Fredagssvepet 11/16

1116fredagSå fick vi smaka lite på våren denna vecka. Det sägs bli kallare igen, men nu kan nog inget stoppa den där känslan av att det är nu det händer. Vi går mot helgen innan påsk och först sveper jag fram lite med några godbitar från veckan. Håll till godo. När det gäller modetidningar går jag ofta på omslag. Det här numret av en dansk favorit – Costume – kan ligga framme som ett visuellt påskgodis. Den där rosa rosetten i maxiformat går inte av för hackor.

1116fredag2Vi behöver byta säng. Det känns som en tämligen omständlig och lite klurig process då det rör sig om en investering för många år framåt. IKEA lanserar ett nytt sortiment i april. Det är kontinentalsängar i lite högre modell med tre lager. Vi har inte ens börjat utvärdera marknaden som känns större än någonsin, men det börjar onekligen bli dags. Pressbild: IKEA.

1116fredag1Instagram är på väg att göra en förändring i sitt flöde i samma linje som exempelvis Facebook. Det handlar om att bryta upp kronologin till förmån för ett s k algoritmstyrt flöde. Om förändringen genomförs kommer inte längre flödet i den ordning som det publicerats, utan det handlar om att analysera variabler för att skräddarsy ett innehåll baserat på sannolikhet att man gillar innehållet. Det kan låta bra vid en första blick – man får snabbt upp från de konton som man brukar interagera med – men risken är överhängande att stora konton kommer att regera och att allt blir strömlinjeformat. Jag hejar på mångfald och egna val och tycker att denna förändring är av ondo. Det är läskigt att tänka på hur mycket av det som vi tar emot är filtrerat även fast vi inte tänker på det – ser precis på House of Cards där man använder liknande algoritmer för att få ut valkampanjer och politiska budskap. I dag genomförs #keepinstagramchronological på Instagram som en protest mot förändringarna. Klocka/Le Kiosk

1116fredag5Om jag fastnade i Billions som jag skrev om förra veckan? Jodå, har sett i kapp den första säsongen och får snällt vänta på nytt avsnitt på måndagar. En andra säsong är på gång. Bra skådespelare som gestaltar intressanta karaktärer, klassisk spänning i maktspel och flådiga miljöer i New York. Rekommenderas.

1116fredag3Föga förvånande finner jag mig även väl till rätta i programmet Bornebusch i tevefabriken. Den svenska skådespelerskan dyker ner i tv-seriernas värld och gör det väl. I det första avsnittet besöks bland annat inspelningsplatsen för Orange is the New Black – Netflixs hit. Bornebusch gör även en audition för rollbesättaren i Homeland. Programmet har fått lite blandade recensioner och kallats ytligt och lite dumt” med kritik att inte gå mer in på djupet med serierna som fenomen. Nåväl, som underhållning fungerar det utmärkt – och det är inte utan att man ser fram emot nästa veckas avsnitt då det skall djupdykas i kostymförrådet hos Downton Abbey.

1116fredag6Åhléns har fått mycket goodwill för sin nya kampanj Gränslöst. Tanken är att utmana föreställningar om att kläder har åldersgränser. Jag sympatiserar helt med budskapet såklart. Alltsedan det äldre ansiktet fått större utrymme i marknadsföringen för mode, har jag hållit mina tummar för att detta inte bara är en trend utan något som stannar för all tid. Cynisk? Måhända det, men vis av erfarenhet av cirkulära rörelser i dessa branscher kan man inte ta något för givet.

1116fredag7Något av det finaste påskpyntet i år – Georg Jensens klassiska Daisy överfört till ägg. Jag önskar mig fortfarande broschen på min klassikerlista och förmodligen är det en visare idé att spara sina slantar till en sådan än att dekorera ett ris med blommorna. Men visst är de vackra.

1116fredag8Allt gult är guld som glimmar så här lite innan påsk. Jag tipsar om Kahls påskte även i år, för den danska varianten från Perch´s får jag klara mig utan. Smakrikt, men inte sött med passionsfrukt och bergamott. Och så avslutar jag med nytt poppigt från Veronica Maggio.

1116fredag4Med detta hoppas jag att ni får en riktigt fin helg!

signature

6 comments

  1. Håller helt med dig angående förändringen av Instagram, så tråkigt om detta blir verklighet!!

    Tack för ännu ett inspirerande svep och trevlig helg!

  2. Tack för ännu ett ljuvligt svep! Håller med om Instagram – hoppas de tar sitt förnuft till fånga och håller kvar vid dagens kronologiska flöde.
    Glad Påsk i förskott:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *