Månadens lista – maj/17

Maj månad har alltid en tendens att rinna mellan fingrarna. Tiden går så fort i det grönas eufori när naturen vaknar på allvar igen. Man får alltid tanken om att kunna stoppa tiden. Bara lite. Barnen tänker inte alls detsamma dock. Tiden skall bara rusa fram till sommarlovet. Ingenting att göra, varken för den sentimentala trädgårderande modern eller för de skoltrötta barnen. Tick Tack. Tack maj. Salut till dig med månadens lista.

STIL
I morgon är det premiär för den femte säsongen av House Of Cards på Netflix. Det sägs vara den mörkaste rundan hittills och det vill inte säga lite det. Diskussionerna innan har handlat mycket om lönesättningar inom TV-branschen och att Robin Wright som spelar Claire Underwood länge hade sämre betalt än Kevin Spacey som den amerikanske presidenten Frank Underwood. Med hopp om att jämställdheten kommer ikapp och att det blir mycket Wright i den nya säsongen. Jag får alltid lust att klippa mig och köra power dressing fullt ut när jag ser på serien. Oklanderligt inspirerande stilfullt.

ORD

2217månadenslista9

Franz Kafka

VINTAGE

2217månadenslista4Det är något speciellt med snäckor som aldrig upphör att fascinera. Jag kan inte låta bli att hålla dem vid örat för att höra havets susningar. Estrid Ericsons samlingar av nautiska föremål har alltid inspirerat mig. Nu är jag inte i närheten av den volymen och inte heller av denna stiliga pjäs av just Ericson själv, men jag håller alltid ögonen öppna vintage. I helgen hade jag tur att springa på några riktigt fina – några hamnade inne, andra i växthuset.

BLOMMOR

2217månadenslista8Det verkar inte vara något riktigt syrénår här hos mig. Många små blomanlag hänger lite olycksaligt – var det för kallt innan? Naturen den ger och den tar i vanlig ordning. Den här maffiga buketten gjorde jag för några år sedan i den klassiska Waldemarsuddekrukan. Trädgårdsbuketternas tid är här. Det är den bästa tiden det.

MOOD

2217månadenslista12

KLASSIKER

2217månadenslista2Skulpturer är i ropet. Jag har fortfarande kvar en på min önskelista. Bukowskis auktionerar ut en rad historiska konstobjekt från den gustavianska herrgården Säbylund i juni. Nu sträcker sig möjligen min önskan i genren i en mer modest form än Sergels byst av Gustaf Adolf Reuterholm från 1795, men visst är det intressant att ta del av katalogen med dessa högklassiga föremål av yppersta kvalité.

DETALJ

2217månadenslista3Så vacker liten burk med det stiliserade eklövet i serien Silhuett av Nina Jobs och Stina Sandwall.

PÅ ÖNSKELISTAN

2217månadenslistaH&M utökar sitt premiumsortiment i linne. Det är en riktig favorit hos mig och jag ser fram emot att titta närmare på detta vid lansering i juni. Tipstack till Trendenser och Inredningshjälpen.

INSPIRATION

2217månadenslista1Jag känner mig oftast som allra mest inspirerad efter en utställning på ett museum. I maj besökte jag bland annat Arkdes stora exposé över Josef FrankModerna Muséet och Miró på Waldemarsudde. Jag ser fram emot att återvända till Waldemarsudde för den nya utställningen med Anja Notini – Rum med gravitation – som öppnar 10 juni. Jag fann ett exemplar av Notinis ikoniska bok Konstnärens rum från 1995 på loppis förra året. Den är så vacker – en äkta soffbordsbok innan genren förstördes med samma själlösa högar av “must-haves”… På Waldemarsudde får man möta keramikern, skulptören och målaren Notini. Ett måste i sommar. Förväntningarna låg på lur och tryckte av Anja Notini/Pressbild Waldemarsudde.

XOXO

Jag har mest hängt ute i växthuset varma kvällar, men med svalare luft kanske det blir mer skärmtittande. Jag har mycket att se ikapp – bland annat Victoria – som hade premiär i fyran i torsdags. Hoppas på brittisk kvalité och strålande scenografi i maffiga 1800-talsmiljöer.

Juni – vi ses snart!

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.