Tisdagstriss: På nattduksbordet

Tisdagens triss handlar om sådant som mina ögon fastnat för just nu. En ny serie på iPaden, en idéhistorisk bok och en ask med fyra kriminalnoveller. Hoppas att ni hittar något som väcker er nyfikenhet.

3915bästjustnuJag blev sittandes i soffan framför TV:n i fredags och tänkte nog inte alls att jag skulle börja titta på Mr Robot. Ett drama om datasäkerhet och enstöriga hackers verkade långt från mina intresseområden, men inledningen fick mig att sitta kvar. Jag kan inte påstå att jag blivit speciellt mycket mer intresserad av sakfrågan än innan, men den här serien visar åter att “vad-det-handlar-om” egentligen inte är essentiellt för om jag skall fastna eller inte. Ett rappt smart manus med intressanta karaktärer som levererar kvalité – ja, då är jag beredd att följa i hackerspåren fredagar framöver. Andra avsnittet sänds nu på fredag, så passa på att se det första medan det finns kvar på SVT Play.

3915bästjustnu1Om jag inte är så värst bevandrad när det gäller att hacka datorer, så är jag desto mer bekant med det idéhistoriska godset som Karin Johannisson ägnat sin forskning åt. Jag har med glädje läst hennes utforskande av kvinnokroppen och den sjukliga blicken som startade 1994 med Den mörka kontinenten. I höst har Den sårade divan kommit ut. Här ägnar sig Johannisson åt tre kvinnor och tillika stora kulturpersonligheter – Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjérten och Nelly Sachs – och deras växelspel mellan individ och sjukidentitet. Psykets estetik – en mask att ta på eller gömma sig bakom. Vill man läsa mer finns bland annat denna text av Agneta Pleijel i DN och den här intervjun med Karin Johannisson i samma tidning.

3915bästjustnu2I år skulle Agatha Christie ha fyllt 125 år, vilket firas på olika sätt. Novellförlaget Novellix ger ut en fin liten box med fyra noveller – en fin gåbortpresent till en litteraturintresserad vän. Jag läser mycket, men sällan kriminalgåtor. Jag försöker mig på genren ibland och i viss skepnad kan jag lockas in. Att inte ge Agatha Christie en chans när hon nu glänser så fint, vore väl dumt. Så fyra noveller för mig denna höst – och dessutom finns många av klassikerna i nyutgåva med vackra omslag – se härJag ska bland annat ge mig i kast med Mordet på Orientexpressen.

signature

2 comments

  1. Hinner knappt skriva något nu, mannen ropade just att maten är klar, men jag måste bara säga att jag själv har intresserat – och ständigt fortsätter att göra så! – mig en hel del för kvinnans villkor ur ett historiskt perspektiv. Jag har bland annat läst journalanteckningar från en avlägsen släktings vistelse på “dårhus”. Intressant läsning, minst sagt. Ur en manlig doktors perspektiv låter det kvinnliga märkligt, udda och sjukt. Ur mitt? Tja, inte så konstigt eller sjukt alls egentligen. Utbrändhet var inte uppfunnet då…

    Sigrid Hjertén är jag hyfsat förtrogen med – älskar hennes konst! – de andra har jag lite mindre hum om. Skummade igenom texterna i DN, ska återvända dit vid tillfälle för närmare studium. Tack för tips!

    Var tvungen att googla upp vilken bok av Johannisson jag har här hemma – lättare att googla än försöka hitta i vilken boktrave den finns… Melankoliska rum, heter den. “Sjukförklara inte alla våra känslor” var en intressant mening som dök upp i samband med den sökningen.

    /helena

    1. Intressant Helena, när det kommer en så nära. Visst är det så att det omgivande i så hög grad präglar med vilka blickar och genom vilka raster företeelser betraktas. Karin Johannisson har en förmåga att göra detta begripligt för en bredare publik. Jag skall med glädje ta mig an hennes senaste bok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *