Nyttigt julgodis

julgodisnyttigtJodå, jag kokar sockersöt kola och fudge till de som vill ha detta, men för egen del äter jag mitt bästa julgodis. Jag gjorde det för första gången förra julen, efter ett recept på en blogg som numera tycks nedsläckt. Här kommer “how to” för er som blir sugna att testa. Det här är möjligen inte det snyggaste godiset som tål att ligga framme länge på tjusiga fat, utan jag äter det direkt från frysen. Men gott är det – det vill jag lova. Det är något med kombinationen i smeten, chokladen och så flingsaltet.

Mitt bästa julgodis

Blötlägg 100 g cashewnötter i 30 minuter. Häll av vattnet. Mixa tillsammans med 10 dadlar, 0,5 dl grädde, 1/2 tsk vaniljpulver och lite salt. Frys detta några timmar i en liten form som fodrats med bakplåtspapper. Smält 1 dl kokosolja. Rör ned 2 msk kakao och ta i flytande honung efter smak. Ta ur formen ur frysen och häll på chokladen. Frys 5-10 minuter. Ta ur formen igen, ta på flingsalt och skär godiset i bitar. Förvara i frysen.

nyttigtjulgodisSom sagt, jag dekorerar gärna med sådant som doftar. Pinjekottar är en favorit, liksom kanel och stjärnanis. Ljusstaken är en så kallad Margareta-slinga från loppis här formad som en stjärna. Godiset ligger på ett gammalt tyskt gallerfat, även det från loppis. Det fina underlägget av sadelgjord har jag köpt av Instagramvännen @cissela_c. Det är så välgjort och fint på bordet.

Hoppas ni har det fint i julstöket!

4 comments

  1. Har en likadan ljusstake här hemma. Köpt för en tjuga på loppis. Tack för informationen jag fick om den!

    Ha en skön o avkopplande julhelg!

  2. Tack för tipset. Provade att göra egna, stressade och slarvläste receptet, men det blev gott gott ändå! Ingen i familjen kunde gissa att de goda godisarna var nyttiga och innehöll “något så äckligt som dadlar”… mumsigt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.