Fredagssvepet 41/16

Vi går mot den tredje helgen i oktober. Håll till godo med veckans fredagssvep! Att sitta inne och kura i soffan med ljusfrossa här hösten till. I morgon kväll är det premiär för en av de mest omskrivna tvproduktionerna i år – The Collection. Dramat utspelar sig i ett Parisiskt modehus – Sabine – efter andra världskriget och i fokus står de två styrande bröderna Claude och Paul som är varandras motsatser. Upplagt för konflikter med andra ord – och visuellt fyrverkeri med en scenografi utöver det vanliga. Det har talats om den mest glamorösa serien någonsin. I mina öron låter det hela oemotståndligt – hoppas att det är riktigt bra och en serie som man kommer att längta till i höst.

4116fredag2De plisserade kjolarna har synts mycket ett tag och fortsätter i den stilen. De är inte alldeles lättburna och kräver sitt sammanhang för att komma till sin rätt. Jag minns alla äldre släktingar som klädde sig i plisserat med hög midja när det vankades kalas, och det är möjligen inte den looken man eftersträvar. Fin grön nyans här från Other Stories.

Reklam är tillika inspiration om den görs på rätt sätt. Här tittar jag inte så mycket på kläderna, utan på nyanserna i det mörkt gröna, det senapsgula och det bruna. Mörka träslag börjar synas mer och mer också. Det är så vackert med trä med karaktär.

4116fredag3Det är lite samma sak med denna bild från danska Christina Lundsten som även Jenny bloggar om här. Jag kommer nog inte att köpa en sådan här kudde även om de är nog så vackra. Men en titt i bildgalleriet gör att jag går därifrån med känslan av att vara full av inspiration när det gäller färg, form och struktur.

4116fredag4Nya danska Elle Decoration har amerikanskt tema, liksom sin modemamma.

För på tal om Amerika – det diskuteras alltid hur den svenska Akademien negligerar supermakten när det gäller nobelpriset i litteratur. I går fick så en amerikan priset... Kalla mig gärna konservativ surtant i detta fall – jag har svårt att se musiktexter som litteratur som fungerar utan melodi och sammanhang. Jag plockar istället upp en favoritförfattare som man alltid hoppas på skall få priset. Själv tar Joyce Carol Oates det hela med ro och twittrar ”Har blivit frågad om Nobelpriset till Dylan: inspirerande och originellt val. Hans gripande musik och lyrik har alltid känts, i den djupaste mening ‘litterär’.”

4116fredag1I morgon öppnar en stor retrospektiv utställning på Waldemarsudde med Cecilia Edefalk, en av Sveriges mest betydande konstnärer. Maskrosen har gett namn till utställningen som har tankar kring det andliga, tid, förgänglighet och återfödelse som övergripande utgångspunkter. I det nya numret av Antik & Auktion finns en stor intervju med konstnären om man som jag är nyfiken på att läsa mer. Jag hoppas kunna besöka vid tillfälle.

4116fredag8Ett visst vemod är det när man konstaterar att utelivet går till vila. I helgen är det dags att plocka ihop möbler, plantera de sista tulpanerna och börja förbereda för vinter i växthuset. Allt har sin tid, men visst är det roligare att ställa fram allt på våren än att få in det nu.

Klassiska höstlöv

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

6 comments

 1. Alltid så underbar fredagsstämning här inne hos dig.
  En gasolkamin tror jag hade passat super i ditt fina glashus:)

  PS. Kikar in hos dig precis varje dag, men har dessvärre inte ork att kommentera så mycket som jag hade velat. Önskar så att vi snart träffas igen, det var alldeles för länge sen.
  Ha en riktigt fin helg i trädgården med din höststädning:)
  Varm kram Åsa

 2. Åh vilken fredagskänsla jag får när jag tittar in på din blogg och ser ett nytt fredagssvep! Alltid så inspirerande oavsett om det är tv-tips eller trädgårdstankar! Önskar dig en fin helg!

 3. Älskar dina svep. Det mörkbruna är så vackert – min färg. Gillar ditt färgval i svepet. Valet av litteraturpristagare föll inte mig på läppen. Musik är något annat – och han har ju redan fått polarpriset. Nej jag förstår nte akademiens val alls. Trevlig helg weronica

Leave a Reply

Your email address will not be published.