Tulpantider

Högsommarvärmen som drog fram här under några dagar var på sitt vis efterlängtad, men när det gällde lökväxterna blev underbart väldigt kort denna gång. Som jag har gått och kastat lystna blickar på odlingslådorna denna kalla vår. De dubbla tulpanerna som är mina favoriter har stått och stampat. Blomprakten har låtit vänta på sig. Nu hände allt på några få dagar. Nästan trettiogradig värme här på Östgötaslätten och pang boom så var det hela snabbt över för många lökar.
tulpanerSvårt att undkomma känslan av att ha blivit snuvad på konfekten, men jag har försökt att njuta av stora fång som ställts lite mer svalt. Till nästa år skall jag inte plantera alla lökar på samma solindränkta ställe, utan även ha mer i flyttbara krukor vid växthuset. Men ändå. Kanske lite extra ljuvliga just för att det gick undan i så rask takt denna gång.

tulpanplanteringDenna del av tulpanplanteringen får ett lite längre liv eftersom avenbokhäcken skuggar lite. Det här är en del av den stora odlingsytan där alla dahlior skall ut sedan. Här köpte jag en del mix-påsar på lökrealisationerna. Hyacinterna har blommat över, men narcissen Thalia – en favorit som jag har planterat även på andra ställen – blommar samtidigt som de rosa, vita och lila tulpanerna.

tulpanerromantikSorter här är bland annat Margarita, Pink Star, Foxtrot, Dream TouchMondial och Angelique. En riktigt romantisk smällkaramell till plantering. I bakgrunden syns pallkragarna där kronbladen snabbt singlade ned till marken efter en intensiv blomning på några dagar.

tulpanersnowcrystalEn vit favorit som jag planterar år från år är maffiga Snow Crystal här tillsammans med Black Parrot, Verona och favoriten Carnival de Nice som utslagen blir en intensivt randig polkagristulpan. Jodå, några lökar finns det allt kvar att njuta av, även om det stora havet av blommor fick lite väl mycket vind i seglet denna gång. Leve tulpanen.

tulpanermix

signature

8 comments

 1. Ah, vilka underbara bilder! Min erfarenhet är att ädlare tulpaner inte kommer igen år efter år utan nya lökar måste sättas varje år. Har du några tips på några som troget kommer tillbaka?

  1. Om du gillar vita tulpaner kan jag rekommendera Purissima. De kommer troget tillbaka här hos mig!

 2. Så härligt! Jag är nyfiken på hur det går med dina dahlior? Vi köpte hus i vintras och jag vart inspirerad att pröva väcka några dahliaknölar. De vaknade fort och är nu ca halvmetern höga. Sådde även några frön och de växer och frodas. Vågar jag plantera ut dem nu tro? Här uppe i Norr ( Luleå) har vi några järnnätter=minusgrader som brukar visa sig i början av juni. Är nyfiken hur det går för dina- kanske kommer ett inlägg? Inspirerande blogg i övrigt- har återkommit under flera år nu. Kram!

  1. Så roligt med både hus och dahlior! Jag planterade ut mina i helgen – återkommer till det här, men jag bor i växtzon 2 och ingen risk för nattfrost. Om det finns minsta risk skulle jag vänta. De är extremt frostkänsliga – better safe than sorry! Tack för fina ord!

 3. Hej Weronica!
  Snart är det dags att samla på sig de allra bästa sommarböckerna för härlig semestläsning. Förra året hade du så alla läsare kunde tipsa om sina bästa boktips. Kan du inte ha ett sådant inlägg pronto, tack!
  Med vänlig hälsning Monica

  1. Monica – vilket bra förslag! Jag nappar definitivt på idén att göra ett sådant inlägg igen. Det kommer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *