Fredagssvepet 2/17

Ja vad säger ni kära läsare? Skall jag ta mig an det nya året genom att svepa vidare på fredagar? Denna kategori firar snart tvåhundra-jubileum och får väl numera betraktas som en klassiker här på bloggen. Smått och gott centrifugerat genom W-blicken – håll till godo med veckans version.217fredag8Hyacintdoften ligger tung över hemmet efter att jag fyndade på snitt – tjugo stycken för hundratjugo kronor – då är det läge att frossa. Annars fylls krukorna här hemma med vårlökar. Som sagt – jag tar mig gärna an några vintriga månader utanför fönstret – men här inne är det den här stämningen som råder. Jag har många amaryllisar kvar också, men visst är det något speciellt med de späda gröna för tillfället.

217fredag5Så längtar man ljus i januari. Solkatterna på väggarna – åh man vill riktigt kapsla in dem på burk till alla de grå dagarna som kommer mot en. Inte så konstigt att blicken dras till bilder som denna från String. Jo då – jag ser hyllorna där med de vackra läderinklädda böckerna, men jag ser framförallt ljuset, teglet och den antika dagbädden med enkel klädsel. Där skulle man väl kunna tänka sig att sträcka ut sin lekamen och få ljusterapi de luxe?! Stylist Lotta Agathon och fotograf Marcus Lawett för String.

217fredag3Skultuna kommer med en ny serie vaser Bonbon av Monica Förster. De framställs med en klassisk hantverksmetod benämnd trycksvarvning, där plåten kan anta runda former. Det känns extra aktuellt att lyfta fram mässing som material, eftersom rubrikerna på många ställen talar om metallens död. Jodå, jag inser att trendpendeln har svängt om till de kalla metallerna och jag inser även att mässing har varit trend ett tag. För mig är det dock främmande att avfärda en klassiker helt enkelt. Jag har alltid tyckt om mässing och är för all del tämligen trött på trender hit och dit. Sedan är det vackraste att blanda. Pressbild Skultuna

217fredag2Fin kombination från H&M med enkel polotröja, satinkjol, vita pumps och örhängen. Jag hade gärna sett en annan modell – märker hur ögat mer och mer söker sig bort från den traditionella modellestetiken.

I veckan såg jag HBO:s dokumentär Bright Lights om Debbie Reynolds och Carrie Fischer. En fascinerande och berörande film om det ständiga strålkastarljuset, Hollywood, livet och kärleken i all sin komplexa skepnad. Båda skådespelerskorna gick bort nyligen, vilket ger en lite ödesmättad känsla till dokumentären. Rekommenderas.

Den här veckan är jag nyfiken på Netflixs Syskonen Baudelaires olycksaliga liv som börjar streamas i dag. Jag har läst fina recensioner och kanske kan man få med sig ett och annat barn i soffan som sällskap.

Fredagsmusiken blir, som uppvärmning för Globen-konserten som sänds på SVT i morgon kväll, Lalehs Spotify Sessions som spelades in i december.

217fredag6x

Vårt grannland Finland firar 100 år som självständig nation i år och vi kan säkerligen vänta oss en rad med produkter som uppmärksammar detta på olika vis. Tidigt ute på banan är klassiska Arabia som firar med tio muggar från tio olika decennium. Här syns Esteri av Esteri Tomula från 1973.

217fredag7Älskvärt färgterapeutiskt omslag till nya Antik & Auktion. På söndag firas Tulpanens dag. Hipp. Hipp.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

29 comments

  1. Emma – tack! Jag har inte sett Laleh – tänkte titta på Play vid tillfälle. Riktigt bra liten minikonsert på Spotify!

 1. Dina fredagssvep är den bästa inledningen på helgen! Som ett glassigt magasin? Och jag tackar för Netflix tipset (nu SKA vi ha Netflix) vi har HBO sen förr för GoT men nu blir det Netflix alltså, för SOM vi älskade filmen om syskonen B. En serie kan inte bli fel! Trevlig helg!

  1. Tack för fina ord, Lisa! Netflix är ett måste säger jag som är serienörd :). De gör så många bra originalserier nu. Vi såg det första avsnittet av syskonen till lördagsfikat. En speciell värld som gav mersmak. Och jag fick med mig sonen i soffan. En mysig stund!

 2. Ett rungande ja från mej! När jag ser ett av dina fredagssvep i Bloglovin-feeden kommer helgkänslan och jag dyker in direkt, blir aldrig besviken!

  1. Så roligt att du gillar, Jessica! Jag blir peppad att fortsätta och förhoppningsvis kunna bereda dig fortsatt glädje att klicka in. Fin vecka!

 3. Åh, fredagssvepet är verkligen en stor favorit så snälla fortsätt med det… Numera en del av min fredagsrutin! Trevlig helg!

  1. Det känns väldigt fint att få vara del av någons fredagsrutin! Tack för orden – jag blir peppad att fortsätta!

  1. Åh, tack Cecilia! Så kul att höra från er läsare och hur ni tänker kring kategorierna. Svepet verkar vara en del av bloggens ryggrad – så det är väl bara att fortsätta :). Fin vecka!

  1. Det var fina ord det, Agneta. Tack snälla! Jag skall göra mitt bästa för att fortsätta svepa och även utveckla bloggen framåt!

 4. Jag älskar dina svep. De är som lördagsgodis på en freda. Tack för filmtips. Har själv i te omvärldsbevakat filmvärlden, så tips emottages tacksamt. Och så ler jag igenkännande till dina ord om mässing och trender. Finast är att blanda, det har jag tyckt väldigt länge jag också. Treevlig helg

  1. Tack, Anncha! Jag uppskattar dina ord mycket! Visst är det finast att blanda metaller och lite trendtrötta är vi nog lite till mans för tillfället. Det är en utmaning att mixa ihop sådant som känns aktuellt, men som ändå är tidlöst och hållbart. En utmaning som jag gärna tar mig an. Fin vecka!

  1. Vilken fin liknelse, Polly. Inspirerande att tänka som en bukett med form, färg, struktur, högt och lågt – en mix som sammantaget ger en helhetsupplevelse. Tack för ord!

  1. Tack, Cathrine! En påse med godis – trevlig liknelse tycker jag. Bott & Blandat liksom. Fin vecka till dig! Kram

 5. Dina fredagssvep är fortfarande mina favoriter i bloggvärlden! Jag hoppas att du aldrig slutar med dem 🙂
  Och roligt att du uppmärksammar Finland 100 år-muggarna! Serien är redan väldigt populär här i Finland och på sociala medier visar folk ofta upp vilken mugg eller vilka muggar de köpt.

  1. Tack för dina ord, Maria! Roligt med kopparna tycker jag. När man ser dem i ett sammanhang så märks det så tydligt hur formpendeln svänger hit och dit. Kul att de syns på det sättet. Man kanske skulle samla sig till en investering? Frågan är bara hur man skall välja :). Fin vecka till dig!

 6. Åh som jag ser fram emot dina fredagssvep :)Denna vecka blev det dock läsning på en söndag, lika trevligt det. Men, fortsätt snälla ! Det är en del av min fredags tradition!

  1. Lena – tack för dina ord! Jag hoppas du får en fin vecka och förhoppningsvis väntar ett nytt svep runt hörnet!

 7. Jag har läst din blogg väldigt länge och jag älskar dina fredagssvep. Gillar speciellt att du plockar upp tecken i tiden och gör dem till dina. Fortsätt gärna att bidra med fina bilder, bra tips och goda tankar kring miljö och säsong.

  1. Tack för fina ord, Johanna! Det är precis så jag vill att mina svep skall vara. Aktuellt, kanske bilder man ser även hos andra, men genom min blick, så att det blir något eget av det hela som helhetsupplevelse. Tack för feedback och ha en fin vecka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *