Fredagssvepet 5/17

Norrgavel vår 2017Den här veckan går inte till historien som den mest energirika och produktiva direkt – knappast något unikt i skiftet mellan årets första månader – men tillika trist för det. Jag hoppas gå mot en piggare helg och samlar mig innan dess för ett svep med något av det som fastnat den senaste tiden. Håll till godo. Norrgavel visar nya vårbilder. Jag tycker om att de har en signaturstil som bygger på igenkänning, men som ändå tas in i tiden. Vi har sett otaliga marockanska mattor och även en del orientaliska – här kommer semiantika kelimer fram. Fokus på golven fortsätter – det var länge sedan mattan var så mycket i fokus som de senaste åren.

517fredag1För några veckor sedan plockade jag upp en tråd från en intervju med Cilla Ramnek hos Betonggruvan. Nu finns en ny betraktelse av Svante Öquist om konsten att trivas hemma. Jag håller med.

Det viktigaste av allt i ett hem är att omge sig med de saker JAG/VI tycker om –  INTE saker som sluppit igenom trendpolisernas granskande öga. Hemmet, med rekvisita från livet självt, är scenen där livet spelas upp i realtid – varför då bygga upp en scenografi med rekvisita som inte stämmer hjärtat? Att bestämma själv är helt enkelt mitt bästa trivseltips!

517fredag6Myllrande läshörna från Svenskt Tenn med oemotståndligt vårljus och en välfylld bokhylla. Ögonen dras till den gula färgen.

517fredag4På Millesgården öppnar snart en stor utställning Gerda Wegener & The Danish Girl. På min lista över “vill-se” i vår. Gerda Wegener, Lili med solfjäder, 1920.

Den danska konstnären Gerda Wegener (1885 – 1940) har uppmärksammats under senare tid då filmen “The Danish girl” visades på världens biografer. Gerda Wegener gestaltades av den svenska skådespelerskan Alicia Vikander som också fick en Oscar för sin rollprestation. I utställningen, som är producerad av Konsmuseet Arken, Danmark, visas Gerda Wegeners målningar föreställande eleganta och sensuella kvinnor, men som kvinnlig konstnär skildrar hon kvinnors skönhet med lika delar inlevelse, förståelse och fascination. Hon gifter sig med landskapsmålaren Einar Wegener, som idag gjort sig känd som transkvinnan Lili Elbe. Lili blev Gerda Wegeners modell och konsten deras frirum. Utställningen öppnar för funderingar runt konstnärligt utövande som bryter med de traditionella könsrelationerna mellan målaren, musan och modellen.

517fredag3SVT går ut hårt och kallar The Halcyon – livet på ett glamoröst hotell under Andra världskriget – för nya Downton Abbey. Det må vara hur det vill med den saken, men brittiskt drama med flådig scenografi lockar alltid mig till TV-soffan. De brittiska recensionerna verkar lite blandade, men jag hoppas på lite förströelse. Höstens serie i genren – The Collection – tog sig aldrig riktigt tyckte jag. Den hade alla förutsättningar, men saknade det viktigaste – känslan av det äkta och att man ville se vidare. Hoppas att hotellet blir bättre.

Såklart att man är nyfiken på den nya filmen Jackie med Natalie Portman som den forna presidentfrun. Fin recension i Svd och Portman verkar göra ett minnesvärt porträtt.

517fredag5Fin smockblus från H&M

517fredag7Nu finns IKEA:s PS-kollektion tillgänglig i varuhusen. Jag tänker ta mig en titt på Thomas Sandells hylla och rullbord vid tillfälle. Skiss av Sandell.

517fredag8Lugna fredagstoner denna vecka

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

7 comments

  1. Vilka fullträffar. Svante med sin helt oängsliga stil, HM:s blus dom jag var tvungen att granska IRL när jag såg den i skylten mellan jobbet och träningen tidigare idag. Åsså PS-hyllan och rulla hemm med design snygg-Thomas.

    Två själar – samma tankar!!
    (G.M.T.A. !)

    1. Ja, visst är The Halcyon en riktigt trevlig serie. Kan behövas efter att ha genomlidit melodifestivalen precis innan :). Där går jag faktiskt bet på skålen! Skall kolla närmare, men inget som säger klick så där på en gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *