Växthuset i juni

växthusjuniJo, vi tittar väl till växthuset så här när juni börjar närma sig sitt slut. Det är mycket fokus på vattning och vädring på sommaren, men det är även nu som det är som allra finast att sitta här när mörkret sänker sig utanför. Denna gång blir det en extra titt på pelargoner. Det är en tacksam växt att ha inne i ett glashus, eftersom den tål lite torka mellan varven. Jag har också upplevt att vissa pelargoner inte är så regntåliga när man har dem ute. Här får de skydd och frodas. På bilden har jag en Kronprinsessan Mary på vädring, men den står innanför glas i vanliga fall.

växthuswesterlundJag köper alltid några nya pelargoner varje säsong, men de flesta ute i växthuset är övervintrare som kommit tillbaka. Doktor Westerlund sträcker ut sig som mindre buskar här. Just de här har jag inte friserat något, utan de får växa fritt i stora krukor.

växthusdrwesterlundHär har jag däremot stammat upp en Westerlundare – tjusigt tycker jag som kontrast till de mer friväxande.

uppstammaddoktorwesterlundDen här pelargonen kommer från en stickling från en av de äldre plantorna som står på golvet. Jag utgick från en stickling med längre stam, tog bort alla bladanlag och drev vidare i kronan där den nu växer med två stora grenar. Vanligtvis stöttas den även av en pinne.

växthusprincessmaryNågra av mina favoriter inom det stora pelargonsläktet – Kronprinsessan Mary som gick och blev årets pelargon 2017 och därför exponerats mycket just denna säsong. Den kallas även Rosenknoppspelargon. Jag är förtjust i blommorna med alla sina kronblad – även fin att blanda in i buketter.

växthustomentosumPepparmintsdoftande Tomentosum verkar även den ha blivit vanligare i handeln, för denna säsong har jag sett den på flera ställen. Den har ludna mjuka blad som doftar friskt. Jag tycker om det taktila i den. Liksom andra doftpelargoner som jag har här ute odlar jag mest för bladens skull. Blommorna klipper jag bort mellan varven, så att bladverket får skina alldeles alena.

växthussmåländskpelargonEn nyhet är den Smålandspelargon som jag köpte på en växtmarknad i Gamla Linköping. Den har distinkta blad och enkla korallröda blommor. Här ute är det mesta i samstämmiga toner, så den här sticker ut på ett piggt sätt.

växthusvildpelargonVildpelargonen Australia är även den ny för denna säsong. Den är alldeles översållad av små vita blommor och har en angenäm doft.

växthusmiljöFor the love of

signature

12 comments

 1. Vilka fantastiska pelargoner du har! De trivs i ditt fina växthus, det syns att de får omvårdnad och kärlek.
  Pelargon är min favoritväxt och det är svårt att motstå att köpa nya exemplar 🙂

 2. Håller med Maria ovan! Har du några knep? Köpte sticklingar av australe på trädgårdsmässan i våras, men de är inte i närheten så fina som din är.

  1. De här plantorna köpte jag hos Ulriksdals Slottsträdgård. De har alltid så fina pelargoner som de driver upp i eget växthus. Sticklingar tar ju lite längre tid på sig, men de kommer nog ska du se. Sol, näring och lite kärlek bara :). Heja!

  1. Den måste du prova, Karin! Blommorna är skirt vackra och doften är mild och behaglig. Svårt att gå förbi och inte stryka på bladen och dofta. Gillar det taktila i doftpelargonerna!

 3. Så glad att jag hittat din blogg – jag njuter av varje inlägg! Det här gav mig massor av inspiration till vårt uterum. Ha en fin helg!

  1. Tack för så fina ord, Lisa! Så roligt att du blir inspirerad. Hoppas att du får många fina sommarkvällar i ert uterum!

 4. Fantastiskt fina bilder i ditt växthus på älskade pelargoner!Gillar verkligen ditt bildspråk.

  I år har jag också köpt lite nya unika pelargoner, blev inspirerad av dig nu att göra ett pelargoninlägg. Kanske kommer det ett längre fram när de har börjat blomma mer:)

  Ha en fin helg,
  Cathrine

  1. Tack snälla, Cathrine! Ord som glädjer mig eftersom jag själv tycker mycket om dina fotografier. Pelargoninlägg låter spännande – go! Fin helg till dig med!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *