Tidlös inredning och SKAM

vackerthemI går påmindes jag om det här vackra hemmet av en vän. Jag kan ibland ångra att jag kastade mängder av inredningstidningar när vi flyttade, men samtidigt lite ohållbart i längden att hålla fast vid alla de årgångarna. Det här hemmet finns dock representerat i en pärm av särskilt utvalda sidor att återvända till. När jag nu fick länk på telefonen slogs jag igen av dess tidlösa skönhet. Ägaren citeras med de oemotståndliga orden att han “bejakar gärna sin inre engelska tant”. Jag också! Jag känner mig hemma i detta soffhörn med den beiga sammeten, färgernas samspel och mattan på golvet. Lite så ser det ut i en av mina hörnor som jag skall visa en annan dag.

vackertmariefredJag är också i vanlig ordning svag för siktdjup, blandade uttryck i modernt och äldre ting och stilleben.

vackerthemmariefredJag känner mig helt enkelt hemma i den här detaljrika inredningen. Tidlös inredning när den är som bäst. Alltid aktuell och aldrig daterad. Här kan man se hela reportaget Av: Saša Antić  Text: Kristin Insulander Ekberg  Foto: Idha Lindhag

För det är det där med hörnor. Att sjunka ned i bekväma fåtöljer och fullständigt förlora sig i något. På Nyårsdagen skrev jag på Instagram att jag fick se om jag skulle börja att rensa i ett skåp eller lägga mig ned i soffan och titta på Ivanhoe. Det blev ingetdera. Jag hamnade istället i ett maraton av tre säsonger av norska SKAM. På SVT finns det två säsonger – den tredje finns att se på NRK om man inte håller sig till tåls på fredag då den släpps här med svensk text. Se om ni inte har gjort det! Det är förvisso en ungdomsserie, men talar till publik oavsett ålder tycker jag. Det här är helt enkelt riktigt bra. Jag blev speciellt förtjust i den tredje säsongen med sina fina karaktärer och lite oväntade vändningar. Om att vara människa helt enkelt. Tips!

6 comments

 1. Halloj!
  Älsk på första bilden, där skulle jag njuta av att sitta hihi.
  Har hört så många som tittat på SKAM så den får jag också ta och
  kika på, låter spännande.
  Njut Kvällen kram Arja

  1. Eller hur? Det skulle vara perfekt att sträcka ut sig i den där soffan i dag med en god bok, te och all snö utanför fönstret. Ja, se Skam. Jag tycker att den är riktigt bra. Tack! Kram

 2. Vilket ljuvligt hem!!! Tack för tips.
  Jag har också klämt samtliga säsonger av Skam. Får lite angst av den, tycker det är väldigt mycket sex drugs and rock’n’roll så att säga! Har småflickor hemma, blir nervös av att tänka på att de ska ut i tonårsvärlden så småningom … Men serien är fantastisk!

  1. Visst är det ett fantastiskt hem – så glad att jag blev påmind om det. Angående Skam – jag har hört många säga att det blir någon slags ångestladdad och samtidigt nostalgiskt tillbakablick på den egna ungdomstiden. Nja – inte för min del. Vissa saker känner jag igen mig i – det tajta kvinnliga sammanhanget, alla funderingar på vem man är och alla hierarkier i skolan – synliga och osynliga. Jag var inte den som levde ett Skam-liv den tiden. Jag tycker om de allmänmänskliga frågorna i serien och tycker att många skulle ha nytta av att höra Sana och Eskild förklara ett och annat för dem om t ex feminism, krig och homosexualitet :). Tonåren är en speciell tid – inte tu tal om det – men samtidigt skall man komma ihåg att den kan levas på många olika sätt. Tack för din kommentar!

 3. Ska bli väldigt spännande att se Skam, för ALLA i min ålder (vuxna alltså) höjer serien till skyarna, medan min tonårsdotter, som borde vara i målgruppen, inte alls tyckte att den levde upp till hennes förväntningar. Intressant!

  1. Min tonårsdotter har inte sett serien. Hon skrattar rått åt mig som blivit Skam-nörd som många i hennes ålder :). Jag kan tro att den drabbar olika och det är nog skillnad att motta den när man har allt bakom sig eller när man lever mitt i det. Då måste du se och se vad du tycker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.