Aprilförmiddag i trädgården

aprilträdgårdDet är tidig förmiddag i början av april. Solen silar genom avenbokhäcken. De bruna löven prasslar i den svaga vinden. Dags att öppna dörren till förrådet och titta till övervintrarna där. Här inne står bland annat agave. Vi har en stor planta som kommer från en stickling från en gammal gård där min pappa arbetade en gång i tiden. Sådant tycker jag är lite extra roligt. Förra året tog vi skott från vår moderplanta, vilket resulterade i sex nya krukor. Agaven är frostkänslig, så den får bara komma ut och lufta lite innan det är dags för den att vistas ute.

aprilplanteringDags att se över dahliaknölarna som legat invirade i tidningspapper i sockerlådor sedan i höstas. Jag hade tänkt att fördriva alla knölar i år, men får inse att vissa bjässar får vila lite till innan de direktplanteras på grund av storleken. Några knölar har torkat ihop helt, medan andra visar gröna små skott. Naturen ger och den tar, i vanlig ordning.

aprilpallkragarI pallkragarna är det full fart på tulpanerna. De senaste dagarnas värme har sannerligen fått fart på alla lökar ute i trädgården. Det är dags att höja hönsnäten som gör sitt till för att förhindra att traktens katter placerar sig här. Här är det blandade tulpaner i en maximalistisk mix – i år har vi även satt i hyacinter. Jag ser fram emot ett blommande hav sedan, innan det är dags för dahliorna att planteras här.

aprildahliaknölarNu är alla knölar i jord – för tips kring dahlia se detta inlägg. Jag fick tag på dahliakändisen Café au Lait till slut. Jag hade fina plantor för två år sedan, men de klarade inte övervintringen. Förra sommaren hade jag andra sorter, men inför denna säsong närde jag drömmar om ett antal solitärer vid växthuset. Jag hoppas att knölarna gror fint och att det blir blomsterfrossa i sommar.

Hoppas ni har en fin start på veckan!

9 comments

 1. Vilken härlig tid vi har framför oss!
  Så härligt när det börjar grönska. Här är tulpanerna på väg och knopparna på både syrenen och kastanjeträdet är på bristningsgränsen. Snart, snart! 🙂

  1. Ja, tänk att vi har allt detta framför oss – mäktigt! Det låter som om du har mycket grönt att se fram emot. Härliga våren!

 2. Hej,
  Du inspirerar mig så mycket. Jag älskar dina vackra buketter, försöker härma dina loppisfynd och i fjol köpte jag dahlia lökar för första gången.
  Bl.a. Café au Lait och nu skäms jag nästan när du haft det så svårt att hitta några. De blommade jättefint och har nu övervintrat i källaren.
  Jag såg några små skott idag när jag tog upp dem. Jag känner mig fortfarande vinglig o osäker när det gäller dahlior, men hoppas på tur i år.
  Jag som alltid brukade säga, man får vara glad om man hinner sätta lökar i jorden, det där med att plocka upp dem igen kändes för svårt, men inte nu längre!
  Tack för alla tips och fina bilder.

  1. Vilken fin kommentar, Ingela. Som en liten karamell att ta fram en dag när det känns som om man behöver det. Stort tack för att du tog dig tiden att skriva till mig! Vad roligt med dina dahlior. Hoppas att vi båda får en sommar med många blommor!

 3. En fråga kring din Agave – har ni belysning på i förrådet? Vi tvingas ha våran inomhus hela vintern, och den mår inte superbra såhär på våren, men sen kvicknar den till på sommaren då den står ute.

  Vi hade Café au lait förra året, blommade så fint! Har vinterförvarat dem i låda i förrådet som tyvärr kan bli lite väl kallt. Hade lite mögel på dem men har borstat av dem och satt ner dem i jord nu. Återstår att se om de kommer igen. Har dock som back-up beställt ett par nya knölar också, så i bästa fall får vi ännu fler i år 🙂

  1. Nix, de har ingen belysning – står dock vid mindre garagefönster, men lite dåligt ljus är det nog för att vara idealiskt. Men de brukar överleva och frodas ändå när de kommer ut. Jag har ju växthuset nu för övervintring, men agaven kom inte ut där denna gång. Moderplantan är så stor och stickig. Härligt med alla knökarna – heja oss och våra dahlior :).

 4. Hej!

  Du är så himla inspirerande! Jag gillar verkligen kombinationen av bilder och välskrivna texter!
  En sak jag funderar kring (kanske ämne för ett inlägg?) är hur trädgården ser ut nu? Det känns som det kommit till en massa rabatter, odlingslådor och inte minst växthuset jämfört med hur planen för trädgården såg ut från början.
  Skulle vara kul att se, och höra hur du har tänkt.

  1. Tack snälla Karolina för dina fina ord! Vilket bra tips – ska absolut fila på något liknande inlägg. Från trädgårdsnovis med ambitionen att ha allt lättskött till trädgårdsnörd extra alles – typ :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.