Klassiker: Mapp och Lucia

Om ni inte redan har sett det, så unna er att se årets bästa mellandagsunderhållning på televisionen – BBC:s  Mapp och Lucia. I kväll bänkar jag mig för att njuta av det sista avsnittet – de andra två ligger kvar några dagar till på SVT Play. Striderna i den övre sociteten i den idylliska brittiska staden Tilling utkämpas med verbala giftigheter på ett sätt som det är omöjligt att inte tycka om – i alla fall om man är en anglofil av min kaliber. Scenografin och miljöerna är fantastiska, liksom skådespelarna. Handlingen kretsar kring Lamb House – ett gregorianskt hus med karakteristisk tegelfasad och en klassisk engelsk trädgård (återuppbyggd till filminspelningen efter att ha bombats under Andra Världskriget). Här finns english cottage style-inspiration att hämta i massor från trädgården och i huset är det cosy brittiskt hela vägen. Lamb House har en intressant litterär historia som bostad till Henry James och inte minst till författaren av Mapp och Lucia-böckerna – E.F.Benson. Promotional Picture/Mapp and Lucia/BBC.

115mappandluciaNu måste jag såklart förkovra mig i böckerna för att stanna kvar i denna känsla. Sedan spinner jag tankar om att företa en resa bland alla brittiska slott och herresäten som man blivit bekant med i litteratur och film. Rule Britannia hela vägen liksom med mysiga Bed and Breakfast och Afternoon Tea så att man bara storknar. Följer ni med?! Men vi börjar väl i kväll med våra tekoppar – 19.55 på SVT 2. Fin söndag!

115mappandlucia1

signature

3 comments

  1. Perfekt! Tack för tipset, det ska jag krypa upp och se ikväll! Sen har jag ju hela senaste säsongen av Downton Abbey kvar också. Har inte hunnit med den i höst… Kram / M

  2. Men är det möjligt att jag har missat en härlig engelsk serie!!! Jag blir alldeles till mig – måste genast kolla upp. Det har funnits en tomhet nu när man får vänta ett tag på nya avsnitt av Downton Abbey. Tack!!!! Härlig blogg du har jag kommer igen!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *