Fredagssvepet 50/15

Vi går mot den tredje adventshelgen. Håll till godo med veckans svep. Det närmar sig upplösningen på den femte säsongen av Homeland. Efter en trevande start, har det återigen varit svårt att värja sig för spänningen i serien. I går kom även beskedet om en sjätte säsong. En intervju med Claire Danes med vackra bilder av Steven Pan finns i förra veckans The Edit/Net A Porter. Via Design Scene.

5015fredag6Klassisk julstämning från Royal Copenhagen som visar hur fint det är att blanda, hur fint det är med blått även i juletid och att det behövs lite för att skapa en känsla av säsong. Här syns deras julporslin Star Fluted Christmas från 2006 tillsammans med andra ikoner. Att ha en julservis känns möjligen aningen daterat, även om Rörstrand gör sitt bästa för att vi skall vilja ha en speciell version av Swedish Grace nu. Frågan är om våra skåp klarar årstidsserviser – eller om det kanske räcker med någon del i så fall.

I går blev det officiellt med årets Golden Globe-nomineringar i USA som brukar vara en indikation på vilka filmer som kommer bli stora under året och vilka som kommer dominera Oscarsgalan. Dramat Carol fick fem nomineringar. Filmen har premiär juldagen här i Sverige och efter att ha läst så mycket gott om denna kärlekshistoria med Cate Blanchett och Rooney Mara är den ett måste. Jag ser fram emot att se den, medan andra familjemedlemmar mer tänker stjärnornas krig.

5015fredag2Vackert mönster och skärning i denna blus/H&M.

Julstämning signerad Malin Persson och Petra Bindel för Elle Decorations aktuella omslag. Bilden känns mycket 2015 med natur, patinerat, stilleben och många detaljer.

5015fredag8Jag brukar alltid ha en bokhög på vänt till juldagarna med storstilade planer på hur mycket jag skall läsa. Vissa år har jag läst mycket, andra har jag uppenbarligen gjort annat. Men en novell skall väl vara ett säkert kort att ha överst i alla fall – Den blå karbunkeln – Sherlock Holmes och Dr Watson på Londons snöiga gator på jakt efter en julgås. Jodå, det skall jag nog mäkta med.

Bland julens television ser jag som sagt fram emot fortsättningen på Fröken Frimans krig. För tillfället ser jag om den första säsongen som finns på SVT Play.

5015fredag7Självklart satt jag bänkad i soffan i går för Nobelsändningarna i vanlig ordning. Den 10:e december är en av mina favoritdagar i juletid sedan barnsben. Visst var det roligt att se alla frasande klänningar och gnistrande juveler – klart att jag även kommer titta på Skavlan i kväll som lockar med kungligt från London – men det jag verkligen kommer att minnas är litteraturpristagarens Svetlana Aleksijevitjs tal. Visst fanns det kvickare tal om exempelvis parasiternas upprättelse och det var synd att det inte blev ett flöde i det långa talet då det översattes till engelska under tiden, men otroligt starkt ändå. Det där hoppet och den där kärleken mitt i allt svart. Man fick även tips under sändningen om en uppsättning på Radioteatern som har premiär på söndag. Och musiken var så bra under banketten.

5015fredag4Anna Ternheim

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

6 comments

  1. Åh vad jag tycker om dina fredagssvep, ja hela din blogg faktiskt! Det finns en eftertänksamhet hos dig som jag tycker saknas i andra bloggar och som är så viktig. Fortsätt så! 🙂

  2. Åh, hurra för en sjätte säsong av Homeland! Den nyheten hade jag missat. Håller med dig om att pågående säsong verkligen har hämtat sig, så spännande!

    Trevlig helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *