Månadens lista – mars/16

Efter påskens överdådiga prakt tar jag mig an månadslistan för mars i lite mer nedtonad färgskala. Nu riktas blickarna utåt på allvar igen och innan tulpanerna står i fyrverkeri i rabatterna, vilar ögonen lite i samklang med det bruna som snart skall få fart. Håll till godo med min version av Johanna Bradfords månadslista. [Fler listor inne hos exempelvis Peppar & Vanilj, HannartyTankebubblor och Clipboard]
STIL
1316lista1Jodå, trogna läsare känner igen denna klassiker på min blogg. Jag visar den varendaste vår, bara för att den lyckas fånga den där tjusiga känslan i trenchcoat som jag tycker lika mycket om som första gången jag såg den för tio år sedan. Så där vill jag också glida runt med rutigt foder i motsol i London. En klassisk vårstil som alltid är den finaste.
ORD
1316lista2
VINTAGE
1316lista3Det börjar bli dags att tänka på att klä om sitsarna till de där trädgårdsstolarna som jag fyndade i höstas. Jag spanar alltid efter fler vackra ting till utomhuslivet, men det är det fler som gör, speciellt nu i säsong. Jag bläddrar i boken Antikt i trädgården som jag köpte på bokrean – se smakprov här – rekommenderas för inspiration i genren vintage och trädgård.
BLOMMOR
1316listaSyrén, viburnum, anemon, stjärnflocka, eucalyptus och kungsängslilja i ljuv förening.
KLASSIKER
1316lista4Jag är i färd med att se klart SVT:s serie om Kerstin Thorvall. Det är lätt att hålla med Svd:s recensent Jeanette Gentele när hon skriver: “Cilla Thorell är i bild så gott som alla de tre timmar serien varar och det finns inte en död minut. Hon gör ett fullständigt fantastisk porträtt av en kvinna som inte vill avstå utan ha allt. Man måste inte älska henne, man måste inte beundra henne – men man kan inte låta bli att fascineras av henne.” En fullödig rollprestation av en komplex kvinna med många bottnar. Barnperspektivet är ständigt närvarande i serien och verklighetens söner kommer till tals här. I de forum jag har tittat på diskuteras i vanlig ordning hur kvinnliga konstnärer definieras utifrån sitt modersskap – något som manliga dito sällan gör. Jag blir nyfiken på att läsa om Thorvall. Harold Knight Woman reading.
MOOD
1316lista9Jodå. I går. I lä mitt i solen på en köksstol ute på altanen. Då kände jag den. Våren.
DETALJ
1316lista5Bården på krukorna och faten från Sturehofs krukmakeri är lika vacker som alltid – kanske lite extra i vårtider, då övervintrade pelargoner skjuter fart ur dem. Fler krukor hos Krickelin i dag.
PÅ ÖNSKELISTAN
1316lista7Jag önskar mig en riktigt fin vår i år, med stora rabarber och för all del – en bryggerimöbel från Grythyttan.
INSPIRATION
1316lista6Det behövdes en värmepuff och fyra pinnar i gräsmattan för att mitt växthus/uterums-fokus skulle till. Vi har i princip bestämt oss för ett Willab Garden-hus, men skall man ha murade sidor, vilket golv och hur skall det se ut omkring huset? Jag lär återkomma i frågan och frossar i bilder under tiden.
XOXO
1316lista8En fyrklöver kan väl inte vara så dumt på väggen?!
April – vi ses snart!

7 comments

  1. Fin lista! Man kan tycka vad man vill om Kerstin Thorvall. Själv minns jag hur jag grät då jag läste intervjun med Gunnar Falk. Än en gång tänkte jag “dagens samhälle skiter fullkomligt i barnen, det är självförverkligande för de vuxna, inget dåligt samvete för de vuxna, smeka de vuxna medhårs som gäller”. Det slår igenom i ALLT. Nu tänker jag det en gång till. Fy sjutton.

  2. Hej Weronika,
    Tusen tack för den finaste bloggen. Denna gång förstår jag inte riktigt ordet: I complete me. Har du möjlighet att förklara innebörden? Hoppas!

    1. Mia – tack snälla för fina ord! Kul att du gillar. Ord som detta är alltid en tolkningsfråga tycker jag och kan betyda olika saker för olika människor i vilken livsfas man är i. För mig just nu tänker jag på att man måste försöka vara hel i sig själv och trygg i det – att finna sin grund. Man kan inte vänta på att andra kommer in enligt den romantiska föreställningen om att det finns ett komplement därute som gör detta åt en. Med detta inte sagt att det är av ringa vikt att ta intryck av andra – nej då – men det är det inre som vi bygger upp av egen kraft som är bestående. Ungefär så tänkte jag just nu – kraft åt våra jag helt enkelt :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.