Fredagssvepet 42/15

Vi går mot den tredje helgen i oktober. Jag tänker mig bland annat loppis, tulpanlökar, Ticnetkö, morotskaka och så klart – lördagskväll framför TV:n. Håll till godo med veckans svep! Jo, nu börjar det äntligen igen. Kära Downton Abbey. Visst har det haft sina toppar och dalar, men det går inte att förneka den storstilade produktionen, skådespelare av klass och ett för det mesta vasst manus som förmår att skildra tidsandan speglat med den brittiska överklassens förändrade villkor. Jag bänkar mig i morgon med en stor kanna te och som vanligt ser jag mest fram emot Maggie Smiths giftiga repliker som änkegrevinnan Grantham. Det blir inte mycket bättre än så. Precis som Helena tycker jag om den här bilden med just Maggie Smith och Michelle Dockery från manusläsningen inför säsong sex som blir den sista. 

4215fredag3Nu finns den att klicka hem – en av höstens på förhand mest hypade boksläpp inom inredningsgenren. Man kan tänka sig att Kinfolks stilbildande bildspråk firar triumfer här och att den blir kronan på verket med tidskriftens signum i större format. Att detta blir IT-boken som det byggs stilleben på i höst på Instagram och som får kröna dekorativa bokhögar på soffbord runt om i landet råder det knappast något tvivel om. Jag hoppas på en vacker bok även där bakom gardinen.

4215fredag6Visst är det väl något alldeles speciellt med kabelstickade tröjor denna tid på året? De sätter an en ton på ett sätt som få andra plagg gör – en dos nostalgi, en dos trygghet och en dos höstmys – här ekologisk bomull från Lindex.

4215fredag1Speglar, ack dessa speglar. Jag är långt ifrån någon Narcissus som inte kan lämna min egen nuna i fred, utan tar mer fasta på vad de gör med ett rum när de kommer upp på väggen. Jag är förtjust i att förstärka siktlinjer, använda dem för att reflektera ljus och för all del även som dekorativa inredningsdetaljer. Gio Pontis Randaccio från 1925 som lanseras av Gubi/Artilleriet är så vacker, jag håller med dig Tant Johanna. Man får ta upp den stora plånboken om man skall investera här, men som vanligt glimrar mässingen även friskt på loppisar runt om i landet.

4215fredag7I dag landar IKEA:s kollektion Björksnäs på utvalda varuhus. Jag är nyfiken på regissörsstolarna. Kanske något för sonens rum?

4215fredag2Jag känner för att förstärka den bruna tonen i vårt vardagsrum, sedan jag tog ner en matta från övervåningen. Det här kuddfodralet från höstkollektionen hos Chhatwal-Jonsson tilltalar mig.

4215fredag4Jag börjar snart bli i tagen att byta glasögon, men vete sjutton om jag skulle kunna bära upp de här i sann Iris Apfel-hommage av Efva Attling för Synsam. Coola är de utan tvekan – se bland annat hur bra denna dam passar i dem.

4215fredag8Fina tryck från danska Atelier Cph som utforskar olika textiliers texturer i The Art of FabricVia Elle Dk

4215fredag5

Melissa Horn

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *