Want Wear Need Read november-15

4615wantwearreedneed

WANT Rejmyre Mässingsbruk känner jag väl till med bland annat deras kulljusstakar och de klassiska adventspållarna, men Vallonmässing är nytt för mig, trots att båda befinner sig i mitt landskap. Företaget grundades 1981 och gör hantverksmässigt framställda mässingsprodukter. Till denna julsäsong har jag sett produkterna på några ställen, bland annat här. Mitt behov av ljusstakar är i det närmaste obefintligt, men i en önskelista kan man alltid ta fram vackra saker tycker jag. Trollhassel är just en sådan som pryder sin plats med mervärden som svensktillverkat hantverk.

4615wantwearreedneed2WEAR Nej, det är nog inte så troligt att jag investerar i en exklusiv brittisk sidenpyjamas från hypade Yolke, men jag behöver definitivt se över mitt förråd av nattdräkter. Det är mer troligt att jag hamnar här. Det fanns en tid då jag hade stenkoll på det randiga sortimentet och det var nog då jag köpte mitt nuvarande förråd. Hög tid för viss uppdatering med andra ord.

4615wantwearreedneed1NEED Det är mycket tal om stekpannorna från franska de Buyer. Teflonet har väl alltid varit ifrågasatt och uppmärksammas mer och mer när det gäller nackdelar. Det här skall vara restaurangpannor i kolstål som klarar det mesta. De syns på många ställen numera och jag är såklart nyfiken. Någon med erfarenhet?

4615wantwearreedneed3READ Jag läste aldrig Samantha Ellis bok när den kom i våras – läste dock om den bland annat här – men när den nu snart finns i pocket är det hög tid. Jag som har varit och fortfarande är en storläsare i perioder, lockas av att anslaget kring “en boklig självbiografi, om litteraturen som livskamrat”. Det är spännande att tänka kring hur litteraturen delvis format en och varit med längs livet. Det är en av anledningarna till att jag gärna läser om klassiker. De får ofta en helt annan innebörd när man levt lite till.

9 comments

 1. Hej! Köp en sådan stekpanna! Ja den är tyngre än vad man är van vid och vissa dagar önskar man att man kunde diska den i maskin men mest blir man nöjd med resultatet och så är den snygg och känns professionell.

  1. Låter som att du är nöjd, Tina. Diskpannor är jag inte van att diska i maskin så det skall nog gå bra. Jag blir bra sugen på att prova.

 2. Läste Samantha Ellis bok i somras och kan verkligen rekommendera den. Alla – som i likhet med mig – varit det där barnet/tonåringen som använt böcker som trygghet, inspiration, verklighetsflykt kommer att känna igen sig. En bok om att bli vuxen med böcker som konstanta följeslagare.

  1. Precis så, Ulrika. Jag tror att jag skall köpa den inför juldagarnas ledighet. Tror att det kan vara en utmärkt bok att förströ sig med just precis då. Tack för recension!

 3. De Buyer ger bästa köttbullarna i stan! Tung, tar tid att steka in och kräver fett. Det är alltså ingen stekpanna för VV-recept från 80-talet! Sköter man den ordentligt (torka av med hushållspapper, diska i hett vatten, smörj in med lite olja) så är den hur bra som helst. Vi har kvar två små teflonpannor till diverse smågrejer, men annars älskar vi vår vän i köket.

  För övrigt är jag, som gammal vallonättling, glad över att mässing har fått lite cred igen. Det är ju så vackert!

  1. Tack för recension, Monnah! Jag har stekpannor i gjutjärn sedan tidigare och fett i pannan fruktar jag inte – tack för användarråd!

 4. Jag har numera 4 st De Buyer-pannor i köket.
  Har i stort sett helt gått ifrån belagda pannor. I en sådan här panna steker man som man alltid gjorde tidigare (gjutjärn). Den är lite tyngre – en lätt stekpanna kan inte hålla värmen lika bra och steker därmed inte lika bra – än en teflonpanna men den håller i evighet.
  Vi hade inga som helst problem med att steka in dem.
  Vår countryfrypan (ungefär som en wok men med större botten) använde vi till nudlar, kyckling och grönsaker första gången vi stekte i den. Fastnade inte ett dugg. Bara man gör rätt…
  Värm upp långsamt. Du kan få den riktigt, riktigt het bara man värmer upp långsamt (aldrig boozt eller turbo på induktionsspisen). Använd matfett och du kan ha vilka redskap som helst i den.
  OM det bränner fast kan man ta svinto och göra rent den med!
  Rengör i hett vatten (ej diskmedel) och smörj den med olja.
  Då har har man en panna som håller hela livet!!
  Säljer massor av dem i min butik.

  1. Tack snälla Sus för så omfattande recension! Det låter definitivt som en panna för oss. Snällt att du tog dig tiden att skriva – jag uppskattar det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.