum på övre våningen med spel och annat. Jag tänker mycket på hur vardagsrummen kan komma att förändras framöver när vi konsumerar media på ett annat sätt – även om jag har en man som fortfarande gärna ligger i soffan och tittar på sina favoritprogram på TV:n.

3414fabriken2Så jag får väl ändå säga tack Fabriken för att mina tankar kom igång ordentligt kring vårt vardagsrum. Det motstånd som jag kände inför att plocka fram kameran i ett rum som mest går på konstgjord andning, blev till en riktning framåt till slut. Fortsättning följer. Som det brukar heta.

Bidrag till Fabrikens torsdagstema.

3414helenadagensfavo
Klicka på bilden för Helenas inlägg.

14 comments

 1. Åh, vad jag gillar ditt hem, det ser så härligt ombonat ut, stilrent och ombonat skulle jag vilja säga.

  En kamin skulle jag också vilja ha någonstans i vårt hem, eller ännu hellre, en kakelugn, men det plockades bort från vårt hus på den tiden då elementen kom, suck.

  1. Tack snälla Victoria. Stilrent och ombonat känns som en fin krock. Åh, kakelugn hade ju varit något att haft bevarat. Så synd att mycket fick offras när det moderna drog in.

  1. Tine – tack! Nu när jag har skrivit att jag skall fixa, så får jag väl se till att göra det också :).

   1. Ha, ha – det er altid godt at forpligte sig over for andre. Så du ved, at vi venter i spænding :-). Rigtig god weekend!

 2. Känner alltid när jag tittar in hos dig, att hit skulle jag gärna komma på söndagsmiddag! Så himla hemtrevligt. Det ska bli så underbart att få följa med i dina nya tag i vardagsrummet. Kan ju inte bli annat än fantastiskt fint.
  Varma hälsningar

  1. Åh – skulle behöva all din soffexpertis nu. Ni har ju redan sonderat marknaden, så jag får väl tjuva till mig ett och annat tips. Heja våra vardagsrum :).

 3. Så spännande – ska bli jättekul att följa framöver!
  Känner igen det där med rum som går på konstgjord andning, det finns ett och annat sånt här hemma…

  1. Ja, visst är det väl så. Vissa rum fixas och trixas i, medan andra bara blir stående. Lite märkligt att det har blivit just vardagsrummet som ligger mitt i huset och som används mycket, men ibland blir man hemmablind och så är det klurigare när det är stora investeringar som kräver tankekraft.

 4. Låter som om det kan bli en kul höst inredningsmässigt! Själv måste jag också göra något med vardagsrummet (tänker ny tapet och ny matta). 🙂 Ser fram emot att följa er make-over. Kram!

  1. Spännande, Karin! Då får vi försöka oss på lite vardagsrumsspirit tillsammans i höst :). Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.