Mina tio i juletid

5116tiojul1Nej ni, det var inte alls meningen att det skulle vara så här tyst inne på bloggen i december. Adventsförväntan och tiden innan jul är ju lite primetime för en säsongsmänniska av min kaliber, men i år nådde inte så mycket fram hit. Vi får väl tro att det kan bli ändring på det. Jag kickar i vilket fall som helst i gång denna julvecka med Mina tio i juletid som är något av en klassiker här på bloggen. Rött hör högtiden till. I år blir det röd julduk här hemma och så får det röda glaset från Reijmyre som jag köpt på loppis skina lite extra. Någon julröd klänning har jag inte, men det blir säkerligen röda naglar till all köttbullsrullning. Other Stories

5116tiojul2Min jul är mycket smak och doft. Allra godast är den första skivan vörtbröd dagen innan julafton – men det är inte heller helt fel att plundra kylen på rester på juldagen. Det är mycket traditioner dessa dagar och mycket som är lika år efter år. Värdet av det finns säkerligen i kontrasten till den föränderliga värld som finns runt om oss. En nyutslagen hyacint och doften efter stora saffransbaket. Det är lätt att bli nostalgisk i dessa tider. Prova att sätta mistel i vas. Den har en tendens att torka snabbt när den tas in i värmen, men i vatten brukar oddsen vara lite högre för att det gröna lever lite längre. Pussas kan man göra ändå. Såklart. Enorm mistel på en av årets dukningar för Royal Copenhagen genom Stiliga Hem.

5116tiojulJag har planer för julläsning i min hörna med sammetsfåtölj nere i vardagsrummet. Jag har byggt en prydlig hög med bland annat denna samling deckare av P.D. James – tack för tips, Jenny. Jag har köpt några fina lampor på loppis som skall lysa upp här och med några andra nytillskott hoppas jag på julkokong här i mellandagarna.

Granen står och drar vatten ute i garaget och skall väl tas in här under veckan. När jag var liten gjordes det mesta gällande pynt av huset dagen innan julafton. Nu har jag gärna saker framme längre innan, men granen kommer fortfarande in några dagar innan jul. Den är fortfarande min favoritdag på julen – den tjugotredje december. Nu när man fixar och fejar och lagar mat och allt annat själv är det dock ganska skönt att pusta ut lite på juldagen också. Jul i Vita Huset 1961

5116tiojul4Tidskrifter och coffetable böcker är även de essentiella för julen. Jag har alltid varit något av en magasinista. När jag var liten sparade jag mina tidningar som kom i december, för att ha dem på julaftonsmorgonen. Jag minns fortfarande känslan av att ha all läsning framför mig och att kunna njuta helhjärtat där i mitt rum med vetskapen om att hela dagen låg framför mig. Vogue december 1956

Nej, snöromantikern i mig hyser inte mycket hopp om att få fira en vit jul. Det är blåsigt, milt och inte minsta lilla flinga i sikte. Det fattas mig denna tid på året, det gör det.

5116tiojul6Lite barnsligt förtjust i paket är vi väl lite allihop denna tid på året. Vi har önskat oss praktiska saker detta år och en del är redan på plats. Möjligen inte så romantiskt som på bilden, men mycket uppskattat och fint på sitt sätt.

Mina sentimentala böjelser slår i taket när musmamman drar intill sig sina ungar där i slutet på Kalle Anka när Benjamin Syrsa tar ton. Exempelvis. Musiken är viktig vid juletider.

Liksom att se samma julfilmer år efter år. Jag har redan sett The Holiday (jag tror banne mig att Jude Law och Cameron Diaz var ännu snyggare i år) och The Family Stone. Fanny och Alexander tar jag nog i mellandagarna. Love Actually är given den 23 december.

5116tiojul9Blommor. Svårt att tänka mig julen utan.

Hoppas att ni får en fin julvecka!

5 comments

  1. Kära Weronica, så fin att läsa dina välcurerade inlägg, jag har sagt det förut men det tåls att sägas igen, din blogg sticker verkligen ut med kvalité i både ord och bild. Sannerligen inspirerande! Hoppas att du får en fridsam och vacker jul.
    //Linda (aka @hem_och_garderob)

Leave a Reply

Your email address will not be published.